BL: „Vérforraló, hogy az UEFA ebben segédkezett” – lázadnak a klubok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.05. 17:17
null
A BL átalakítása a topligás csapatoknak kedvező, és egy európai szuperliga felé mutat (Fotó: Action Images)
Az Európai Profi Labdarúgóligák (EPFL) érdekvédelmi testület elnöke, Lars-Christer Olsson a Leaders in Sport Business konferencián bejelentette: a kontinens bajnokságainak képviselői közel egyhangúlag ellenzik a Bajnokok Ligája topligás csapatoknak kedvező átalakítását.

Mint arról beszámoltunk, a tervezett új rendszer szerint 2018-tól az UEFA-koefficiens alapján első négy helyen álló bajnokság első négy-négy helyezettje automatikusan a Bajnokok Ligája csoportkörébe kerül.

A topligás nagycsapatoknak kedvező változtatás érthető módon nem szült jó vért, a többi európai bajnokság képviselőinek nagyon nem tetszik a terv, és nemtetszésüknek hangot is adtak. A 32 ligát tömörítő EPFL elnöke, Lars-Christer Olsson elmondása szerint tárgyalóasztalhoz ülnek az UEFA új vezetőjével, a szlovén Aleksander Ceferinnel.

„Még nincs egyezség. Az új UEFA-elnök kijelentette, áttekinti az átalakítási tervet, és bízunk benne, hogy módosít. Az európai szövetségen belül egy hatalmi vákuum keletkezett, és ezt a nagy klubok a saját előnyükre használták ki. Ez okozta ezt az egész felfordulást. A változtatással egy zárt elit versenysorozatot készítenének elő – ez rendkívül veszélyes lenne. Nem vontak be minket a konzultációba, és úgy érezzük, az UEFA új elnöke lehetőséget biztosít arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk. Egyetértünk azzal, hogy a BL-t és az Európa-ligát is át kell szervezni, az is egyértelmű, hogy a nagy klubok kéréseit meg kell hallgatni, de nyitva kell hagyni az ajtót azoknak, akik be akarnak kerülni a rendszerbe. Fontos, hogy megmaradjon az álom lehetősége.”

Olsson jelezte, az érdekvédelmi szervezetbe tömörült ligák készek tiltakozó megmozdulásokra is, ha az szükségessé válik – ilyen lehet az, hogy a bajnoki mérkőzéseket szándékosan a BL-időpontra teszik.

„Soha nem volt még ilyen egység az európai ligákban. Mindenki a tervezett változtatások ellen van. Egyértelmű, hogy a nagycsapatok zárt ligát szeretnének, és vérforraló, hogy az UEFA ehhez segédkezet nyújtott. Őrültség a terv” – közölte a Skót Profi Labdarúgóliga elnöke, Neil Doncaster.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik