Elődöntőbe jutott a ráadásban feltámadó Dortmund

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.09. 20:35
A Bajnokok Ligája egyetlen veretlen csapata, a Dortmund az első mérkőzés gól nélküli döntetlenje után a Málagát fogadta kedd este a negyeddöntő visszavágóján. A spanyolok kétszer is vezettek, de a ráadás első és második percében is betaláltak a németek, így 3–2-es összesítéssel ők jutottak tovább.

OLVASSA EL ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

Miután döntetlenre végzett Málagában a Borussia Dortmund, a mérkőzés után egyik félnél sem voltak elégedetlenek, sem a játékosok, sem a vezetők – kivéve azt a Mario Götzét, aki kis túlzással megszerezhette volna a sorozat gólkirályi címét, annyi helyzetet kihagyott.

Azért azzal mindenki tisztában volt, optimista nyilatkozatok ide vagy oda, az elődöntőbe jutás első számú esélyese innentől kezdve a regnáló német bajnok, noha erre a spanyolok bölcsen 50 százaléknyi esélyt megszavaztak maguknak is (tökéletesen igazuk volt, hiszen a mérkőzés előtt tudhatták: vagy győznek, vagy nem).

Érdekes volt megfigyelni a visszavágó előtt, hogy az esélyessé előlépő dortmundiakat igyekezett „lehűteni" mesterük, Jürgen Klopp, az ellenfélnél pedig médiakampányt építettek az „Igen, meg tudod csinálni" szlogen köré, de éppen ebben a hangulatban jött különösen rosszkor, hogy a csapat edzőjének, a chilei Manuel Pellegrininek elhunyt az édesapja (égi jelként pedig a csapat repülőjébe villám csapott a hétvégi bajnokira utazván).

A villám, mint jelző, nem fordult elő viszont eme mérkőzés első negyedórájával kapcsolatban, mert meglehetősen óvatosan kezdtek a csapatok, a tempó sem volt olyan, mint Csepregi Éva Társasjáték c. dalában (azaz rettentő). Az első helyzet a hazaiak előtt adódott, de Robert Lewandowski a léc fölé emelt a 16-osról – a 25. percben a rutinos Joaquín, a spanyolok egykori csodagyereke megmutatta neki, hogyan kell pontosan lőni ilyen távolságból: a szélső a bal alsóba trafált egy elé pattanó labdát. 0–1!

Egyébként a statisztikákat böngészők egyáltalán nem lepődtek meg a gól miatt: a spanyol csapatok eddig mindig rúgtak gólt, ha Németországban léptek fel, és immáron a Málaga szerezte meg a legtöbbször a vezetést a BL mostani kiírásában (nyolc alkalommal).

„Málaga lehet most már a Dortmundnak" – döbbentette meg a magyar nyelvközösséget Somlóvári kolléga, és a címzett is érezte, hogy szorul a kapca, hiszen innentől két góllal kellett győznie a továbbjutáshoz. Magasabb fokozatba kapcsoltak a fekete-sárgák, és ennek még a szünet előtt meglett az eredménye: egy klasszikusan gyors támadás végén Robert Lewandowski egyenlített. 1–1

Ez a találat is érdekes volt a statisztikusoknak, a Málaga ugyanis még nem kapott gólt a szünet előtt a BL-ben.

Gyors helyzetváltással indult a második félidő: előbb Lewandowski lövését, aztán Joaquín fejesét védték a kapusok, megakadályozva a duplázást. Az 53. percben a Götze-fanatikusok minden bizonnyal legyintettek, konstatálván, kedvencünk Málaga-fóbiás, lévén a fiatal középpályás újabb ziccert rontott, ezúttal az ötös bal sarkától nem találva el a kaput.

Néha-néha eljutott a dortmundi kapu elé a Málaga is, Jérémy Toulalan még helyzetbe is került, de rosszul célzott. A hazai tréner, Jürgen Klopp a 72. percben kettős cserére szánta el magát, lekapta a Sven Bender, Jakub Blaszczykowski duót, és Nuri Sahint, valamint Julian Schiebert küldte be helyükre. Pellegrini reagált, de nem védőt hozott be, mint sokan gondolnák, hanem a frissiben felépült „titkos fegyver" szélsőt, Eliseut.

A lényeg azonban változatlan maradt: negyedórával a rendes játékidő vége előtt Marco Reus óriási ziccerből, az ötös elől, középről lőtt, a nem éppen tökéletesen helyezett labdát pedig védte Willy Caballero. Pár perc múlva Götze megismételte ezt a mutatványt, de a hazai szurkolóknak már a szemük sem rebbent...

A futball sokat idézett nagykönyvét ismerők pedig azon nem csodálkoztak, ami ezek után történt: annyi kihagyott hazai helyzet után a vendégek egy kontrából betaláltak. Júlio Baptista szépen készített elő, az akciót közelről befejező Eliseu viszont lesen kapta a gólpasszt. A lényegen ez nem változtatott: 1–2.

Már megfogalmaztuk a „A dortmundi támadók elődöntőbe lőtték a Málagát" címet, amikor a ráadás első percében Marco Reus sokadik próbálkozására közelről betalált (2–2), majd egy minutum múltán a csereember, Schieber beadását a végig remekül futballozó védő, Felipe Santana nem kevés szerencsével a hálóba kotorta (3–2), az elődöntőbe juttatva a Dortmundot. Lewandowski gól előtti beadásánál csak hárman álltak lesen...

„S mert láttuk a célt, már elérni hittük" – írta egykoron Arany László. Hogyan is van ez spanyolul?! Dortmund–Málaga 3–2.

Összefoglaló




OLVASSA EL ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BORUSSIA DORTMUND–
MÁLAGA 3–2
Dortmund, Signal-Iduna Park, 65 829 néző. V: Thomson (skót)
BORUSSIA DORTMUND:
Weidenfeller – Piszczek, Szubotics, Felipe Santana, Schmelzer – Gündogan (Hummels, 86.), S. Bender (Sahin, 72.) – Blaszczykowski (Schieber, 72.), Götze, Reus – Lewandowski
MÁLAGA: Willy – Gámez, Demichelis, Sergio Sánchez, Antunes – Joaquín (Portillo, 83.), Toulalan, Camacho, Duda (Eliseu, 74.) – Isco, Júlio Baptista (Santa Cruz, 83.)
Gólszerző: Lewandowski (40.), Reus (91.), Felipe Santana (92.), ill. Joaquín (25.), Eliseu (83.)
Továbbjutott:
a Dortmund, 3–2-vel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik