Ciprus újra ünnepel: főtáblás az APOEL!

Vágólapra másolva!
2009.08.26. 22:08
Címkék
Két éven belül másodszor került fel ciprusi csapat a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájára, miután az APOEL hazai pályán 3–1-re legyőzte az FC Köbenhavnt. Érvényesítette a papírformát a VfB Stuttgart és az Olympiakosz, nagy csatában verte ki a Sportingot a Fiorentina.
Hiába próbálkoztak a dánok, Hiotisz kapus (jobbra) és társai a ciprusi futballnak szereztek újabb dicsőséget (Fotó: Reuters)
Hiába próbálkoztak a dánok, Hiotisz kapus (jobbra) és társai a ciprusi futballnak szereztek újabb dicsőséget (Fotó: Reuters)

FIORENTINA–SPORTING CP

Firenzében az első félidő után eléggé elszontyolodva nézhette az eredményjelzőt az Artemio Franchi népe (leszámítva a portugál drukkereket), a vendégek ugyanis Joao Moutinho szabadrúgásgóljával vezettek. A fiatal középpályás a Montolivo szabálytalansága után megítélt szabadrúgást váltotta gólra a 35. percben – Frey ellépett a rossz irányba, így esélye sem volt visszakapaszkodni.

Cesare Prandelli Sztevan Jovetics beküldésével igyekezett felpezsdíteni a támadójátékot, ez sikerült is neki: az ifjú montenegrói előbb kihagyott egy nagy ziccert, majd az 54. percben gyönyörű egyéni akció után került helyzetbe, és iszonyatos erővel kilőtte a rövidet - ismét a „violák" álltak továbbjutásra.

A 89. percig maradt az 1-1, aztán meghűlt a vér a hazaiak ereiben: egy Liedson-fejest ugyanis bravúrral kellett hárítania Freynek. A portugálok már nem tudtak újítani, így a Fiorentina idegenben lőtt több góllal jutott a csoportkörbe.

APOEL–FC KÖBENHAVN

A szerelem szigetén egyáltalán nem gyengéd kezdést mutatott be az egygólos hátrányból induló APOEL, Kamil Kosowski már a második percben betalált a dánok kapujába.

Dél-Európa egyik leghangosabb és legjobb szurkolótábora a 19. percben már kétgólos előnynek örülhetett: Pospech felrúgta Marcin Zewlakowot, a büntetőt Hriszisz Mihael a hálóba küldte. A Köbenhavn N'Doye fejesével három perc múlva szépített, ám a 41. percben ismét jött Mihael, és közelről a hálóba bólintott.

A második félidőben Jesper Grönkjaert is bevető dán bajnokcsapat mindent megtett a második, továbbjutást jelentő gól megszerzéséért, de a fáradó ciprusiak hősiesen állták a rohamokat, így az APOEL 3–2-es összesítéssel feljutott a BL főtáblájára. Két éven belül másodszor jutott el ciprusi csapat a csoportküzdelmekig!

VFB STUTTGART–TIMISOARA

A svábok az idegenbeli 2–0-s siker után kényelmes előnnyel várták a temesváriakat. Az első félidőben némi távoli „tüzérségi párbaj" után Gebhart hagyott ki nagy helyzetet, a vendégeknek egy kontra után Karamjan révén volt lehetőségük. Szünet előtt még Ciprian Marica is megtornáztatta honfitársát, Pantilimont, a folytatásban pedig a kapufán is „kopogtatott" a VfB, Rudy révén. Gól viszont nem esett, a Stuttgart hozta a kötelezőt, és bejutott a csoportkörbe.

OLYMPIAKOSZ–SHERIFF

A Panathinaikosz keddi kudarca után a bajnokcsapatnak kellett megmentenie a görög futball becsületét: nos, ez sikerült is a pireusziaknak, miután az idegenbeli 2–0-s győzelem után otthon „energiatakarékos üzemmódban" is 1–0-t játszott a moldovai Sheriff-fel. Így az Olympiakosz a BL főtáblájának egyetlen görög csapata a 2009–2010-es BL-ben.

Érdekesség, hogy a playoffkörben hét párharc is kettős győzelemmel végződött.

Az Arsenal–Celtic találkozóról itt olvashat!

BAJNOKOK LIGÁJA, PLAYOFFKÖR, VISSZAVÁGÓK
BAJNOKI ÁG
Olympiakosz (görög)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 1–0 (Mitroglu 82.)
Továbbjutott: az Olympiakosz 3–0–val
APOEL Nicosia (ciprusi)–FC Köbenhavn (dán) 3–1 (Kosowski 2. Mihael 18. – tizenegyesből, 41., ill. N'Doye 22.)
Továbbjutott: az APOEL 3–2–vel
 
NEM BAJNOKI ÁG
Arsenal (angol)–Celtic (skót) 3–1 (Eduardo 28. – tizenegyesből, Eboué 53., Arsavin 74., ill. Donati 91.)
Továbbjutott: az Arsenal 5–1–gyel
VfB Stuttgart (német)–FC Timisoara (román) 0–0
Továbbjutott: a Stuttgart 2–0–val
Fiorentina (olasz)–Sporting CP (portugál) 1–1 (Jovetics 54., ill. Moutinho 35.)
Továbbjutott: a Fiorentina 3–3–mal, idegenben lőtt több góllal
A BL-FŐTÁBLA 32 CSAPATA

DVSC-TEVA, FC Barcelona (címvédő, spanyol), Real Madrid (spanyol), Sevilla (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Manchester United (angol), Chelsea (angol), Liverpool (angol), Arsenal (angol), Internazionale (olasz), AC Milan (olasz), Juventus (olasz), Fiorentina (olasz), VfL Wolfsburg (német), Bayern München (német), VfB Stuttgart (német), Girondins Bordeaux (francia), Olympique Marseille (francia), Olympique Lyon (francia), CSZKA Moszkva (orosz), Rubin Kazany (orosz), Dinamo Kijev (ukrán), FC Porto (portugál), AZ (holland), Rangers (skót), Besiktas (török), Standard Liege (belga), Unirea Urziceni (román), Maccabi Haifa (izraeli), FC Zürich (svájci), Olympiakosz (görög), APOEL (ciprusi)


A KALAPOK

1. kalap: Barcelona (spanyol), Liverpool (angol), Chelsea (angol), Man. United (angol), Milan (olasz), Arsenal (angol), Sevilla (spanyol), Bayern München (német)

2. kalap: Lyon (francia), Inter (olasz), Real Madrid (spanyol), CSZKA Moszkva (orosz), Porto (portugál), AZ (holland), Juventus (olasz), Rangers (skót)

3. kalap: Olympiakosz (görög), Marseille (francia), Dinamo Kijev (ukrán), Stuttgart (német), Fiorentina (olasz), Atlético Madrid (spanyol), Bordeaux (francia), Besiktas (török)

4. kalap: Wolfsburg (német), Standard Liege (belga), Maccabi Haifa (izraeli), FC Zürich (svájci), Rubin Kazany (orosz), Urziceni (román), APOEL Nicosia (ciprusi), DVSC-TEVA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik