BL: mintha a régi Szovjetunióba csöppentünk volna

BORBOLA BENCE (Razgrad)BORBOLA BENCE (Razgrad)
Vágólapra másolva!
2019.07.17. 15:41
null
Razgradban a futballra semmi pénzt nem sajnálnak (Fotók: Borbola Bence)<br />
Az ember az utcán sétálgatva rendre azon kapja magát, hogy megakad a tekintete valamilyen furcsaságon. Az esti Bajnokok Ligája-selejtező délelőttjén Szerhij Rebrov is nyakába vette a világvárosnak nem igazán nevezhető Razgradot. A Ferencvárost vendégül látó szállodából elég egy 150 méteres lépcsőn lesétálni, máris a központ látványa tárul az ember elé.

 

Az utcákon a látvány szürreális… Ahogy a zöld-fehérek ukrán vezetőedzője fogalmazott: mintha a régi Szovjetunióba csöppent volna. Csak éppen arrafelé fejlődött minden, új utakat építettek, Moszkvában azóta felhőkarcolók nyaldossák a felhőket, itt pedig mintha megállt volna az idő kereke. Nem véletlen, hogy a Ludogorec román válogatott csatára, Claudiu Keserü a várostól 120 kilométerre lévő Bukarestből jár át edzésekre, mérkőzésekre, míg a brazil különítmény – úgy mint Marcelinho – közül többen a száz kilométerre lévő Várnából furikáznak át nap, mint nap – ott mégis csak homokos tengerpart és jobbnál jobb kiülős helyek várják őket. Összeszedtünk még néhány furcsaságot, amelyeken megakadt a tekintetünk, melyek kisebb időutazásra vittek bennünket.

Hotel Cartoon – szellemhotel

A Ferencváros a környék egyetlen ötcsillagos szállodájában töltötte a mérkőzés előtti éjszakát. Nos, a szálloda már önmagában is különleges látvány, hiszen úgy emelkedik ki a többi épület közül, mintha egy zsiráf álldogálna a törpe mongúzok között… Az ember kívülről még csettintene is egyet az épület láttán, ám odabent furcsábbnál furcsább dolgok vannak. Arról már írtunk, hogy az étterem ajtaja egy kerti törpével (?!) van kitámasztva, ám az sem mindennapi, hogy a 15 emeletes épületnek mindössze az első öt emelete van kiépítve.

A liften hiába nyomogatjuk a hatos, hetes, nyolcas stb. gombot, oda már nem lehet feljutni. Vagyis lifttel nem… A rejtett lépcső segítségével kíváncsiak vagyunk, mi van odafent, a jelek szerint a többi emelet fejújítására már nem volt igény, a szobák falig leverve üresen állnak. A 15. emeleten egy ezer éve nem használt bár tárul elénk, a recepcióstól megtudtuk, a hetvenes években nem akármilyen bulik voltak odafent. Mondjuk a földön heverő diszkógömb is erről árulkodik.

Hotel Cartoon – szellemhotel
Hotel Cartoon – szellemhotel


Régi képek a házakon

A város utcáin sétálgatva nem nehéz észrevenni, hogy szinte minden ötödik ház ajtajára, ablakára képek vannak kiragasztva. Idős nénike, bácsika mosolyog ránk vissza a felvételekről, mellettük néhány mondatos cirill betűs írás és egy dátum. Megtudtuk, errefelé mindenhol kiteszik azoknak a képeit, akik a közelmúltban hunytak el, hadd tudja meg az utca népe, hogy odabent gyászol a család. Sok helyen 2017-ből és a tavalyi évből kint maradt képek a házakon.

Régi képek a házakon
Régi képek a házakon

Az árak barátságosak errefelé

Bulgáriának ez a része nem nevezhető drága helynek. A budapesti áraknak nagyjából a fele, harmada minden, a központban lévő kávézók, éttermek menüjéből legalábbis ez derül ki. Egy kapucsínó itt 265 forint, a sör 250, míg egy tál étel a kiülős helyeken átlagban 500-600 forint. Ettől függetlenül sok kolduló, pénzt kéregető idős ember sétálgat az utcákon.

Az árak barátságosak
Az árak barátságosak

A stadion sosem elég jó

A mérkőzés napján van időnk a helyi Ludogorec Arénát is feltérképezni. Kíváncsiak vagyunk, este hová ülhetnek a sajtó munkatársai, melyik a ferencvárosi ultrák számára fenntartott szektor, és hányan várhatóak este a stadionban. Vladislav Trifonov, a Ludogorec sajtófőnöke körbevezet minket a létesítményben, és az újabb tervekről is mesél.

„A lelátórészt, amelyen most álldogálunk, ahol a VIP-vendégek és a sajtó munkatársai is helyet foglalnak, hamarosan lebontják. A tulajdonos úgy döntött, mégsem elég jó, mégsem elég modern, és legfőképpen nem elég nagy. Néhány héten belül munkagépek zúzzák porrá ezt az oldalt, hogy hat hónap múlva már új, modern lelátórész várja az ide látogató csapatokat.”

Na igen, már megszoktuk, Razgradban a futballra semmi pénzt nem sajnálnak.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ,
VISSZAVÁGÓ
19.30: Ludogorec
(bolgár)–FERENCVÁROS (Tv: M4Sport, élőben az NSO-n)
Razgrad, Ludogorec Aréna

Az első mérkőzésen:
Ferencváros–Ludogorec 2–1 (Nguen 6., Zubkov 65., ill. Swierczok 31.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik