BL: „Isten hozott a csoportkörben” – történelmi menetelésben az AEK

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.29. 10:42
null
Tizenkét év után ismét BL-csoportkörben az AEK (Fotó: aekfc.gr)
A Vidi elleni 1–1-es döntetlennel sorozatban tizennégy európai kupamérkőzésén maradt veretlen az AEK Athén, ezzel a görög labdarúgás történetének legnagyobb nemzetközi sorozatát mondhatja magáénak. A csapat története során először görög edzővel jutott be a BL csoportkörébe, és már most számolgathatja az eurómilliókat.

 

 

A Neakriti.gr történelmi sikerként állítja be az AEK Athén továbbjutását, ezt erősítette meg nyilatkozatával a portugál középpályás, André Simoes is. „Ez történelmi nap az AEK számára, nagyon sok év után sikerült bekerülni ismét a Bajnokok Ligájába, de most megcsináltuk. A futball az, amely megvalósíthatja az álmokat. Gyerekként minden játékos a BL-ről álmodott, és ma eljött az a nap és éjszaka, amikor fantasztikus sikert értünk el a klub történetében.”

A görög válogatott védő, Mihalisz Bakakisz azt mondta, a két mérkőzés nagyon nehéz volt, és a vezetés megszerzése ellenére hihetetlenül idegesen futballozott a csapat. „De csak összejött végül, tizenkét év után ott vagyunk a labdarúgás elitjében, a csoportkörben. Amikor meghallom a BL-himnuszt, mindig megremegek” – mondta.

A szerb középső védő, Uros Csoszics szerint a szurkolóknak nagyon sokat köszönhetnek. „Megdöbbentően jók voltak, nélkülük semmit sem értünk volna el.”

„Isten hozott a csoportkörben” – írja a Voria.gr portál, amely kiemelte, hogy a csapat tíz emberrel fejezte be a mérkőzést, ám az AEK így is megváltotta a jegyét a főtáblára 12 év után.

 

14 veretlen meccs
Az AEK nagy sorozata 2017. augusztus 17-én egy bruges-i gól nélküli döntetlennel kezdődött, majd a csapat a visszavágón 3–0-ra diadalmaskodva bejutott az Európa-liga csoportkörébe. Ott ugyan csak egyetlen mérkőzést nyert meg, Rijekában győzött 2–1-re, de öt döntetlent elérve (Rijeka 2–2, Austria Wien 2–2, 0–0, AC Milan 0–0, 0–0) továbbjutott, és a legjobb 32 között is csupán idegenben szerzett góljának köszönhetően gyűrte őt le a Dinamo Kijev (0–0, 1–1). Az idei BL-menetelés során előbb a Celticet (1–1, 2–1), majd a Vidit verte ki (2–1, 1–1).

A Sportsroom.gr szerint a klub majd jelentős pénzbüntetéssel sújtja a Vidi elleni visszavágón kiállított Hélder Lopest és Marko Livaját.

A horvát csatár azért kapott piros lapot, mert hasba rúgta Lazovicsot – a videót itt megnézheti!

A portál kiemelte azt is, hogy a csapat két év alatt 123 helyet ugrott előre az UEFA klubranglistáján, és a görög labdarúgás történetének legnagyobb nemzetközi sorozatával immár 14 veretlen európai meccsnél jár, ráadásul története során először görög edzővel került be a BL csoportkörébe.

A Protothema.gr a továbbjutás mellett annak is örült, hogy a csapat így legalább húszmillió eurós pénzdíjjal gazdagodik majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik