Depay a 82. percben lőtte tovább a Lyont, de Gulácsiék így is csoportelsők!

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2019.12.10. 20:47
null
Depay a 85. percben lőtte tovább a Lyont (Fotó: AFP)
A Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig 2–2-es döntetlent játszott a Lyon otthonában a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, ezzel a G jelű kvartett élén zárt. A franciák Memphis Depay hajrában szerzett találatának köszönhetően a csoport második helyét szerezték meg. A Benfica 3–0-ra legyőzte a Zenitet, de ez csak arra volt elég, hogy az Európa-ligában folytathassák tavasszal a portugálok.

A LYON–LEIPZIG MÉRKŐZÉS ESEMÉNYEI, ÉRDEKESSÉGEI PERCRŐL PERCRE ITT!

Ha az ember egyetlen mondattal igyekezne jellemezni a Leipzig lyoni vendégjátékát, azt talán úgy lehetne megtenni, hogy a németek sallangmentes, minimalista futballal, profin próbálták meg lehozni a csoportelsőségükről döntő találkozót – csakhogy a 82. percben hiba csúszott a gépezetbe. A hibának neve is volt: Memphis Depay.

A Lipcse a videobíró segítségével megítélt, büntetőből már a 9. percben megszerezte a vezetést – Emil Forsberg volt a biztos lábú ítélet-végrehajtó (0–1).

A németek ezt követően nem rohantak, nem kapkodtak. Anikor hozzájuk került a labda, igyekeztek megbecsülni azt, s megfontoltan megjáratva lassítani – vagy még objektívebben: irányítani – általa a játékot.

A terv be is jött: egy jó ritmusváltás, s jobbról betett labda után Christopher Nkunkut tarolta le a tizenhatoson belül Lucas Tousart. Jött az újabb tizenegyes és az újabb vendéggól – ezúttal Timo Werner prezentálásában (0–2).

A játékrész hajrájában Houssem Aouar csúsztatásánál védett látványosan Gulácsi Péter, majd a hosszabbítás pillanataiban Moussa Dembélé találta el alig hat méterről a keresztlécet – Gulácsi valahogy ebbe a labdába is belekapott talán, bár nem lehetett tisztán látni az ismétlésből sem.

A fordulás után a lipcsei védelem első megingását kihasználta Aouar, aki 15 méterről, a tizenhatos bal csücskétől csavart a hosszú felsőbe (1–2).

Az 55. percben kettős cserét hajtott végre a Leipzig, amely ezután ismét elkezdte dominálni a játékot – legalábbis mezőnyben. Kaput talált lövése viszont 60 perc után is csak a két tizenegyesből volt a németeknek.

A 65. percben Diego Demme zárhatta volna rövidre a kérdést – ki nyer a Groupama Stadionban? – de Anthony Lopes hatalmas bravúrral védeni tudott az alig hat méterről érkező, életerős lövésénél.

Az utolsó 20 percre felpörögtek az események, a Lyon érezhetően egyre többet kockáztatott támadásban, a Leipzig stabil védekezésből a kontrákra próbált építeni.

A franciáknak ekkor már nem is volt más választásuk, mint kockáztatni, a Benfica a második félidő elején lőtt két góllal ugyanis fórba került a Zenittel szemben, a portugál együttes ráadásul az 58. perctől, Pizzi 2–0-t jelentő tizenegyesgóljától kezdve emberelőnyben is volt.

Az eredmények ilyetén alakulása miatt a csoportban a Lipcse mögött három hétpontos csapat állt, közülük – az egymás elleni mérkőzések miatt – a Lyon volt a legrosszabb.

A 82. percben viszont Depay csak le tudott fordulni a védőjéről egy beívelés után, majd alig öt méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (2–2).


A Benfica közben hiába került háromgólos előnybe a Zenittel szemben, ez a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata közé kerülés szempontjából már mindegy volt... 3–0

Depay gólja egy pontot, a plusz egy pont pedig a csoport második helyét érte a Lyonnak. A Benfica harmadikként az Európa-ligában folytathatja. A Zenit búcsúzott.

És ami magyarként talán a legfontosabb: Gulácsiék csoportelsők – tavasszal pedig minden bizonnyal a felépülő Willi Orbán is újra ott lehet a lipcseiek BL-csapatában.

Depay és társai „ünnepe” nem volt felhőtlen…

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
G-CSOPORT
Olympique Lyon (francia)–RB Leipzig (német) 2–2
(Aouar 50., Depay 82., ill. Forsberg 9. 11-esből, Werner 33. 11-esből)
Benfica (portugál)–Zenit (orosz) 3–0 (Cervi 47., Pizzi 58. – 11-esből, Azmun 79. – öngól)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. RB Leipzig 6 3 2 1 10– 8 +2 11
2. Lyon 6 2 2 2 9– 8 +1 8
3. Benfica 6 2 1 3 10–11 –1 7
4. Zenit 6 2 1 3 7– 9 –2 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik