BL: Hátha lenéz bennünket a Dinamo Zagreb – Tokmac Nguen

BORBOLA BENCE (Ta'Qali)BORBOLA BENCE (Ta'Qali)
Vágólapra másolva!
2019.07.31. 09:02
null
Nguen (jobbra) nem felejti el, honnan indult (Fotó: fradi.hu/Molnár Ádám)
A Valletta FC elleni 1–1-es idegenbeli találkozón is a kapuba találó Tokmac Nguen mesélt gyerekkoráról, elmondta, édesapja a fejébe verte, sose feledje, hogy Kenyából indult.

 

– Ez a legnagyobb erőssége? Megkapja a labdát, elindul vele befelé, és tüzel?
– Igen, mindig is szerettem így veszélyeztetni… – mondta mosolyogva a Valletta FC elleni visszavágó (1–1) ferencvárosi gólszerzője, Tokmac Nguen. – Régebben is előszeretettel toltam befelé a labdát, lám, legutóbb a Ludogorec elleni visszavágón is ilyen szituációt követően lőttem gólt, és most is. Nagy erősségünk ez, a másik oldalon Zubkov amolyan tükörszélső, jobbról indulva neki a bal lába életveszély.

– Amikor legutóbb beszélgettünk, azt mondta, időre volt szüksége, míg megszokta Magyarországot, míg átvette az itteni ritmust. A jó formája ennek köszönhető?
– Kétségtelen, mostanra sokkal jobban érzem magam a bőrömben, mint amikor idekerültem. Akkor minden új volt, meg kellett szoknom a várost, a klubot, az új környezetet, na és nem utolsósorban a csapattársakat, az itteni taktikát. Nem tagadom, a mostani formámmal én is elégedett vagyok, örülök, hogy ilyen jól megy a játék. Ennél is több gólt lőhettem volna, hiszen a Valletta elleni otthoni mérkőzésünkön is meg voltak a lehetőségeim.

– Kenyában született, ám hat éves korában Norvégiába költöztek. Nehezen élte meg a váltást?
– Nem volt egyszerű… Odahaza Afrikában a fővárosban laktunk, a poros utcákon futballoztam, megvoltak a barátaim, ám a szüleim úgy döntöttek, Európába költözünk. Nehezen éltem meg azt az időszakot, nem vicc, amikor később Norvégiában nyolc éves koromban újra elkezdtem focizni, meg kellett tanulnom a szabályokat. Nálunk odahaza Afrikában csak rúgtuk a labdát, lőttük a gólokat, Norvégiában sokkal komolyabban vették a srácok a szabályokat.

– Melyik az igazi otthona?
– Afrika, Kenya! Ez nem is lehet kérdés. Édesapám a fejembe verte, sose felejtsem el, honnan jöttünk, honnan indultunk. Mi az igazi otthonunk.

– Mikor járt legutóbb otthon?
– Ha tudok, megyek. Szüleim Norvégiában laknak, de a nagymamám, a nagybátyámék odahaza élnek Kenyában, szoros a kapcsolatom az otthon lakókkal. Napi kapcsolatban állunk, sokat mesélek nekik az itteni életről, az eredményeinkről. Édesapám Dél-Szudánból való, sajnos oda nemigen mehetünk látogatóba, arrafelé igencsak veszélyes az élet, hogy úgy mondjam, sok a gond… Az ott élő rokonokat így nem is tudjuk meglátogatni.

– Igaz, hogy édesapja a legnagyobb szurkolója?
– Igen. Na és édesanyám. A máltai mérkőzés után ezúttal is őket hívtam fel elsőként, bár az összecsapást nézték a világhálón, így pontosan tudták, hogy milyen eredményt értünk el, és a gólomat is látták. Nagyon örültek, büszkék rám. Apu annak idején is eljárt minden mérkőzésemre, ott támasztotta a korlátot, és a hangját sem félt kiereszteni. Anyu pedig legutóbb a Ludogorec elleni hazai mérkőzésünkre jött el, nagynénémmel és nagybátyámmal látogattak meg, mondani sem kell, mennyire örültek, hogy azon a találkozón is gólt lőttem.

– Hogy tetszett nekik Budapest?
– Lenyűgözte őket. Mostanra én is nagyon megszerettem, a feleségemmel remekül érezzük itt magunkat. Gyerkőcök egyelőre nincsenek, így olykor eljárunk vacsorázni, beülünk egy-egy elegáns étterembe.

– A BL harmadik köre finoman fogalmazva is nehezebbnek ígérkezik, mint a Valletta FC elleni párharc volt. Eszébe jut már a Dinamo Zagreb elleni összecsapás?
– A Valletta elleni mérkőzés után még sokat járt az eszem a máltai találkozón, élveztem, hogy túljutottunk ezen a körön is. De már azon kaptam magam, egyre többször ugrik be a Dinamo Zagreb elleni következő kör, megnéztem az összeállításukat, kik rúgták legutóbb a góljaikat. De úgy vagyok vele, az első körben a Ludogorec ellen is mi voltunk az esélytelenebbek, mégis mi jutottunk tovább. A Zagreb labdarúgói talán úgy gondolják, könnyű ellenfél lehetünk, hátha lenéznek bennünket. Idegenben kezdjük a párharcot, olyan eredményt kell elérjünk, ami után bizakodva várhatjuk a hazai összecsapást.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 2. KÖR, VISSZAVÁGÓ

Valletta FC (máltai)–Ferencváros 1–1 (1–0)
Ta'Qali,
Centenáriumi Stadion, 1585 néző. Vezette: Lardot (belga). Partjelző: Lemaire, Devillers (mindkettő belga)
Valletta:Bonello – Zerafa, J. Borg, Camilleri, Pena Beltre – Dimech (Nwoko, 75.), R. Muscat (Monticelli, 80.), Tulimieri – Yuri, Fontanella, Piciollo (Tonna, 90.).Vezetőedző:Darren Abdilla
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Civic – Ihnatenko (Sigér, 33.), Haratin – Zubkov, Skvarka, Nguen (Varga R., 85.) – Lanzafame (Szihnyevics, 74.). Vezetőedző:Szerhij Rebrov
Gólszerző: Fontanella (27. – 11-esből), ill. Nguen (60.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik