Chicharito a nyolc közé „centerezte” az MU-t

Vágólapra másolva!
2011.03.15. 20:41
null
Hernández kétszer villant a kapu előtt, ez pedig negyeddöntőt ért az MU-nak (fotó: Action Images)
Címkék
A Manchester United Javier Hernández két góljával hazai pályán 2–1-re legyőzte az Olympique Marseille-t, így az első találkozó gól nélküli döntetlenje után bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. A Marseille csak Wes Brown öngóljával tudott válaszolni a mexikói duplájára.


A Manchester United kezdőjéből – akárcsak az Arsenal ellen 2–0-ra megnyert kupamérkőzésen – ezúttal is hiányzott a két alapembernek számító középső védő, Rio Ferdinand és Nemanja Vidics, viszont ott volt a pályán a sérüléséből felépülő Nani. Alex Ferguson Dimitar Berbatovot nem jelölte a kezdőbe, Wayne Rooney mellett Javier Hernández rohamozta a kaput.

A Manchester United fölényével kezdődött a találkozó, és – akárcsak az Inter a Bayern elleni mérkőzésen – hamar meg is szerezték a vezetést a „vörös ördögök”: Wayne Rooney adott remek labdát a bal oldalon felfutó Ryan Giggsnek az 5. percben, aki kiválóan tette vissza a labdát a csatárnak. Rooney pedig nem lőtt a tizenhatoson belül, hanem keresztbe gurított, a középen érkező Javi Hernéndeznek két méterről nem volt nehéz dolga a kapuba passzolni. 1–0 A villámléptű Chicharito harmadik találatát szerezte a BL-ben, és állítólag ez volt az első, amelyet mexikói játékos az egyenes kieséses szakaszban jegyzett.

TÉNYEK
A Manchester United 100. hazai európai kupameccsét nyerte meg hazai pályán. Az első még 1956 szeptemberében volt, az Anderlecht elleni 10–0.
Alex Ferguson a 100. BL-győzelmét aratta, az első 1993-ban a Honvéd ellen volt. Mai játékosai közül Ryan Giggs is játszott azon a mérkőzésen.
Wes Brown élete második öngólját vétette a BL-ben. Ebben a szezonban ez volt az elitliga 11. öngólja, korábban sosem volt ilyen sok öngól egy idényben a BL-ben.
Edwin van der Sar lett a legidősebb játékos az egyenes kieséses szakaszban: 40 évvel és 137 nappal a háta mögött Jens Lehmann rekordját döntötte meg.
Az MU sorozatban ötödször jutott be a legjobb nyolc közé a BL-ben.

A Marseille gyorsan válaszolhatott volna a találatra, ám André-Pierre Gignac senkitől sem zavartatva kapu fölé lőtt. A gól a hazaiaknak jót tett, de a mérkőzésnek kevésbé, ugyanis már a következő percekben érződött, hogy a Alex Ferguson fiai jobban figyelnek a megfelelő visszazárásra.

Ennek ellenére húsz perc után ismét két gyors MU-helyzet következett – a marseille-iek hathatós közreműködésével. Előbb Rod Fanni, majd Steve Mandanda kapus adta el a labdát, ám a támadás-befejezéseknél Hernández fejesében nem volt elég erő, míg Nani kicsit túlcifrázta a helyzetet, és öt méterre a kaputól is a passzlehetőséget kereste.

A Marseille részéről Lucho González próbálkozott a legnagyobb kedvvel, ám lelkesedését nem kísérte hasonló pontosság: első lövése említésre sem volt érdemes, a második már közelebb járt a kapuhoz, ám jócskán fölészállt. Az első félidő legnagyobb Olympique-lehetősége a 36. percben jött el: Taye Taiwo beadása után Souleymane Diaware ordító közelségből, az ötös sarkáról nem találta el a kaput.

Alex Fergusonnak a félidő hajrája előtt cserélni kellett: miután John O'Shea nem tudta folytatni a játékot, Rafael állt be a jobbhátvéd posztjára.

A félidő végére egyre veszélyesebbé vált a francia csapat, Chris Smalling hibáját Loic Rémy próbálta meg kapáslövéssel büntetni, ám 14 méterről leadott kísérlete nem sokkal fölé szállt, az MU így minimális előnnyel vonulhatott a félidei pihenőre.

Fordulás után növekedett az iram, ami kétségtelenül köszönhető volt annak, hogy a Marseille is igyekezett felpörgetni az iramot, így azonban a „vörös ördögök” előtt is több terület és lehetőség adódott. Az 57. percben Rooney növelhette volna az előnyt, ám az exmanchesteri Gabriel Heinze hatástalanította a lövést.

Nani lába egy órát bírt, ám ami igazán érzékenyen érintette az MU-t, az az, hogy Rafael is megsérült – a második jobbhátvéd a hazaiaknál –, helyére utolsó csereként érkezett a testvére, Fabio. Didier Deschamps is változtatott, igaz, ő taktikai okokból: Gignac helyére Mathieu Valbuena állt be.

STATISZTIKA
MUOM
Gól 2 1
Lövés kapura 8 3
Lövés összesen 11 12
Szöglet 6 6
Labdabirtoklás (százalék) 57 43
Sárga lap 1 2

A 74. percben a Marseille ráijesztett az MU híveire: Rémy jobb oldali beadását Cheyrou lőtte a kapura, Edwin van der Sar azonban bravúrral megfogta a labdát. A hazaiak pedig válaszol súlyosan büntettek: a csereként beálló Antonio Valencia kiugratása után Giggs centerezett, Hernández ismét remekül érkezett, és közelről a kapuba pörgetett – 2–0!

A hajrá azonban így is nyílttá vált, ugyanis a 82. percben Valbuena bal oldali szögletét követően Wes Brown – tegyük hozzá, Heinze ugyancsak agilis szorításában – öngólt vétett, miután a fejéről a gólvonalon túlra pattant a labda. 2–1

A folytatásban a Manchester United taktikusan, a szabályos keretek között úgy óvta továbbjutását, ahogy csak tudta, így a két találkozó összképe alapján megérdemelten jutott be a legjobb nyolc közé.

SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT OLVASHATJÁK A TALÁLKOZÓRÓL!

MANCHESTER UNITED–OLYMPIQUE MARSEILLE
1–0, Hernández
2–0, Hernández
2–1, Wes Brown – öngól)


BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
MANCHESTER UNITED (angol)–OLYMPIQUE MARSEILLE (francia) 2–1 (1–0)
Old Trafford. V: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
MAN. UNITED: Van der Sar – O’Shea (Rafael, 37.; Fabio, 70.), Smalling, Brown, Evra – Nani (Valencia, 62.), Scholes, Carrick, Giggs – Rooney, J. Hernández. Menedzser: Sir Alex Ferguson
MARSEILLE: Mandanda – Fanni, Diawara, Heinze, Taiwo – Lucho González, Mbia (J. Ayew, 80.), Be. Cheyrou – Rémy, Gignac (Valbuena, 69.), A. Ayew. Vezetőedző: Didier Deschamps
Gólszerzők: J. Hernández (5., 75.) , ill. Brown (82. – öngól)
Továbbjutott: a Manchester United, 2–1-gyel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik