BL: Zidane kalapot emel Klopp előtt, és nem lát favoritot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.25. 21:14
null
Zinédine Zidane eligazítást tart a pénteki edzésen (Fotó: AFP)
Zinédine Zidane nem foglalkozik az esélyekkel: a Real Madrid vezetőedzője szerint a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében soha sincsenek favoritok, egy ilyen kaliberű mérkőzés a természetéből fakadóan mindig klasszikusan kétesélyes. Sergio Ramost többek között arról kérdezték a péntek esti kijevi sajtótájékoztatón, hogy a szombati ellenfél, a Liverpool egyiptomi támadója, Mohamed Szalah egy lapon említhető-e Cristiano Ronaldóval és Lionel Messivel.

„Kemény munkával teli út végén járunk, nagyon nehéz volt idáig eljutni, ezért nagy-nagy öröm, hogy ismét harcba szállhatunk a trófeáért – kezdte mondandóját Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője. – A klub történelméhez méltó, amit eddig elértünk, de nemcsak az én életem szól erről, nemcsak az én megszállottságom kellett ehhez, hanem a játékosaimé is, a siker mindenekelőtt az ő rengeteg munkájuk gyümölcse.”

S hogy mennyire fáradtak a kulcsemberek? Zidane szerint ez a kérdés másodlagos…

Klopp: Nem harcolhatunk velük az ő szintjükön – a Liverpool sajtótájékoztatójáról ide kattintva olvashat!

„Cristianóval minden rendben. Ha esetleg nem százötven százalékon teljesít, hanem csak száznegyvenen, az sem olyan rossz… Az idény utolsó klubmérkőzése következik, márpedig ő az ilyen meccsekért él-hal – folytatta a francia tréner. – Valószínűleg nem ez az utolsó alkalom, hogy döntőt játszik a csapatunk, de minden ilyen megméretés egyszeri alkalom, sohasem visszatérő lehetőség. Ez plusz motivációt ad. S hogy mindez terhet helyez a vállunkra? Ez természetes, ettől még jobb az egész!”

Zidane-t természetesen a csapat-összeállítás nehézségeiről is faggatták. Nem titkolta, hogy bár mindig nehéz feladat kiválasztani az optimális tizenegyet, egy BL-fináléban halmozottan az.

„Vannak, akik még a kispadra sem férnek oda, vannak, akiknek nem lesz alkalmuk felállni onnan, de a döntés meghozatala az én felelősségem, mint ahogy a következmények kezelése is. Csupa kiváló futballista alkotja a keretünket, és érthetően csalódott, aki nem tud játszani, ám ebben elmerülni tilos. Csapatként kell erősnek lennünk, ehhez mindenkinek hozzá kell tennie a maga részét.”

Zinédine Zidane a pénteki sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)
Zinédine Zidane a pénteki sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)

A királyiak trénere nem kívánja magukra húzni az esélyesség terhét, szerinte egy BL-döntőnek nem lehet favoritja.

„A kívülállók természetesen kikiálthatnak favoritnak egy csapatot, de mi másként gondolkodunk. Sem magunkat, sem az ellenfelet nem tekintjük esélyesebbnek. Egy döntő mindig ötven-ötven százaléknyi esélyt kínál, nem lehet biztosra menni. Csak egyvalami tuti: nagy mérkőzés lesz. A feladvány egyértelmű: feláll veled szemben a rivális, és egy pillanatig sem szabad elfelejteni, hogy bármikor sebet ejthet rajtad. Ezt kell megakadályozni például úgy, hogy lehetőleg nálunk legyen a labda, és a legjobb játékunkat nyújtva mi kényszerítsük őket hibára. Eddig is voltunk már sarokba szorítva, szombaton is leszünk, és hiába szeretnénk a lehető legkisebb erőfeszítéssel túl lenni a meccsen, biztosan úszni fogunk a verítékben.”

Természetesen az ellenfél is szóba került a sajtótájékoztatón.

„Minden tiszteletem Kloppé, lenyűgöző, amit eddig elért a pályafutása során. Le a kalappal előtte. Hogy sok bennünk a közös? Erre nem tudok válaszolni, szerintem minden edző más, mindenkinek megvannak a saját módszerei. Számomra például az a fontos, hogy mindig kihozzam magamból a maximumot, mindent megtegyek, ami az erőmből telik, ehhez képest a következmény kevésbé fontos.”

Sergio Ramos és kisfia a kijevi nyílt tréningen (Fotó: AFP)
Sergio Ramos és kisfia a kijevi nyílt tréningen (Fotó: AFP)

„Nagyon könnyű motiváltnak maradni, ha egy ilyen nagy jelentőségű erőpróba áll előtted – jelezte Sergio Ramos, a Real Madrid csapatkapitánya, hogy a hosszú klubidény végén is maradt bennük muníció. – A sikeréhségünk a szokásos, nagy élmény, hogy lehetőségünk nyílik megvédeni a címünket. A klasszis csapatok elleni győzelmek mindig édesebbek, így volt ez a Juventus, a Paris Saint-Germain és a Bayern München ellen, s most egy újabb nagyszerű ellenfél, a Liverpool ellen tehetjük fel a pontot az i-re. Kiváló együttes jön szembe velünk kiváló játékosokkal és egy klasszis edzővel, szép kihívás vár ránk szombat este.”

„TUDJUK, MIT KELL TENNÜNK”
Marcelo, a Real Madrid balhátvédje:
„Mindkét csapat a támadójáték híve, nincs kétségem afelől, hogy a szurkolóknak nagy élményben lesz részük. Tudjuk, mi lenne az ideális forgatókönyv, tudjuk, mit kell tennünk, személy szerint én is tisztában vagyok a feladatommal, de mégiscsak egy döntő vár ránk, ahol minden megtörténhet. Sok múlik azon, mit hoznak az első percek.”
„A Liverpool nagyszerű gárda, remek idény áll mögötte. Nem elég egy, két vagy három játékosukra összpontosítani, hiszen csapatként nagyon erősek, és hát ugyebár a futballban elsősorban az együttműködésen áll vagy bukik a siker.”

A csapatkapitány sem kerülhette el a kérdést: hogyan lehet feldolgozni egy sztárokkal teletűzdelt klubnál, hogy nem mindenki jut játéklehetőséghez?

„Nincs széthúzás, mindenki ugyanazért a célért küzd, az öltöző hangulatát semmilyen konfliktus sem mérgezi. A kitűzött célok egyértelműek, mindenki tisztában van a szerepe fontosságával, függetlenül attól, hogy milyen feladat hárul rá. A trófeákat mindig a közösség nyeri, ezt sohasem szabad szem elől téveszteni.”

S hogy ő már játszott három megnyert Bajnokok Ligája-fináléban?

„Ez nem számít, minden idényt tiszta lappal kezdünk, a szombati Bajnokok Ligája-döntőre például úgy futok majd ki, mintha az lenne az első az életemben. Egyelőre nem tekintgetünk visszafelé, erre ráérünk majd a jövőben. Most például azt sulykoljuk, hogy a Liverpool egy svájci óra pontosságával működik. Alighanem határozott elképzeléseik vannak arról, hol találhatók a gyenge pontjaink, csakhogy mi meg hiszünk abban, hogy képesek leszünk lehozni kapott gól nélkül ezt a meccset.”

Sergio Ramost arról is faggatták, szerinte Mohamed Szalah összemérhető-e a jelen labdarúgásának két kimagasló alakjával, Cristiano Ronaldóval és Lionel Messivel.

„Nem tanácsos senkit sem kettejükhöz mérni, hiszen ők olyanok, mintha egy másik bolygóról pottyantak volna közénk. Szalah klasszis futballista, ez kétségtelen, meggyőződhettünk róla ebben az idényben, és minden esélye megvan arra, hogy a jövőben Ronaldo és Messi fémjelezte magasságokba emelkedjen – de erre csak vasárnaptól kezdve lesz lehetősége…”

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ, KIJEV
Szombat, 20.45:
Real Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol) (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik