Cavani duplája döntött Nápolyban a City ellen

Vágólapra másolva!
2011.11.22. 20:32
null
Edinson Cavanit ma nem lehetett tartani (Fotó: Reuters)
Címkék
Élet-halál harcot vívott egymással a Napoli és a Manchester City a labdarúgó Bajnokok Ligája A-csoportjának 5. fordulójában. A rangadót végül a hazaiak nyerték meg, Edinson Cavani két góljával. A csoport másik meccsén a Bayern megverte a Villarrealt, ezzel már biztosan csoportelsőként végez.

NAPOLI–MANCHESTER CITY 2–1

„A Manchester City lendületben van az utóbbi időben, Roberto Mancini gárdája öt ponttal vezeti a Premier League-et, a Bajnokok Ligájában azonban még korántsem biztos a továbbjutása a csoportkörből. Ha biztosra akar menni, akkor győznie kell Nápolyban, más esetben a Bayern München elleni utolsó találkozóján kell kiharcolnia a helyét a nyolcaddöntőben" – foglaltuk össze a találkozó tétjét a mérkőzés előtti beharangozónkban.

Élénkebben kezdték a találkozót az angolok, ám az első helyzetek a Napoli előtt adódtak: a nyáron a City által igencsak kerülgetett Ezequiel Lavezzi előbb kiváló labdát adott Marek Hamsíknak, de a fejes gyengécskére sikeredett a szlovák parádés frizurája ellenére is, majd az argentin centikkel lőtt a bal alsó sarok mellé, az első negyedórára fordulva pedig az ötösről leadott pörgetését mentette cipője orrával Joleon Lescott.

NEM SZAKADT A SOROZAT
Nemzetközi kupamérkőzésen utoljára 1994-ben kapott ki odahaza a Napoli, akkor az Eintracht Frankfurt bizonyult jobbnak. A nápolyiak kezdője a következő volt: Taglialatela Tarantino, Luzardi, Bordin, André Cruz Freddy Rincón, Fabio Pecchia, Pari, Buso Carbone, M. Agostini. A csapatot Vujadin Boskov irányította. A németeknél pályára lépett Andreas Köpke, Manfred Binz és Marek Penksa is, a kispadon pedig Jupp Heynckes ült.

A 17. percben megszerezte a vezetést a Napoli Edinson Cavani csúsztatott fejesével (a labda három City-játékos előtt is elsuhant, mielőtt a hálóba vágódott), majd a fellelkesült olaszok valósággal eldugták a labdát a vendégek elől. Azonban jó tíz percig tartott a mérkőzés ezen szakasza, mert szinte feladta a támadást a kék mezes gárda, és egyre veszélyesebben játszott a manchesteri csapat, bár tizenhatos környéki lövéseik igencsak pontatlanok voltak.

Kisegítette őket azonban Salvatore Aronica: a rutinos védő egy bal oldali beadást nemes egyszerűséggel David Silva elé tálalt, akinek lövését még védte a kapus, de az olasz válogatott Mario Balotelli jó helyen portyázott jó időben, és közelről a hálóba passzolt.

Nem tudtak már felpörögni a vendéglátók az első félidőben, és bár Cavani jelentkezett egy távoli lövéssel, jobb volt a City a játékrész hajrájában, Alekszandar Kolarov révén helyzetbe is került. A fordulást követően azonban szinte rögtön újra előnybe került a Napoli: formás bal oldali támadás után Cavani tíz méterről nem hibázott. Az olasz gól után ismét ötperces olasz mezőnyfölény következett, de akárcsak az első félidőben, ebből sem tudtak újabb találatot bevinni.

A nápolyiak ötvédős falat húztak a tizenhatosuk elé és veszélyes kontrákkal operáltak, az angol támadásokból pedig hiányzott a lendület és a kreativitás. Észlelte ezt Mancini is, ezért küldte be a csukaszürke szűrő, Nigel de Jong helyére Samir Nasrit, majd Edin Dzekót váltotta Sergio Agüero. Előbb Lavezzi, majd Hamsík és Christian Maggio dönthette volna el a mérkőzést, a másik oldalon pedig Balotelli püfölte először a kapusba a labdát ordító ziccerben, majd fejelt hat méterről a kapu fölé.

Ügyesen ölték meg a City támadásait a lefújásig az olaszok, bár az igazat megvallva igazán nagy bravúrt nem kellett véghez vinniük, hiszen látszott a vendégcsapaton: ha nem követ el újabb hibát a Napoli hátsó sora, éjfélig sem szerez gólt a Mancini-legénység. Győzelmével újra élnek a Napoli továbbjutási reményei, nehéz helyzetbe sodorta magát a Manchester City.

BAYERN MÜNCHEN–VILLARREAL 3–1

Az A-csoport másik meccsén a négy forduló alatt három győzelmet és egy döntetlent számláló Bayern München az eddig sem különösebben kérdéses továbbjutását biztosíthatta be hazai pályán a még pont nélkül álló Villarreallal szemben. A bajorok az első percektől kezdve domináltak, és Franck Ribéry révén egy hatalmas hiba után a vezetést is gyorsan megszerezték.

A 3. percben Toni Kroos az egyik védőtől kapott labdával játszotta meg a jobb oldalról keresztbefutó francia középpályást, aki finom mozdulattal átemelt a kifutó kapus fölött. A BL-ben ebben a szezonban ez volt az első gólja Ribérynek.

A folytatásban, de még az első félidőben Arjen Robbennek, Philipp Lahmnak és a BL-ben először kezdő 19 éves osztrák David Alabának is volt helyzete. A második hazai találatot azonban az első számú gólfelelős, az ebben a szezonban ötödik BL-csoportmeccsén ötödik gólját jegyző (egyet a selejtezőben is szerzett) Mario Gomez lőtte a 29. percben azt követően, hogy Anatolij Timoscsuk távoli bombája kipattant a kapufáról.

A második félidő elején Jonathan De Guzman góljával ugyan szépített a Villarreal, de a 69. percben Ribéry másodszor is beköszönt, 3–1-re módosítva az állást, amely egyben a végeredmény is lett.

A Bayern az utolsó fordulóban a Manchester Cityhez látogat, de az eredménytől függetlenül már biztosan az A-csoport élén végez.A második helyért az utolsó fordulóban a pontelőnyben lévő Napoli és a Manchester City harcol, az olaszok a pont nélküli spanyolokhoz látogatnak.

BAYERN–VILLARREAL 3–1 ÉS NAPOLI–MAN. CITY 2–1

BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT
NAPOLI (olasz)–MANCHESTER CITY (angol) 2–1
Nápoly, Stadio San Paolo, 57 575 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
Gólszerző: Cavani (18., 49.), ill. Balotelli (33.)
BAYERN MÜNCHEN (német)–VILLARREAL (spanyol) 3–1
München, Allianz Arena, 66 000 néző. Vezette: Strömbergsson (svéd)
Gólszerző: Ribéry (3., 69.), Gomez (23.), ill. De Guzmán (50.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 5 4 1 11– 4 +7 13
2. Napoli 5 2 2 1 8– 6 +2 8
3. Manchester City 5 2 1 2 7– 6 +1 7
4. Villarreal 5 5 2–12 –10 0
NAPOLI–MANCHESTER CITY – PERCRŐL PERCRE
90. perc Hát még most: véget ért a találkozó, nyert a Napoli!
90. perc Balotellit szereli Fernández, majd Johnson ront el egy beadást. Tombol a stadion.
90. perc Két perc a ráadás, ügyesen ölik a Cityt az olaszok.
89. perc Dossena helyett Frederíco Fernández, egy középső védő.
88. perc kolarov ad be kétszer is balról, de mind a kettőt kivágják a bekkek.
87. perc Lavezzi lép ki, Alekszandar Kolarov pedig oda. Sárga.
86. perc Adam Johson be, Zabaleta le, majd Agüero lő a jobb oldalról, szélről, de De Sanctis blokkolja ezt is.
85. perc Egy bal oldali szögletet lő a kapus kezei közé Balotelli.
83. perc Goran Pandev váltja Cavanit, előtte Nasri jobb oldali beadását fejeli fölé hat méterről Balotelli.
81. perc Beáll Sergio Agüero is, ám Dzeko helyére.
79. perc Maggio viheti egyedül kapura a labdát Lavezzi pazar indításából, de képtelen kicselezni az ötös előtt Hartot.
78. perc Balotelli lövi 14 méterről, középről kapura Y. Touré remek labdáját, de a kirobbanó De Sanctis véd.
76. perc Vincent Kompany kap sárgát egy belemenésért.
76. perc Hamsík küzdi át magát a bal oldalon Kolarovon, majd a bal oldali kapufára lő 12 méterről.
76. perc Aronica ment egy kockázatos emeléssel az ötös bal sarkán Balotelli elől.
A hazai gárda összértéke 190.65, a vendégeké 433.5 millió euró.
70. perc De Jong helyett Samir Nasri a pályán.
69. perc Lavezzi hámozza át magát az elcsúszó Lescott mellett a bal oldalon, és kilenc méterről, kissé kispdródva lő is laposan a rövid sarokra, de Hart szépen véd.
68. perc Mint egy kézilabdában, falat húz a Napoli, csak tízesfalat. A Cityben viszont sem lendület, sem kreativitás. Öt védővel a hazai gárda.
Teljesen visszaáll a Napoli, újra játszanak a tűzzel a Vezúv tövében.
66. perc Maggio megy el a jobb oldalon, beadását kivetődve menti Hart, és a kipattanó is az övé.
61. perc Dzekót szereli két jó csel után a 16-oson belül középen P. Cannavaro.
61. perc David Silva jobb oldali szabadrúgása elmegy az ötös közepén Dzeko feje fölött, az ötös sarkán Balotelli lába előtt, majd a feladó besárgul reklamálásért.
59. perc Lavezzi dob be két jó cselt, aztán Kompany szereli a 16-os előtt.
59. perc A megsérült Inlert némi Mazzarri-tétovázást követően kis híján Blerim Dzemaili váltja.
56. perc Mario Balotelli kap sárgát kulturálatlan reklamálásért.
51. perc Hamsík lő tízről, de középen Lescott blokkol, majd Inler vágja a jobb sarok mellé 25-ről laposan.
49. perc Újra vezet a Napoli! Lavezzi tette ki a balon Dossenának a labdát, aki laposan középre lőtte a játékszert, ahol tíz méterre a kaputól középen érkezett Cavani, és állítgatás nélkül a bal sarokba belsőzött, a vetődő Hart halvány közreműködésével. 2–1
47. perc Yaya Tourétól csent labdát Gargano, amelyből Lavezzi indította Cavanit, a visszapasszba azonban belelépett Lescott.
46. perc Elkezdődött a második játékrész.
Balotellire nem árt vigyázni: legutóbbi tíz mérkőzésén kilenc gólt vágott.
Izzanak a motorok: James Milner 6448, Gökhan Inler 6065 métert futott eddig.
Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a többi mérkőzésen igencsak potyognak...
Álmosan kezdtek az olaszok, de aztán több helyzetet is kialakítottak, majd egy furcsa góllal a vezetést is megszerezték. Produkáltak még egy parádés ötperces periódust ezután, majd érthetetlenül visszavettek a tempóból és ennek megitták a levét.
45. perc Véget ért az első félidő.
43. perc Kolarov bal oldali szögletét fejeli kitekert testhelyzetből tíz méterről mellé Dzeko.
42. perc Silva passzol Kolarovhoz a bal oldalon, aki kiszorított pozícióból hat méterről kapura lő, De Sanctisról ismét középre pattan ki a labda, ám Cavani (!) tisztáz az ötösön.
40. perc Kompany emelkedik a legmagasabbra az olasz kapu előtti tömegből, de fölé fejel.
38. perc Cavani lő jobbal, középről elcsúszás közben 25-ről jó egy méterrel a kapu fölé.
33. perc Dzeko bal oldali, igencsak gyengécske beadását Aronica nemes egyszerűséggel odapasszolta Silvának, aki nyolc méterre balra a kaputól egyből rá is tűzte a labdát. De Sanctis még védeni tudott balra elvetődve, de éppen a középen álló Mario Balotelli elé pattant a labda, aki négy méterről a kapuba belsőzött. 1–1
32. perc Kolarov ad be balról egy szabadrúgást, borzalmasan, majd a kipattanót Silva is elvéti. Balotelli mentené a helyzetet egy műeséssel, de kinevetik.
30. perc Balotelli lő 23-ről De Sanctis ölébe, jobbal.
28. perc Kezd belejönni a City: Silva lő a 16-os előteréből, de lecsúszik a labda bal lábáról, így alaposan célt téveszt.
26. perc Milner jobb oldali beadását fejeli ki szinte bedobásra az ötös közepéről Dzeko egy egészen furcsa mozdulattal.
25. perc Ezen felbuzdulva Lavezzi is bedob egy műesést, amely jóval nagyobb pontszámokat érdemelne ki, de ez nem hatja meg a játékvezetőt.
24. perc Aronica esik hatalmasat saját lábában, de ő jön szabadrúgással...
19. perc Lendületben a Napoli: Cavani lő 16-ről az oldalhálóba félmagasan, majd Silva lövését fogja a bal alsó előtt De Sanctis.
17. perc A bal oldali kornert Edinson Cavani a rövid sarok előtt megcsúsztatja, az elmegy Yaya Touré és Kolarov lába mellett és Hart is elnézi, így a labda a jobb oldali kapufa mellett hálóba pattan. Egyébként a kapusról. 1–0
17. perc Inler lő 30-ról a léc alá, de Hart szögletre ment.
16. perc Dossena kanyarintja be balról a labdát, az ötös rövid sarkán Lavezzi elől cipőspiccel ment szögletre Lescott.
11. perc Egy tetszetős Cavani, Lavezzi akció után – micsoda olasz tésztanevek! – előbbi sarkaz utóbbi elé, aki 17-ről jobbal nem sokkal bombáz a bal alsó mellé.
11. perc Kolarov veszélyes bal oldali beadását menti becsúszva Aronica.
9. perc Lavezzi viharzott el a jobbon, beadása a 11-es pontnál üresen találta a középcsatár helyére keveredő Hamsíkot, aki azonban gyengén és középre fejelte a labdát, így Hart könnyen védhetett.
7. perc Kolarov passzából Balotelli lódul meg a bal oldalon, kicselez két embert majd 20 méterről nem is sokkal lő a bal alsó mellé. A kapus szemmel verte a veszélyes löketet.
6. perc Yaya Tourétől nem félnek, pazar fizetése ellenére sem, így lőhet 19-ről, de a ballal a bal felső fölé.
6. perc Dzeko keveredik ki a jobb szélre, beadása azonban De Sanctisé.
4. perc Kompany hozza a frászt társaira egy borzasztó passzal, de De Jong kisegíti.
Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a többi mérkőzésen igencsak potyognak...
2. perc Inler ad középre jobbról, az ötösön ment azonban Lescott Cavani elől.
1. perc Elkezdődött a találkozó.
A hazaiaknál Marco Donadel és Miguel Britos sérült, Camilo Zúniga eltiltott, de Blerim Dzemaili, Wálter Gargano és Goran Pandev is felépült. A vendégeknél mindenki bevethető.
"Kiválóan érzem magam, még ha most nem is szerzek annyi gólt, mint az elmúlt idényben szóla Edinson Cavani, a hazaiak gólgépe, majd felcsapta a futballistáknak készülő speciális semmitmondásokat tartalmazó jegyzetfüzetet. A csapat és az edző hisz bennem, egyébként sem az a fontos, hogy gólt lőjek, hanem az, hogy a csapat győzzön."

„Minden esélyünk megvan arra, hogy jól szerepeljünk a Bajnokok Ligájában, ahol mi a végső győzelemre törekszünk. Miért ne nyerhetne a City? Nem hinném, hogy ez a kérdés nálunk ne merülhetne fel" – mondta ki karakánul a vb- és Eb-győztes támadó középpályás, David Silva, aki az ősszel világklasszisként játszik klubcsapatában.

„A nyomás Roberto Mancinin van, nem rajtunk, mivel a csapatát a győzelemre építették. A tulajdonos kétszázmillió eurót költött az utóbbi másfél évben, míg mi a növekedés szakaszában vagyunk. A mérkőzés elejétől kezdve jobban kell játszanunk, mint a Bayern elleni két meccsünkön" – tette hozzá ravaszul a nápolyiak mestere, levéve a terhet játékosai válláról.

„A Manchester City a világ egyik legerősebb csapata, ezért nem engedhetünk meg semmiféle kisiklást ellene. Most még jobbak, mint az első fordulóban. Bár Carlos Tévez már nem játszik náluk, Mario Balotelli is a rendelkezésükre áll, aki lenyűgöző dolgokra képes. A Newcastle ellen a hétvégén öt játékost is pihentethettek. Nem vagyunk valami szerencsések, de a kvartett kisorsolásakor senki sem gondolta, hogy az ötödik forduló előtt ilyen jól állunk majd, és erre büszkék vagyunk. Bármi lesz is most már, számunkra az ajándék, és ha az Európa-ligában folytatjuk, megpróbáljuk megnyerni, mert ilyen a mentalistásunk" – mondta Walter Mazzarri, a hazaiak mestere.

„Régebben mindent elmondott nekem Diego Maradona a Napoliról, és a televízióban láttam is, hogy mit tett az olasz klubnál, és mennyire fontos volt a szurkolóknak. Ez büszkeségi kérdés számomra, mivel argentin vagyok. Az álmom, hogy ugyanazt tegyem a Manchester Citynél, amit Maradona tett a Napoliért. De nem akarok magamról beszélni, a lényeg, hogy csapatként teljesítsünk jól" – jelentette ki Sergio Agüero, akit apósa nem néz majd meg Nápolyban édesanyja hétvégi halála miatt.

„A csapat jó formában van. Minden meccs nehéz, és minden harmadik napon játszunk, ami kemény. A Napoli ellen azonban más lesz, mivel az olaszoknak ez az utolsó esélyük. Nehéz összecsapásra számítok. Tovább akarunk jutni, és ehhez arra van szükség, hogy megnyerjük a mérkőzést. Utána már bármi megtörténhet. Jó együttes vagyunk, sokat fejlődhetünk, de most csak a Napoli elleni találkozóra gondolunk" – jelentette ki Roberto Mancini, a City menedzsere, akinek a felesége és az édesanyja is nápolyi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik