BL: Két éve elképzelhetetlennek tartottam, hogy ez megtörténhet – Lőw

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2019.12.13. 09:34
null
Lőw Zsolt beszélt a rekordok fontosságáról, a gazdagok játszóteréről, valamint arról, hogyan törné át a mentális gátat a csapatával
A Paris Saint-Germain másodedzője beszél a rekordok fontosságáról, a gazdagok játszóteréről, valamint arról, hogyan törné át a mentális gátat a csapatával.

 

– A biztos továbbjutás birtokában többen azt feltételezték, a PSG tartalékosan áll ki a Galatasaray ellen. Ehhez képest az ősszel először fordult elő, hogy Cavani, Mbappé és Neymar egyszerre volt a pályán.
– Nem akartuk félvállról venni a találkozót – mondta a Nemzeti Sportnak Lőw Zsolt, a PSG másodedzője, aki a Galatasaray elleni 5–0-s győzelem másnapján értékelte csapata őszi szereplését. – Szabadon, tét nélkül futballozhattunk, ugyanakkor tudtuk, minden gólnak és pontnak anyagi vonzata van a klub számára a Bajnokok Ligájában. A Galatasaray elleni is presztízsmérkőzés volt, nem volt mindegy, hogyan zárjuk a csoportkört. Elégedettek vagyunk, mert sikerült veretlenül végeznünk.

– A klub története során a második legjobb mérleggel zárta a csoportkört. Csak az 1994–1995-ös kiírásban fordult elő, hogy a csapat az összes találkozóját megnyerte. Számon tartja a rekordokat?
– Jó hallani, amit mond. Már több rekordot megdöntöttük, ami visszajelzés a munkánkról, ezért érdemes naponta felkelni. Göröngyös út vezetett idáig, ne feledjük, számos játékosunk sérüléssel bajlódott. Most a középpályásaink állapota miatt aggódunk, támadóink szerencsére már egészségesek.

„Bárcsak többen lennének!”
Lőw Zsolt igyekszik figyelni a Leipzig és Salzburg meccseit. „Megijedtem, amikor Gulácsi Péter fejsérülést szenvedett a Benfica ellen – mondta. – Évek óta kiegyensúlyozottan véd a Lipcsében, magas színvonalon teljesít. Szoboszlai Dominik a Salzburgban jó helyen van, okosan kell döntenie a jövőjével kapcsolatban. Tetszik, hogy fokozatosan építi karrierjét. Bárcsak több honfitársunk lenne a Bajnokok Ligájában! Remélem, idővel több magyar tehetség megmutathatja magát a legrangosabb kupában.”

– A csapategység különösen fontos önnek. Mit szól ahhoz, hogy a török együttes elleni öt gólt más-más játékos szerezte?
– Az elejétől kezdve törekedtünk Thomas Tuchel vezetőedzővel arra, hogy megteremtsük az egészséges egyensúlyt. Minden játékosnak megvan a szerepe a klubon belül, igyekeztünk kidomborítani az egyéni erősségeiket, de idővel megtanultak egymásért küzdeni, személyes céljaikat a csapatérdek alá vetni. Megköveteljük a taktikai fegyelmet, de mindenkinek megvan a lehetősége, hogy gólt szerezzen – láthattuk szerdán is. Az idényben többször döcögött a szekér, de amit a Galatasaray ellen nyújtottunk, azzal már mi is elégedettek voltunk. Az együttes úgy játszott, ahogyan szeretnénk. Labdarúgóink megértették, hogy a kollektív munka elengedhetetlen ahhoz, hogy utána egyénileg sziporkázhassanak.

– Nem mindennapi gesztust gyakorolt Neymar szerda este, amikor átadta Cavaninak a labdát a tizenegyesrúgás előtt.
– Két évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartottam, hogy ez megtörténhet. Ezeknek a momentumoknak van a legnagyobb jelentőségük, mert Neymar nem úgy nyújtotta át a labdát, hogy előtte szerzett három gólt… Érezte, társának nagyobb szüksége van a gólra, mint neki, pedig mind a ketten sok időt hagytak ki sérülés miatt. Icardi is csapatjátékos, lecserélésekor egyetlen rossz szava sincs, elfogadja, bármit is kér tőle az edzője. Összetartó közösséget alkotunk, az utóbbi időben ebben léptünk nagyot előre. Tetszenek ezek a jelenetek.

– Most fordult először elő, hogy a legjobb tizenhat csapat mezőnyét az öt topliga adja. A gazdagok játszóterévé vált a Bajnokok Ligája?
– Biztosan van összefüggés a csapatok teljesítménye és az anyagi lehetőségek között, de nem mondanám, hogy a leggazdagabbak a legjobbak. A játékoskeretek értéke és a labdarúgók kvalitása arányos, de láttunk meglepetéseket is: a Sahtarnak és a Dinamo Zagrebnek is volt esélye a továbbjutásra, s a Salzburg hazai pályán a címvédő ellen harcolhatott a nyolcaddöntőért az utolsó játéknapon. Nem sikerült a bravúrt elérni, de elnézve a jelenlegi mezőnyt, kijelenthetjük, a labdarúgás krémje jutott be a kieséses szakaszba.

– Tavasszal kezdődik a torna lényegi része. Az előző három kiírásban a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a párizsi egyesületnek. Az előző idénybeli búcsúzás után meg lehet birkózni a mentális gáttal?
– Hosszú évek óta tetten érhető egyfajta mentális megtorpanás a csapat éle­tében, rémisztő volt tapasztalni az előző idényben a Manchester United elleni visszavágón. A legijesztőbb, hogy derült égből villámcsapásként érkezett, sokkolóan hatott. Hogyan lehet feledtetni a labdarúgóinkkal? A csoportkörben mutatott játék lelki muníciót jelenthet, és mi is több forgatókönyvvel készülünk a kieséses szakaszra, fontos, hogy legyen menekülő útvonal. Szerencsére a keretet úgy alakítottuk ki, hogy a nyáron érkezett futballistákat nem nyomasztja, míg a régiek esetében bizakodunk, hogy tanultak a hibáikból. A lényeg: csak közösen tudjuk áttörni a mentális gátat, együtt vagyunk a legerősebbek.

– Melyik együttessel játszana szívesebben a nyolcaddöntőben?
– Nincs kívánságom. Az évek során tapasztaltam, hogy bármelyik csapat lehet kellemetlen ellenfél, kár vágyakozni vagy tervezgetni. Annak örülök, hogy a Leipziget elkerültük, volt klubommal nem szívesen csaptam volna össze.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
A-CSOPORT
Paris Saint-Germain (francia)–Galatasaray (török) 5–0 (Icardi 32., Sarabia 35., Neymar 47., Mbappé 63., Cavani 83. – 11-esből)
FC Bruges (belga)–Real Madrid (spanyol) 1–3 (Vanaken 55., ill. Rodrygo 53., Vinícius Jr. 64., Modric 91.)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Paris SG 6 5 1 17– 2 +15 16
2. Real Madrid 6 3 2 1 14– 8 +6 11
3. FC Bruges 6 3 3 4–12 –8 3
4. Galatasaray 6 2 4 1–14 –13 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik