Klopp: Ne Götzét szidni, szurkolni jöjjenek, arra van szükség!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.24. 10:17
null
Mario Götze biztosan kiemelt figyelmet kap a Real elleni elődöntő első meccsén (Fotók: Reuters)
Egyik vezetőedző sajtótájékoztatója sem volt szokványos a Bajnokok Ligája szerdai Dortmund–Real Madrid elődöntője előtt. Jürgen Klopp Mario Götze rosszul időzített átigazolási bejelentése után arra kérte a szurkolókat, álljanak az együttes mellé, és tartózkodjanak a negatív megnyilvánulásoktól, míg José Mourinho a kezdőcsapat névsorával kezdte a maga sajtóbeszélgetését. Az egyetlen bizonytalan pont Ángel di María játéka.

 

A Bajnokok Ligája elődöntőjében a Dortmund a Real Madriddal csap össze. Mindkét gárda először jutna fináléba a legutóbbi BL-sikere óta: egyetlen döntőjükön a németek 1997-ben megverték a Juventust, míg a Real 1998-ban a Juve, 2000-ben a Valencia, 2002-ben pedig a Leverkusen ellen diadalmaskodott.

Ahhoz, hogy valamelyik csapat (a Real esetében a BEK nélkül) megőrizhesse a döntőbeli százszázalékos mérlegét, először is el kellene jutnia a Wembley Stadionba. A két klub a csoportkörben már találkozott egymással, és Dortmundban 2–1-es hazai siker született, míg Madridban 2–2 lett a vége.

Klopp, az ezerarcú, I.
Klopp, az ezerarcú, I.

A dortmundiaknál kedden kiverte a biztosítékot, hogy Mario Götze bejelentette: a nyártól a Bayern Münchennél folytatja pályafutását. A szurkolók felháborodtak, a középpályás pedig a jelek szerint ellenséges fogadtatásra számíthat. Jürgen Klopp vezetőedző szerint óriási hiba lenne, ha most belső ellentét támadna a csapat és a szurkolók között.

„Szerdán mindenki gondoljon bele, hogy mekkora erőfeszítésünkbe került eljutni idáig, hogy a döntőért játsszunk. Akinek ez nem sikerül, inkább ki se jöjjön a stadionba! Most arra van szükség, hogy megmutassuk, a Dortmund sikere a legfontosabb. Kérem, aki nem tudja túltenni magát a csalódottságán, adja oda olyan embernek a jegyét, aki képes erre, a csapat ugyanis támogatást érdemel – mondta Klopp. – Ez az utolsó hazai BL-meccsünk, a negatív gondolatokat mindenki hagyja otthon, és a pozitív energiát hozza el, hogy együtt legyőzhessük a Real Madridot. Túl fontos ez a meccs ahhoz, hogy mással is foglalkozzunk."

Klopp, az ezerarcú, II.
Klopp, az ezerarcú, II.

A Dortmund 1998 óta először jutott a legjobb négy közé, 15 éve a BVB éppen a Real Madrid elleni összesítésbeli 2–0-val bukta el a címvédés esélyét. Jakub Blaszczykowski akkoriban 12 évesen a lengyel Raków Czestochowa serdülőcsapatában pallérozódott, de sokkal szívesebben emlékszik a két csoportmeccsre.

„A madridi találkozó fantasztikus volt, talán a legjobbunkat nyújtottuk azon az estén. Tiszteljük a Realt, de már megmutattuk, hogy mi is tudunk jól játszani, és megmutatjuk, hogy az ismétlésre is képesek vagyunk. Nagyszerű, amit eddig elértünk, de meg akartjuk őrizni a veretlenségünket" – mondta Kuba.

A Real Madrid játékosait kedden meglátogatta a szállodájukban Christoph Metzelder, a Schalke játékosa, aki 2007-ben még a Dortmundból igazolt a Real Madridhoz. A 32 éves védő három idényt töltött a spanyol fővárosban, mielőtt 2010-ben Gelsenkirchenbe távozott.

Klopp, az ezerarcú, III.
Klopp, az ezerarcú, III.

José Mourinho a keddi sajtótájékoztatón egyből a közepébe vágott, és a sérülések (Marcelo), eltiltás (Álvaro Arbeloa) miatt megtizedelődött védelem miatt elmondta, milyen kezdő 11-et küld a pályára.

„Szeretnék tudni, ki lesz a jobb és a bal oldali védőnk? Akkor íme a felállásunk a szerdai meccsre: Diego López – Sergio Ramos, Raphaël Varane, Pepe, Fabio Coentrao – Sami Khedira, Xabi Alonso – Cristiano Ronaldo, Mesut Özil, Ángel di María – Gonzalo Higuiaín" – mondta Mourinho a dortmundi sajtótájékoztatón.

A portugál vezetőedző legfőbb gondja nem a kapus kijelölése volt, hanem Di María csapatba tétele – az ok túlmutat a Bajnokok Ligája fontosságán, Di María párja ugyanis koraszülötten hozta világra kisbabáját, és az argentin labdarúgó Madridban maradt, hogy közel legyen hozzátartozóihoz. Szerdán elutazik Dortmundba, s majd a meccs előtt elbeszélget Mourinhóval, s közösen eldöntik, vállalja-e a játékot.

Cristiano Ronaldo természetesen ott lesz a pályán
Cristiano Ronaldo természetesen ott lesz a pályán

„Ezzel a csapattal kezdünk. Az egyetlen kérdés Di María, akinek idő előtt született meg a kislánya, és emiatt nem biztos, hogy a megfelelő mentális állapotba tud kerülni a mérkőzésre. Szerdán utánunk jön, és remélem, nem lesz gond – folytatta Mourinho. – Iker Casillasszal szakmai kapcsolatunk van, felnőtt emberek vagyunk, akik elég tanultak ahhoz, hogy megértsék egymást."

Az újságírók Mourinho beszédes kedve láttán arra is rákérdeztek, milyen taktikát alkalmaz majd a mérkőzésen, de a portugál úgy érezte, a kisujját nyújtja, és a fél karját akarják.

„Elmondtam az összeállításunkat, ami önmagában hétpecsétes titok szokott lenni, erről legalább nem kell többet találgatniuk. A taktikáról nem akarok részletesen beszélni, tudjuk, hogyan kell támadni a Dortmund ellen, legyen elég ennyi – mondta Mourinho. – A csoportmeccseken kapott négy gólunkat a Dortmund a védelmi hibáinkból szerezte, ha összpontosítunk, ezeket megelőzhetjük. Jürgen Klopp fantasztikus edző, bár nem ismerem, úgy látom, intelligens, udvarias, őszinte ember, aki támadófutballt ígért, és azt is várom a hazaiaktól, hiszen ez megy nekik a legjobban."

A korábban a Portóval és az Internazionaléval BL-t nyerő Mourinho elmondta, a Bayern és a Barcelona kedd esti mérkőzését csupán élvezetből nézte meg, mert két nagy csapatot láthatott, egyik döntőbe jutásáért sem szorít a másik kárára. A szakember szerint a Real Madrid képes lehet arra, hogy 2002 után ismét elhódítsa a serleget.

SZAVAZÁS

Milyen eredményt vár a Dortmund˜–Real BL-elődöntő keddi, első összecsapásától?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A Real Madridnak már az érkezésemkor volt kilenc Bajnokok Ligája-győzelme, mégsem tartozott a legjobb csapatok közé. Elértük, hogy megint az elitbe tartozzunk, de a második helyezés sem elég, újra meg kell nyernünk a sorozatot. Hiszek a csapatban, a játékosaim megérdemlik, hogy a labdarúgás igazságot szolgáltasson velük szemben. Két elődöntőt veszítettek el az elmúlt két idényben. Az egyikről jobb, ha nem is beszélünk, a másikat tizenegyesekkel. Nézzük, győz-e az igazság!?"

Két éve a Real a Barcelonával szemben bukott el, Mourinho arra gondolt, hogy az első meccs után Wolfgang Starkra tett megjegyzései után a visszavágót a hotelből kellett végignéznie, mert eltiltotta az UEFA.

A visszavágó előtt itt is, ott is egy-egy veszélyeztetett játékos van, a Dortmundiaknál Kevin Grosskreutz, a madridiaknál Michael Essien sárga lapja érhet eltiltást a második felvonásra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik