BL: minden, amit a május 26-i döntőről tudni érdemes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.04. 19:47
null
A 2012-es Eb-döntő óta ez lesz a legfontosabb mérkőzés a kijevi Olimpiai Stadionban (Fotó: AFP)
Május 26-án, szombaton magyar idő szerint 20.45-től Kijevben rendezik meg a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, amelyben a címvédő Real Madrid az angol Liverpoollal csap össze a trófeáért. Nézzük, mit kell tudni a mérkőzésről!

HELYSZÍN
A kijevi Olimpiai Stadion. A 63 ezer néző befogadására képes aréna 1923-ban épült, de többször felújították. Az 1980-as moszkvai olimpia futballtornáján is játszottak itt mérkőzéseket, amikor Ukrajna még a Szovjetunió része volt. A legutóbb 2008 és 2011 között átépített stadion a 2012-es Európa-bajnokság központi intézménye volt, itt rendezték meg a torna döntőjét is. A Spanyolország–Olaszország (4–0) összecsapást 63 170 néző előtt játszották, Sergio Ramos akkor magasba emelhette a trófeát, most is ez a célja.

A Real Madrid mérlege a stadionban: 1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség (6–7)
A Liverpool mérlege a stadionban: 1 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség (3–2)

JÁTÉKVEZETŐ
A 45 éves Milorad Mazsics. A szerb bíró ebben a szezonban ezt megelőzően négy mérkőzést vezetett a Bajnokok Ligája főtábláján, legutóbb a Juventus–Barcelona csoportmérkőzésen (0–0) fújta a sípot. Tavaly ő dirigált a Konföderációs Kupa fináléjában (Chile–Németország 0–1), míg a Juventus–Real Madrid (1–4) BL-döntőben negyedik számú játékvezetőként működött közre.

Szintén Mazsics vezette a franciaországi Európa-bajnokságon a Magyarország–Belgium (0–4) nyolcaddöntőt, majd néhány héttel később a Real Madrid–Sevilla európai Szuperkupa-mérkőzést, amelyen a királyiak hosszabbítás után 3–2-re nyertek.

A szerb bíró munkáját az idei BL-döntőben két honfitársa, Milovan Risztics és Dalibor Djurdjevics segíti, míg alapvonali játékvezetőként Nenad Djokics és Danilo Grujics működik közre. A negyedik számú bíró a francia Clément Turpin lesz.

EGYMÁS ELLEN
1981. május 27., BEK-döntő, Párizs
Liverpool–Real Madrid 1–0
2009. február 25., BL-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés, Madrid
Real Madrid–Liverpool 0–1
2009. március 10., BL-nyolcaddöntő, visszavágó, Liverpool
Liverpool–Real Madrid 4–0
2014. október 22., BL-csoportkör, Liverpool
Liverpool–Real Madrid 0–3
2014. november 4., BL-csoportkör, Madrid
Real Madrid–Liverpool 1–0

SZEREPLŐK
A Real Madrid 12-szer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, illetve annak elődjét, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Az 1966-os, azaz hatodik BEK-győzelme után 32 évet kellett várnia az újabb sikerre, de az utóbbi években szinte verhetetlenek a madridiak, az elmúlt négy idényből háromszor megnyerték a trófeát, a legutóbbi két BL-győzelem az övék.

A Liverpool négyszer volt BEK-győztes, 1981-ben éppen a Real Madridot verte meg a párizsi fináléban 1–0-ra. A Bajnokok Ligáját is megnyerte egyszer, még 2005-ben, tehát összesen ötszörös BEK/BL-győztes.

HOGY JUTOTTAK IDÁIG?
A Real Madrid a BL címvédőjeként, a 2016–2017-es spanyol bajnokság győzteseként jutott a főtáblára. A H-csoportból a Tottenham Hotspur mögött másodikként, a Borussia Dortmundot és az APOELt- megelőzve jutott tovább. A nyolcaddöntőben a PSG-t kettős győzelemmel, a negyeddöntőben a Juventust a hajrában tizenegyesből szerzett góllal ejtette ki, az elődöntőben a Bayern München otthonában elért 2–1-es siker után otthon 2–2-t játszott.

A Liverpool az angol Premier League 4. helyezettjeként selejtezőt játszott, a Hoffenheimet kettős győzelemmel kiejtve jutott a főtáblára. A csoportkörben a Sevillát, a Szpartak Moszkvát és a Maribort megelőzve csoportelső lett, a nyolcaddöntőben a Portót, a negyeddöntőben a Manchester Cityt (kettős győzelemmel!), a négy között a Romát verte ki.

KIK A LEGNAGYOBB SZTÁROK?
Cristiano Ronaldo és Mohamed Szalah. Utóbbi az első szezonját tölti a Liverpoolnál, és máris megdöntheti a 20 csapatos Premier League-ben egy idényben szerzett gólok rekordját, amit az ötszörös aranylabdás és négyszeres BL-győztes C. Ronaldo 2007–2008-as teljesítményével többedmagával közösen tart 31 góllal.

EDZŐK
A játékosként is zseniális, világbajnokságot, BL-t és Aranylabdát is nyerő Zinédine Zidane 2016 januárjában lett a Real Madrid edzője. A klub a franciával azóta kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot, egyszer a spanyol bajnokságot és a spanyol Szuperkupát. Zidane még nem találkozott a Liverpoollal vagy Jürgen Klopp-pal.

Jürgen Klopp kétszeres német bajnok és német Szuperkupa-győztes, illetve egyszeres Német Kupa-győztes lett a Dortmunddal, illetve bejutott a 2013-as BL-döntőbe. A BVB-től 2015-ben távozott, és a Liverpool menedzsere lett. Első idényében Európa-liga- és angol Ligakupa-döntőt játszott a csapatával, a mostani BL-döntő a legnagyobb sikere

A Real Madriddal hatszor találkozott a Dortmund edzőjeként, a 2012–2013-as szezonban a csoportkörben 2–1-es hazai siker után 2–2-es madridi döntetlen következett, az elődöntőben a hazai 4–1-es siker (Robert Lewandowski négy gólt szerzett) után belefért a madridi 0–2. A következő szezon BL-negyeddöntőjében a madridi 3–0 után a Dortmund 2–0-val válaszolt, és kiesett.

Cristiano Ronaldo 440 perc alatt három gólt szerzett Klopp Dortmundja ellen a Real játékosaként.

SZURKOLÓK
A Liverpool szurkolótábora az egyik leghíresebb Európában. A csapatot mindenhová elkísérő fanatikusok kiváló hangulatot teremtenek, de sajnos a szurkolói összetűzések is előfordulnak az utcákon. Az 1985-ös Heysel-tragédia és az 1989-es Hillsborough-tragédia is a klub történelmének részévé vált. A Liverpool szurkolói indulója, a You Never Walk Alone az 1960-as évek elejéről származik, s nincs nélküle Pool-mérkőzés.

A Real Madrid szurkolótáboráról általában méltatlanul kevés szó esik – pedig ki tud tenni magáért (Fotó: AFP)
A Real Madrid szurkolótáboráról általában méltatlanul kevés szó esik – pedig ki tud tenni magáért (Fotó: AFP)

A Real Madrid 65 ezer bérletessel rendelkezik, ami már önmagában garantálja a kiváló hangulatot a mérkőzésein. Ultracsoportja, az Ultras Sur szélsőjobboldali nézeteit Florentino Pérez elnök annyira rossz szemmel nézte, hogy kitiltotta a tagjait a Bernabéu Stadionból. A Real Madrid szurkolóinak új vezető csoportja a déli kapu mögötti szektorban gyűlik össze, fehér ruhás tagjai végigéneklik a meccseket, a nevük a Fehér fal.

JEGYEK
Az UEFA március 15. és 22. között adott lehetőséget arra, hogy a semleges szurkolók jegyet váltsanak a fináléra. A megmaradt jegyeket a két klub értékesítheti, elsősorban a klubtagjai és bérletesei körében.

TELEVÍZIÓ
A finálét Magyarországon az M4 Sport közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik