A Hoffenheim 1 perc után vezetett a City ellen, ám a végén magát büntette

Babják Bence és Török Attila (fotó) jelenti SinsheimbőlBabják Bence és Török Attila (fotó) jelenti Sinsheimből
Vágólapra másolva!
2018.10.02. 18:48
null
Szalai Ádám kezdőként 54 percig volt a pályán, s Vincent Kompanyval is többször összecsapott (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjában a német Hoffenheim már az 1. percben megszerezte a vezetést az angol Manchester City ellen, ám Pep Guardiola csapata Sergio Agüero góljával gyorsan egyenlített, majd egy hatalmas védelmi hibát kihasználva, David Silva révén a hajrában a győztes gólt is megszerezte, s 2–1-re nyert. A Hoffenheimben 54 percnyi játéklehetőséget kapott Szalai Ádám.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

F-CSOPORT
Hoffenheim (német)–Manchester City (angol) 1–2 (1–1)
Sinsheim, Rhein-Neckar-Arena, 24 851 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
HOFFENHEIM: Baumann – Akpoguma, Hoogma, Posch – Kaderábek, Grillitsch (Bittencourt, 82.), Brenet – Demirbay (Hack, 88.) – Joelinton, Szalai Á. (Kramaric, 54.), Belfodil. Vezetőedző: Julian Nagelsmann
MAN. CITY: Ederson – Walker, Kompany, Otamendi (Stones, 64.), Laporte – Gündogan (Bernardo Silva, 68.), Fernandinho, David Silva – Sterling (Mahrez, 75.), Agüero, Sané. Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző: Belfodil (1.), ill. Agüero (8.), David Silva (87.)

Lyon–Sahtar Doneck 2–2 (0–1)
Lyon, Parc Olympiqué Lyonnai, Vezette: Treimani (litván)
Gólszerző: Moussa Dembélé (70.), Dubois (72.), ill. Moraes (44., 55.)

KÉPGALÉRIA A MÉRKŐZÉSRŐL ITT!

Bár a nemzeti ünnep csak szerdán köszöntött Németországra, a Rhein-Neckar járásban már kedd délben elkezdődött a fieszta. A régió csapatának számító Hoffenheim történelme első hazai főtáblás Bajnokok Ligája-mérkőzésére készült, és mivel a sors úgy hozta, hogy a legrangosabb európai kupasorozatban éppen a Manchester City ellen mutatkozott be az autópálya mellé felhúzott Rhein-Neckar Arena, nem csoda, ha a stadion mellett fekvő Sinsheimben (közigazgatásilag ehhez a városhoz tartozik a 2017. decemberi népszámláláskor mindössze 3266 lakost regisztráló Hoffenheim) felpezsdült az élet.

A város főutcáján déltől méretes sátrakkal, ízletes sült kolbásszal, és frissen csapolt sörrel várták a drukkereket, akik közül többen bizakodtak: mivel az ország 1990-es újraegyesítésnek emléket állító nemzeti ünnep, a német egység napja az idén éppen szerdára esett, hoffenheimi győzelemmel másnap is folytatódhatott volna a fieszta…

Az ünnepi forgatagban illusztris vendég is tiszteletét tette, és ha már arra járt, az 1990-ben a német válogatottal világbajnoki aranyérmet szerző Guido Buchwald lapunkra, a Nemzeti Sportra is szakított időt. Bár a korábbi klasszis hátvéd jelenleg a VfB Stuttgart igazgatósági tanácsának tagja, a Hoffenheim támadóját, Szalai Ádámot is jól ismeri.

„Ádám a Stuttgartban kezdte karrierjét, milyen kicsi a világ: az akadémián éppen a fiamnak, Yanniknak volt szobatársa, amikor mindketten az U19-es csapatban játszottak – mondta lapunknak Guido Buchwald. Tudom, később Ádám Madridba igazolt, és utána visszatért Németországba, s most a Hoffenheimben szerepel. Azért ez a meccs más lesz, mint az U19-es bajnoki… A Hoffenheimnek hiányoznak a legjobb védői, úgyhogy csak akkor lehet esélye a Manchester City ellen, ha az idény egyik legjobb játékát nyújtja, s közben az angolok a tudásuk alatt teljesítenek. Ha a hazaiak lezárják a területeket és gyors kontrákat vezetnek, lehet keresnivalójuk. Ha meg tudják óvni kapujukat a góltól, a City talán görcsösebbé válik, csak hát… Mivel az angol bajnok az első körben hazai pályán kikapott a Lyontól, győzelmi kényszerben lép pályára, úgyhogy tartok tőle, behúzza a meccset. Sokan bíznak Julian Nagelsmannban, nagyon tehetséges edző, de a jobb játékosok Josep Guardiola csapatában szerepelnek.”

A békés, csendes környék ugyanakkor a történelmi jelentőségű meccs miatt sem hazudtolta meg önmagát. Hiába vonult közel 25 ezer néző a stadionhoz, hiába virított öles betűkkel a kasszák ablakán a „minden jegy elkelt” felirat, a családi házaktól és apróbb városoktól hemzsegő régió csapatának arénája nem az a hely, ahová a szurkolók az örömtől vagy éppen az alkoholtól megrészegülve, hangosan dalolászva vonulnak. A hirtelen hidegre forduló, szeles időben kék-fehér mezekbe és sálakba öltözött családok vándoroltak gyerekeikkel kézen fogva a stadion elé, a kezdés előtt másfél órával a parkolóba begördülő Hoffenheim-csapatbuszt is csak visszafogott taps üdvözölte, miközben a kisgyerekek a hazaiak kabalaállatával, a Hoffi névre hallgató szarvassal készítettek közös képeket.

A bravúrban reménykedő hazai nézők a kezdő sípszóra az összes széksort megtöltötték, a mérkőzés előtt egy órával kihirdetett kezdőcsapatban Szalai Ádám neve is ott virított. A labdát is a magyar válogatott csapatkapitánya indította útjára, s negyvenöt másodperccel később már ugorhatott is Isak Belfodil nyakába, aki remek kiugratás után higgadtan passzolt Ederson kapujába (1–0).

Belfodil gólja az első percben (Fotó: Török Attila)
Belfodil gólja az első percben (Fotó: Török Attila)

A gyors gól után tombolt az aréna, ám a Manchester City az első félidő hátralévő részében megmutatta, miért nyerte meg az előző idényben utcahosszal az angol bajnokságot. A teljesség igénye nélkül: Sané, valamint Sterling hihetetlen dinamikával és indulósebességgel lő ki, egy az egyben félelmetes ellenfelek, David Silva három ember között is meg tudja tartani a labdát, majd pontosan tud passzolni, Fernandinho az ellenfél átadásainak háromnegyedét lefüleli, Sergio Agüero pedig kíméletlen ítélet-végrehajtó – hét perccel a hazaiak gólja után végletekig kijátszott támadás befejezéseként éppen az argentin klasszis egyenlített (1–1).

A vendégek igyekeztek végig nyomás alatt tartani a hazaiak védelmét, a német együttes legfeljebb másodpercekre tudta megtartani a labdát – többnyire az angol védők gyűrűjében őrlődő Szalainak is a védekezés jutott –, és ha fel is ért a vendégek kapujához, a labdavesztés után a villámléptű manchesteriek pillanatok alatt ziccerbe kerültek. Baumann azonban Sterling ziccerénél, majd Agüero bal felső sarokra tartó tekerésénél is hatalmasat védett, így a félidőben döntetlent mutatott az eredményjelző.

A második félidő elején a magyar támadó perdítéséből indult az akció, amelynek végén Belfodil kevés híján duplázott, az 54. percben azonban az első hazai cserével véget ért a mérkőzés a vastaps közepette leballagó Szalai számára. Az izgalom viszont fokozódott, a nyomásból egyre jobban kiszabaduló Hoffenheim ugyanis tartotta a döntetlent. Fernandinho lövésénél, valamint Agüero fejesénél Baumann védett, amikor pedig a tizenhatoson belül elhúzta a ziccerben kilépő, a meccs nagy részében füttykoncertet kapó Sané lábát, Skomina játékvezető ítélt tévesen kirúgást tizenegyes helyett.

Úgy tűnt, a hazaiak kiharcolják a bravúrnak számító döntetlent, ám a hajrában Posch a saját tizenhatosán belül hibázott, David Silva elvette a tőle labdát, majd kilőtte a bal alsó sarkot. Az angol bajnok győzött a hatalmasat küzdő Hoffenheim vendégeként, és javított az első fordulóban elszenvedett hazai vereség után – ám a vastaps a vesztesnek is járt (1–2).

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Lyon 2 1 1 4–3 +1 4
2. Manchester City 2 1 1 3–3 0 3
3. Sahtar Doneck 2 2 4–4 0 2
4. Hoffenheim 2 1 1 3–4 –1 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik