Megázott a londoni esőben a Barcelona

Vágólapra másolva!
2012.04.18. 20:29
null
Az első félidőben jobbára csak védekezett a Chelsea, míg Cesc Fabregas (középen) két ziccert is elrontott (Fotó: Action Images)
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében a Chelsea a címvédő Barcelonát fogadta, és Didier Drogba révén egygólos előnyt szerzett a jövő heti visszavágóra. A hazaiak egyetlen nagy ziccerüket váltották gólra, míg a Barcelona helyzetek sokaságát puskázta el a mérkőzés folyamán.

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

Bár a nemzetközi futballvilágot több-kevesebb alapossággal ismerők igen kevés esélyt adtak a találkozó előtt a Chelsea továbbjutására, a Barcelona mestere, Josep Guardiola óva intett mindenkit attól, hogy máris pontot tegyen a párharc végére; mondván, a Chelsea kétarcú csapat: a bajnokságban szeszélyesen, a BL-ben eredményesen szerepelnek.

JÖTTEK-MENTEK

A Barcelonától a Chelsea-hez
2008, Deco, 10.000.000 euró
2007, Belletti, 5.500.000
2001, Boudewijn Zenden, 8.000.000
2001, Emmanuel Petit, 11.500.000
2000, Winston Bogarde, ingyen
1998, Albert Ferrer, 3.500.000

A Chelsea-től a Barcelonához

2006, Eidur Gudjohnsen, 12.000.000

Egy órával a nagy csata kezdete előtt a kezdőcsapatokat elnézve kiderült, hogy a londoniaknál a kidőlt középső védőt, David Luizt a néha könnyen zavarba hozható Gary Cahill pótolja, a középpályán a Frank Lampard, Mikel Obi, Raúl Meireles trió próbálja majd a játékból kilőni a katalán passzkirályokat, elöl pedig nem a rekordvétel (rekordráfizetés?) Fernando Torres kezdett honfitársai ellen, hanem Didier Drogba. A címvédőnél csak a kispad jutott a nem teljesen egészséges védőnek, Gerard Piquének, a hátvédsor bal oldalán pedig a brazil Adriano kapott helyet.

A kezdés előtt latolgató angol szakírók szerint az adott némi esélyt a Chelsea-nek, hogy az erőtől duzzadó Drogba egy az egyben sokszor megveri majd vagy hibázásra kényszeríti Carles Puyolt középen: nos, a kollégák akár lottózhattak volna is, mert a 3. percben a védőlegenda nézett el egy magas labdát Drogba mellett, de szerencséjére Víctor Valdés kisegítette.

A GÓLMÁGNES

A BL-ben kapott kilenc góljából négyet az alatt a 120 perc alatt szedett össze a Chelsea, amely alatt Cahill a pályán volt.

Jobban kezdett a Chelsea, a 9. percben azonban kiderült, hogy mi is jó jósoknak bizonyultunk – legalábbis Cahill esetében –, ugyanis Andrés Iniesta csodalabdájánál a bekk „mérföldekkel” maradt le Alexis Sánchez mögött, aki mellel levette a középről érkező löbbölést, majd 12 méterről a lécre emelt. Lüktető, fordulatos volt a mérkőzés, nem sokkal később már a másik kapunál kellett nagyot mentenie kétszer is Dani Alvesnek egy szöglet utáni „pogónál”, majd ismét a hazai kapunál tört el hatalmas ziccerben egy kapusról kipattanó labdát az ötösön Cesc Fabregas.

PINK PANTHER

A férfias futball alól Drogba jelentett kivételt, rendre esett-kelt, a legkisebb érintésre is. Talán a rajta lévő vadrózsaszínű cipők okozták az afrikai „fekete párduc” gyengeségét?!

A játékvezető, a német Felix Brych engedte a férfiasan kemény játékot: Iniesta például a könyökét is fegyverként használva kerülte meg Cahillt, aki cserébe gyanús körülmények között süllyesztette el őt a 16-oson belül, de a sporttárs arcizma sem rezdült. Egyre jobban átvette mindeközben a kezdeményező szerepet a Barcelona: előbb Fabregas lőtt a kapusba egy újabb ziccert, majd Lionel Messi fejelt(!) kapura 12 méterről, de ezt is fogta Petr Cech.

A félidő végére az eső egyre jobban esett, és a színvonal is, majd a hajrában a világklasszis teljesítményt nyújtó Ashley Cole mentette a gólvonalon Fabregas kapuson már túljutó elegáns pörgetését.

Aztán ahogyan az lenni szokott, az addig végig védekező csapat gólt szerzett, mégpedig a mezőny talán addigi leggyengébbje, Didier Drogba révén: egy tudatosan az előrekalandozó Daniel Alves helyére beívelt labdával elszaladt a bal szélen Ramires, beadása túljutott a két középső védőn, a harmadik brazil, Adriano pedig lemaradt a Chelsea-csatárról, aki nyolc méterről a kapu bal oldalába helyezett: 1–0.

A vetődő Valdés még beleért, de hárítani már nem tudott.

Drogba találata
Drogba találata

A fordulást követően azonnal beásta magát 16-osa környékére a Chelsea, kihasználva az egyre átázottabb pálya adottságait is, és arra épített, hogy a második csatasorból érkező átlövéseket fogja majd a nagy kedvvel röpködő Cech. Az eső mellett záporoztak a lövések is, de Cahill blokkolt, mint egy szorgos gyári munkás, majd amikor Messi mindenkit becsapva emelt négy védő fölött Alexis Sánchez elé, a chilei az ötösről a kapu mellé „dajicolta” a labdát – igaz, ehhez kellett az is, hogy érkezzen nadrágféken becsúszva Cole, akit az sem zavart, hogy közben a szélső arcon talpalta véletlenül.

Megúszta a házigazda a 16-os környéki szabadrúgásokat is (miközben Drogba újabb műesésekkel szórakoztatta az ezerfejűt), a két mester pedig Pedro, illetve Salomon Kalou beállításával próbálta meg frissíteni csapatát.

A végén még tudott újítani a Barcelona, de Puyol közeli fejesét védte nagy bravúrral Cech, Busquets pedig a háló helyett a kapufát zörgette meg, így megőrizte egygólos előnyét a Chelsea. Ezt a Barcelonát bárhol, bármilyen körülmények között bármekkora különbséggel megverni, férfimunka a javából. Kellett ehhez a hazaiak elszánt és fegyelmezett védekezése, az ázott gyep segítsége, a szerencse és a vendégek helyzetpazarlása is.

A hazaiak megbízott menedzsere, Roberto Di Matteo szerint két tökéletes teljesítmény kell a továbbjutáshoz: nos, az egyiket kipipálhatja az olasz, és ha megteszi ezt a másikkal is, törölheti a jelzőt titulusa elől is.

CHELSEA–BARCELONA 1–0 (összefoglaló)


C1-0B footyroom.com by footyroom

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
CHELSEA (angol)–FC BARCELONA (spanyol) 1–0
London, Stamford Bridge, 41.841 néző. V: Brych
Chelsea: Cech – Ivanovics, G. Cahill, Terry, A. Cole – Obi Mikel, Lampard, Meireles – Mata (S. Kalou, 74.), Ramires (Bosingwa, 88.) – Drogba. Megbízott menedzser: Roberto Di Matteo
Barcelona: Víctor Valdés – Dani Alves, Mascherano, Puyol, Adriano – Xavi (Cuenca, 87.), Busquets, Iniesta – A. Sánchez (Pedro, 66.), Messi, Fabregas (Thiago, 78.). Vezetőedző: Josep Guardiola
Gólszerző: Drogba (45.)
A visszavágót április 24-én, Barcelonában rendezik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik