P. K. 2019.08.06 15:32 Frissítve: 2019.08.07 16:29

Egy csatát már megnyert a Fradi a Dinamóval szemben – ez is dönthet?

A 20 órakor kezdődő Dinamo Zagreb–Ferencváros Bajnokok Ligája-selejtező előtt statisztikák segítségével térképeztük fel a horvát bajnok játékát. Nem kell feltétlenül nagy hazai fölényre számítanunk, de arra igen, hogy az utolsó 15 percet nagyon megnyomja a horvát csapat, amely a szélen megnyert párharcok után szerzi a góljait – így akár a nyáron a Dinamo elöl megszerzett Eldar Civic teljesítménye is döntő lehet.

 

Akár a nyáron a Dinamo elöl megszerzett Civic teljesítménye is döntő lehet (Fotó: Molnár Ádám/fradi.hu)

 

JÓ FORMÁBAN A DINAMO – 6 MECCS, 15 SZERZETT, EGY KAPOTT GÓL

Nincs könnyű dolgunk, ha arra keressük a választ a Dinamo Zagreb–Ferencváros BL-selejtező előtt, hogy melyek lehetnek a horvát csapat sebezhető pontjai, tekintve, hogy a 2019–2020-as idényben lejátszott mind a hat tétmeccsét megnyerte a horvát bajnok, méghozzá úgy, hogy 15 gólt szerzett és csak egyet kapott – múlt héten a Gorica ellen 3–1-re megnyert bajnokin kapitulált először a védelme A BL-selejtezőben eddig egy párharcot kellett megnyernie, a grúz Szaburtalo Tbiliszit idegenben 2–0-ra, otthon 3–0-ra győzte le a Dinamo.

Az eredmények azt mutatják, hogy jó formában lévő csapat vár a Fradira, amely a horvát bajnokságban április óta veretlen (akkor Eszéken kapott ki 2–1-re Kleinheisler Lászlóéktól), legutóbbi nyolc bajnokijából hetet nyert meg. Viszont a Horvát Kupa döntőjében májusban váratlan, 3–1-es vereséget szenvedett a Rijekától, ami azért arról árulkodik, hogy a Dinamót is meg lehet olykor lepni.

Viszont éppen a Dinamo remek formája miatt most elsősorban azt vizsgáljuk, a Wyscout statisztikái segítségével, mi a zágrábiak fő erőssége, kik azok a játékosok, akik a leginkább meghatározzák a horvát csapat játékát.

DINAMO ZAGREB–SZABURTALO TIBLISZI 3–0

MEGLEPŐ MUTATÓK – A DINAMO NEM FELTÉTLENÜL TÖREKSZIK LABDATARTÁSRA

Ha megvizsgáljuk a Dinamo előző fordulós hazai BL-selejtezőjét a Szaburtalo Tbiliszi ellen, akkor meglepő mód azt láthatjuk a Wyscout statisztikáiból, hogy 54–46 százalékban a vendégek birtokolták többet a labdát, és a 75. percig igazán helyzete sem volt a hazaiaknak, akik nem nagy nyomásgyakorlással, sokkal inkább eredményes kontrákkal és egy jó utolsó negyedórával tudtak 3–0-s sikert aratni. Hozzá kell tenni, hogy a Grúziában 2–0-ra megnyert első meccs után nem volt rákényszerítve a Dinamo arra, hogy irányítsa a játékot, ezzel együtt meglepő, hogy sokáig átengedte a területet a vendégeknek, az első félidőben nem is volt igazi helyzete. Viszont az első meccsen sem igazán a Dinamo irányított (akkor 55:45 százalékban volt a grúzoknál a labda), és akkor is a második félidőben tudták megtörni a zágrábiak az ellenfelüket.   

A Dinamo–Szaburtalo meccs általános mutatói: gólok, veszélyes helyzetek, lövés/kaput eltaláló, kapufa/ blokkolt lövés/ kaput elkerülő lövés, tizenhatoson belüli lövés/kaput eltaláló, tizenhatoson kívüli lövés/kaput eltaláló, lövések átlagos távolsága méterben, szögletek, szabadrúgások, lesek, szabálytalanságok, sárga/piros lapok
Labdabirtoklás – labdabirtoklás percben, labdabirtoklások száma, az ellenfél térfelén, az ellenfél tizenhatosánál, átlagos labdabirtoklás hossza másodpercben

 

GÓLERŐS UTOLSÓ 15 PERCEK – TILOS „BELEALUDNI”A MECCSBE

Az egyik fontos tanulság, hogy a Dinamo kimondottan gólerős a mérkőzések utolsó 15 percében. A Szaburtalo elleni két találkozón az öt góljukból négyet a 75. perc után értek el, és a legutóbbi hat tétmeccsén mindig szerzett gólt a Dinamo az utolsó 15 percben. A Dinamo ezen időszakban mutatott veszélyes támadójátékát támasztja alá a Wyscout xG-mutatója (lásd az alábbi képet a magyarázattal együtt).

A Dinamo–Szaburtalo meccs xG-mutatója – veszélyes helyzetek megoszlása a meccs időrendjében. A helyzetek minőségét leíró xG-modell (expected goal = xG) azt világítja meg, mennyire „elvárható”, hogy egy adott helyről megeresztett kísérletből gól lesz. 1.00-s xG nincs – olyan szituáció nem létezik, amit százszázalékosan értékesítenek –, de minél jobban megközelíti a szám az egyest, annál nagyobb egy helyzet. Az xG nem standardizált mutató, minden statisztikai kimutatásokkal foglalkozó cég saját modellt használ. Forrás: Wyscout

 

Vagyis nem szabad hagyni, hogy a horvátok egy esetleg visszafogottabb kezdéssel elaltassák a Fradit. Azért sem, mert rendkívül hatékonyan kontráznak. A Szaburtalo elleni visszavágón nyolc kontrájukból hét lövéssel zárult, miközben a grúzok csak két kontrát vezettek. Másrészt azon a meccsen nagyon hatékonyan lőttek a horvátok, ugyanis a kaput eltaláló négy lövésükből három góllal végződött.

Ez hasonló hatékonyságról árulkodik, mint amilyet a Ferencváros mutatott be a Ludogorec ellen Bulgáriában. Abban a párharcban az volt a kulcs, hogy a Fradi elbírta azt a nyomást, amit a labdát sokkal többet birtokló Ludogorec helyezett rá Razgradban, a bolgár bajnok a kapu előtt tanácstalannak bizonyult, egy rövid időszakot leszámítva nem tudott ritmust váltani, hiányzott a lendület a támadásaiból.

A Dinamótól viszont nem feltétlenül várható, hogy a kapuja elé szorítja a Ferencvárost, inkább az tűnik a horvátok erősségének, hogy a meccs bizonyos periódusaiban „mély altatásban” tartják az ellenfelet, lezárják a területeket, stabilan védekeznek, nagy pontossággal járatják a labdát – a grúzok ellen 80 százalékos hatékonysággal passzoltak és úgy volt tizenhattal több passzuk, hogy náluk volt kevesebbet a labda –, de hosszú percekig semmi különöset nem csinálnak. Aztán hirtelen jön egy ritmusváltás, egy megnyert párharc valamelyik szélen, akár a középről gyakran kimozgó Dani Olmótól vagy éppen a balszélső Mislav Orsictól, amit pillanatokon belül lövés, vagy egy középre passzolt labda követhet, amire rögtön többen is érkeznek. A leggólveszélyesebb zágrábi csatár az olasz élvonalban is futballozó Bruno Petkovic, aki ebben az idényben öt tétmeccsen négy gólt szerzett.

AZ ELADOTT LABDÁK NEM FÉRNEK BELE

Vagyis megítélésünk szerint a Dinamo ellen még annyira sem férnek bele az ellenfélnek ajándékba adott labdák, mint a Ludogorec és a Valletta ellen (emlékezhetünk, az Üllői úton mind a két csapat abból indított góllal befejeződő támadást, hogy a ferencvárosiak rossz helyre passzoltak), mert éppen az eladott labdák teremthetik meg a ritmusváltás és a párharcnyerés lehetőségét. Másrészről kulcskérdés lesz, hogy a szélen a Fradi középpályásai és szélső védői nagy százalékban megnyerjék a párharcaikat, mert az ott elveszített egy az egy elleni csatákból indíthatja le a Dinamo a magyar bajnokot.

CIVICRE FONTOS SZEREP HÁRULHAT

A szélen várható küzdelem érdekes szereplője, akár főszereplője is lehet a Fradi nyáron szerződtetett balhátvédje, Eldar Civic. A Sparta Prahától érkezett bosnyák válogatott játékos ugyanis a nyáron a hírek szerint a Dinamóval is előrehaladott tárgyalásokat folytatott. Már orvosi vizsgálatra vártak a horvát fővárosba, de „megállt” Budapesten és a Ferencvároshoz írt alá.

Kíváncsian várjuk, az átigazolási piacon megnyert csata hogyan befolyásolja a BL-selejtezőt, tud-e még az eddigieknél is koncentráltabb védekezést bemutatni az FTC, és elöl a támadók megtalálják-e az ebben idényben egyelőre szinte hibátlanul működő zágrábi védekezés gyenge pontjait…

A várható kezdőcsapatok a horvátok szerint (Fotó: Polgár László)

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
1. MÉRKŐZÉS
AUGUSZTUS 6., KEDD
20.00:
Dinamo Zagreb (horvát)–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Zágráb, Maksimir Stadion
VISSZAVÁGÓ
AUGUSZTUS 13., KEDD
20.00:
Ferencváros–Dinamo Zagreb (horvát) (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna

2020.02.25 20:47:55

Bajnokok Ligája B. J.

Mertens gyönyörű és történelmi találatára Griezmann válaszolt, a hajrában Vidalt kiállították, Piqué lesérült.

2020.02.25 13:40:34

Bajnokok Ligája B. L.

A Chelsea a 2. félidő elején tört meg • Jorginho sárgák, Alonso piros miatt nem játszhat Münchenben.

2020.02.19 20:50:55

Bajnokok Ligája B. J.

A tartalékos, több nagy helyzetet is elpuskázó spanyoloknak csak a szépítésre futotta a lelkes olaszok ellen.

2020.02.19 20:10:48

Bajnokok Ligája BABJÁK BENCE (London, összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

A német csapat legelső BL-nyolcaddöntőjében idegenbeli győzelemmel kezdett, és nagyot lépett a továbbjutás felé.

2020.02.19 12:23:19

Bajnokok Ligája BORBÉLY LÁSZLÓ

Elképesztő fizikum, döbbenetes sebesség, de ez semmi a helyzetkihasználáshoz képest. Párizs is tudja már...