Elképesztő talpra állás, az Atlético kiejtette a címvédő Liverpoolt!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.03.11. 20:52
null
Így érkezett meg a Liverpool busza az Anfieldre (Fotó: AFP)
Óriási bravúrt hajtott végre az Atlético Madrid a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében: Diego Simeone együttese hosszabbítás után, kétgólos hátrányból fordítva, 3–2-es győzelemmel – összesítésben 4–2-vel – búcsúztatta az Anfielden a címvédő Liverpoolt!

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Liverpool FC (angol)–Atlético Madrid (spanyol) 2–3 (1–0, 1–0, 2–2) – hosszabbítás után
Liverpool,
Anfield, 52 267 néző. Vezette: Makkelie (holland)
Liverpool: Adrián – Alexander-Arnold, J. Gomez, Van Dijk, Robertson – Henderson (Fabinho, 106.), Wijnaldum (Origi, 106.), Oxlade-Chamberlain (Milner, 82.) – Szalah, Firmino (Minamino, 113.), Mané. Menedzser: Jürgen Klopp
Atlético: Oblak – Trippier (Vrsaljko, 91.) Szavics, Felipe, Renan Lodi – Koke, Saúl, Thomas, Á. Correa (Giménez, 106.) – Diego Costa (M. Llorente, 56.), Joao Félix (Morata, 103.). Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: Wijnaldum (43.), Firmino (94.), ill. M. Llorente (97., 105+1.), Morata (121.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, 4–2-es összesítéssel

Miközben Madridban már nem lehetett volna megrendezni nézők előtt az összecsapást, az Anfielden minden a normális mederben zajlott – zsúfolt ház, pirotechnikai bemutató a csapatbusznak, elképesztő hangulat.

Az atmoszférán Diego Costa ronthatott volna sokat nagyon gyorsan, ám Joao Félix zseniális passzát kisodródva a rövid sarok mellé lőtte. Ezt követően azért nem az Atléticóról szólt az első félidő, a címvédő Liverpool kezébe ragadta az irányítást, és elkezdte ostromolni Jan Oblak kapuját. Oblak és társai állták a sarat, állták, de sorra jöttek a kísérletek, sorra jöttek a beadások és a kapu elé lőtt labdák, a madridi védelem igazából nem tudott hosszabb időszakokra (sőt, rövidebbekre sem) megszabadulni a nyomástól.

A makacs védekezés a 43. percben tört meg, Alex Oxlade-Chamberlain ívelt a kapu elé jobbról remekül, Georginio Wijnaldum bántóan üresen érkezett középen, 7 méterről a földre fejelte a labdát, amely onnan a kapuba pattant – teljesen megérdemelten és „párharcnull” állással vonulhatott pihenőre a házigazda (1–0, összesítésben 1–1). No meg vendége – egyértelműnek tűnt, hogy Diego Simeone csapata így aligha folytathatja, mert ennek a játéknak nem lesz jó vége.

Van Dijkék egy ideig nyeregben érezhették magukat (Fotó: AFP)
Van Dijkék egy ideig nyeregben érezhették magukat (Fotó: AFP)

Márpedig ugyanez folytatódott, nyomasztó hazai fölénnyel, Oblaknak pedig Mohamed Szalah csavarása, Sadio Mané (lesről elengedett) lövése és Oxlade-Chamberlain kísérlete után kellett védenie. Az egyre feldúltabban magyarázó Simeone nem bírta sokáig, és cserélt, beküldte Diego Costa helyére Marcos Llorentét. Talán ő sem gondolta ekkor, hogy milyen nagyot húzott… Azt már elégedettebben konstatálhatta, hogy csapata hosszú idő után megvillant: előbb Joao Félix dolgoztatta meg Adriánt, majd Saúl próbálta saját térfeléről átemelni a Liverpool kint lófráló kapusát, de nem talált célt.

A domináns csapat továbbra is a Liverpool maradt, a 66. percben Andy Robertson fejelt közelről a lécre. A hajrában is csak a vendégkapu előtt voltak helyzetek, méghozzá hosszú sorban: Oblak védte Wijnaldum lövését, Mané kapu fölé ollózott (kétszer!), Szalah pedig remek szóló végén lőtt fölé. Az utolsót majdnem az Atlético nevette, ám a ráadás harmadik percében Saúl egyértelműen lesről fejelt a Liverpool kapujába, így jöhetett a hosszabbítás.

Sokáig nem kellett várni az újabb gólra: Wijnaldum helyzeténél Oblak még védeni tudott, ám egy veszélyes akcióval később, a 94. percben már megszerezte második találatát a Liverpool, Roberto Firmino előbb a kapufára fejelt, majd a kipattanót az üres kapuba lőtte (2–0, összesítésben 2–1).

Atlético-örömünnep Llorente első gólja után (Fotó: AFP)
Atlético-örömünnep Llorente első gólja után (Fotó: AFP)

A liverpooli örömöt három perccel később Marcos Llorente lohasztotta le, mivel a tizenhatoson kívülről kilőtte a bal alsó sarkot. Adrián nem volt túl meggyőző védési kísérleténél (és az akciót megelőző labdaeladásánál), mondhatni, sok Liverpool-drukker hiányolhatta ekkor Alissont (2–1, összesítésben 2–2). Idegenben szerzett góljának köszönhetően ismét az Atlético állt továbbjutásra! Sőt, Llorente a hosszabbítás első félidejének ráadásában megismételte még egyszer ezt: ismét egy átlövést kísérelt meg, ismét a bal alsóban zörgette meg labdája a hálót! (2–2, összesítésben 2–3).

Innen már nem volt visszaút, a madridiak esélyt sem adtak erre, mi több, a 121. percben Álvaro Morata góljával egy kontrából még a győzelmet is kiharcolták – kétgólos hátrányból fordítva 3–2-re győztek az Anfielden, 4–2-es összesítéssel továbbjutottak, és kiejtették a címvédő Liverpoolt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik