Drogba továbblőtte a Chelsea-t, a Genk megint pontot szerzett

Vágólapra másolva!
2011.12.06. 20:40
Címkék
A Bajnokok Ligája E-csoportjában a Chelsea ki-ki mérkőzést játszott a Valenciával Londonban a továbbjutásért, s a két gólt, valamint egy gólt jegyző Didier Drogba vezérletével magabiztos győzelmet aratott. A Köteles Lászlóval és Tőzsér Dániellel a kezdőjében játszó Genk az angol és a spanyol csapat után a Leverkusen ellen is pontot szerzett, de így is maradt a negyedik. A Valencia mehet az Európa-ligába.

A Chelsea nemcsak a továbbjutást, a csoportelsőséget is kiharcolta (Fotó: Action Images)
A Chelsea nemcsak a továbbjutást, a csoportelsőséget is kiharcolta (Fotó: Action Images)
A Chelsea nemcsak a továbbjutást, a csoportelsőséget is kiharcolta (Fotó: Action Images)
A Chelsea nemcsak a továbbjutást, a csoportelsőséget is kiharcolta (Fotó: Action Images)
A Chelsea nemcsak a továbbjutást, a csoportelsőséget is kiharcolta (Fotó: Action Images)

A Chelsea edzője, André Villas-Boas az állásával is játszott, hiszen ha a Chelsea kiesett volna a Bajnokok Ligájából, továbbromlott volna a helyzete. Villas-Boas nem szívbajos, ezt is bizonyítja, hogy le merte ültetni a kispadra Frank Lampardot, a Chelsea élő legendáját. Helyette a középpályán Oriol Romeu játszott Raul Meireles és Ramires mellett. A támadósorban ott volt Juan Mata, a Valencia korábbi támadója.

1. FÉLIDŐ

Az első kapura lövésre bő másfél percet kellett csak várni, a Chelsea-ből Raul Meireles lapos lövését jobbra vetődve hárította Diego Alves.

Az  alkalmazást bemutató galéria 
megtekintéséhez   kattintson a képre!
Az alkalmazást bemutató galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A 3. percben viszont nem tudott védeni a kapus: Sturridge előrelőtt labdájával Mata a bal oldalról az alapvonal mellett befelé cselezett, visszapasszolt Drogbának, aki egy csel után ballal 8 méterről megcélozta a bal alsó sarkot, s jól helyezett gurítása utat talált a kapuba (1–0). A Chelsea még sohasem lőtt ilyen gyorsan gólt BL-mérkőzésen.

Nem sokon múlt, hogy két perccel később egyenlítsen a Valencia: Tino Costa indította a bal szélen meglóduló Jordi Albát, aki kiszorított helyzetből lőtt, labdája el is zúgott Petr Cech felett, de a jobb kapufa külső éléről kifelé pattant.

A Valencia továbbra is irányítani tudta a játékot, Albelda a 10. percben 26 méterről lőtte el a labdát, a jobb felső sarok felé tartó labdát Cech nagy bravúrral, a levegőben úszva tolta szögletre.

Sportszerű és szép játék zajlott a pályán, a két csapat valóban a gólszerzésre törekedett. A 18. percben Costa szabálytalankodott Raul Meirelesszel szemben, de Mata 28 méteres lövését blokkolták.

A Valencia számára létfontosságú volt, hogy nála legyen a labda, a védelme ugyanis ingatag volt. A 22. percben nagyon is megingott: Drogba középen előregurított labdájára Ramires az elmélázó Víctor Ruizt kívülről megkerülve csapott le, s miután megszerezte a labdát, ballal a kapuba gurított. 2–0

A Valencia 66 százalékos labdabirtoklása ellenére az első félidő derekán kétgólos hátrányban volt. A Chelsea a rendkívül higgadt és a játékot élvező Drogba vezérletével uralta a mérkőzést, a 28. percben a jobb szélen meginduló Sturridge lövését Diego Alves védte.

A 30. perchez közeledve úgy tűnt, a Valencia elveszítette a fonalat, támadásaiban nem volt fellelhető a kezdeti ötletesség. A Chelsea-nek viszont megfelelt, hogy a spanyolok hátul adogattak, tartották a labdát, és nem tudtak a tizenhatos közelébe jutni.

A csoport másik mérkőzésén Vossen góljával vezetést szerzett a Genk, így a Chelsea még egy lépést tett a csoportelsőség felé.

A Valencia a félidő hajrájában közelebb került a londoniak kapujához, de az eddig nyolc gólt szerző Soldado, Jonas páros nem kapott jó labdát. Soldado a 42. percben a saját kapuja előtt tűnt fel, jól szerelte Matát.

A félidő végét aztán a Chelsea kényelmesen kihúzta kapott gól nélkül. A „kékek” Drogba vezérletével annak ellenére uralták az első félidőt, hogy a Valenciánál volt többet a labda: 68 százalékban. Romeu és Meireles a középpályán remek párost alkotott, Ramires gólt lőtt, a hétvégi bajnokin tizenegyest hibázó Lampard kispadra ültetése egyértelműen jó döntésnek bizonyult.

2. FÉLIDŐ

A Chelsea ott folytatta, ahol a szünet előtt abbahagyta: eleinte átengedte a területet a Valenciának, majd gyorsan visszaütött, Drogba és Sturridge megkeverte a vendégvédelmet. Az angol az 54. percben is jól futott el a jobb oldalon, de Diego Alves hárított.

A GENK A LEVERKUSENT IS MEGTRÉFÁLTA

Tőzsér Dániel és Köteles László is kezdőként lépett pályára a Genkben a Bayer Leverkusen elleni összecsapáson, amelynek nagy tétje már nem volt, hiszen a német csapat már biztos továbbjutónak számított a mérkőzés előtt, a magyar játékosokat foglalkoztató együttes pedig a csoport utolsó helyén végzett.

A mérkőzés elején mindkét gárda kényelmes tempóban futballozott, majd a 30. percben a belga együttes szerezte meg a vezetést: Dugary Ndabashinze jobb oldali beadását Jelle Vossen kapásból, 13 méterről a jobb alsóba vágta (1–0).

A félidő hátralévő részében a Stuttgarttól megvásárolt Bernd Leno nagy védéseinek köszönhetően nem kapott újabb gólt a Leverkusen. A fordulás után feljavult a vendégcsapat, s a 79. percben egyenlíteni is tudott: Sidney Sam passzát Eren Derdiyok vágta a bal alsóba, Köteles tehetetlen volt.

Nem úgy négy perccel később, amikor Stefan Kiessling távoli lövését nagy bravúrral védte, maradt az 1–1-es döntetlen.

Unai Emery, a Valencia edzője ezt követően cserélt, Jordi Alba helyett Aritz Aduriz állt be, hátha vele együtt erősebb lesz az eddig súlytalan Soldado a valenciai csatársorban. Az 58. percben szabadrúgásból beívelt labdát Feghouli kapura fejelte, de nem találta el a „célt". Az algériai-francia nem sokkal később fölé lőtt.

A Valencia percekig beszorította a Chelsea-t a kapuja elé, de Ramires villámgyorsan kirobbant szerzett labdájával, Sturridge-dzsal való összjátéka végén a Valencia fellélegezhetett.

A 63. percben Feghoulit szokatlanul üresen hagyták az angolok, el is lőtte a labdát 15 méterről, Cech bravúrral szögletre ütötte a bal sarok felé tartó labdát. Két perccel később Emery lehívta játékosát, aki talán csapata legveszélyesebb embere volt.

Villas-Boas is cserélt, Ramires helyére Mikel jött be, a portugál mester a középpályán való szűrés hatékonyságát igyekezett növelni. A közönségnél nem aratott osztatlan sikert a döntés, ezzel ugyanis némiképp feladta a támadást a Chelsea, amelyből a braziltól lehetett várni elsősorban, hogy majd meglódul.

Nem kellett volna annyira aggódni, a 72. percben a Chelsea Ramires nélkül is eldönthette volna a meccset, a hazai kontra végén azonban Drogba az öt és feleshez érve keresztben a jobb alsó sarok mellé gurított. Adil Ramit mindenesetre nagyon könnyedén rázta le magáról az elefántcsontparti.

Drogba négy perccel később aztán már nem hibázott, Mata a valenciai térfél közepéről indította társát, aki a tizenhatoson belül maga elé engedte a labdát, majd a kifutó Diego Alves mellett 12 méterről jobb külsővel a kapuba gurított. 3–0

A két gólt és egy gólpasszt jegyző, ezzel Villas-Boas állását is megmentő Drogbát (aki a Valencia ellen 4 gólt szerzett a BL-ben, ennyiszer egyik rivális ellen sem talált kapuba) ezután lecserélte a portugál, a vastaps közepette lesétáló elefántcsontparti helyére Torres állt be.

A Valencia esélyei elszálltak, de a spanyolok nem adták fel, a 80. percben Cechnek bravúrral kellett védenie Soldado fejesét. A cseh kapus aztán egy távoli lövést fogott meg könnyedén.

Hogy a végén mégis izgulnia kellett a csoportelsőség miatt a Chelsea-nek, az a Belgiumból érkező hír miatt következett be: Derdiyok egyenlített a Genk ellen, és a Leverkusen egy gólra került az első helytől.

Villas-Boas megtapsoltatta a két gólpasszt adó Matát is, a spanyol helyére Malouda állt be. Az Arsenal mellett a Chelsea is megszerezte a csoport első helyét, a „kékek” kilencedszer is túlélték a csoportkört, és a legjobb 16 közé jutottak.

BAJNOKOK LIGÁJA
E-CSOPORT, 6. FORDULÓ
CHELSEA (angol)–VALENCIA (spanyol) 3–0 (2–0)
London, Stamford Bridge, 41 109 néző. V: Rocchi (olasz)
CHELSEA: Cech – Ivanovics, Terry, David Luiz, A. Cole – Romeu, R. Meireles, Ramires (Mikel, 65.) – Sturridge, Drogba (Torres, 78.), Mata (Malouda, 83.)
VALENCIA: Diego Álves – Barragán, Rami, Victor Ruíz, Jordi Alba (Aduriz, 55.) – Feghouli (P. Hernández, 65.), Costa (Parejo, 77.), Albelda, Mathieu – Jonas, Soldado
G: Drogba (3., 76.), Ramires (22.)

 

RKC GENK (belga)–BAYER LEVERKUSEN (német) 1–1
Genk, Genk Arena, 21 187 néző. V: Tagliavento (olasz)
Gólszerző: Vossen (30.), ill. Derdiyok (79.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Chelsea632113–4+911
2. Leverkusen63128–80 10
3. Valencia622212–7+58
4. Genk60332–16–143
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik