BL: „Ez a Barcelona, a világ legjobb csapata!”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.09. 00:07
null
87 perc után a reménytelenség, 95 perc után az eksztázis: a végén a Barcelona ünnepelhetett (Fotó: AFP)
A Barcelona véghezvitte azt a tettet, amelyet az európai kupatörténelemben korábban egyetlen csapat sem: 4–0-ra elveszített első mérkőzés után továbbjutott egy párharcból. A Barca még a 87. percben is három gólra volt a továbbjutástól, ám Neymar kétszer betalált a PSG hálójába, Sergi Roberto pedig a 95. percben döntött – a 6–1-es eredmény 6–5-ös összesítéssel juttatta a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé a Barcát.

Az első fordítás négygólos hátrányból 1985–1986 óta európai kupában, az első fordítás 0–4-ről valaha európai kupában, a 87. perc után (7 perc 16 másodperc alatt) három gól – szóhoz is alig lehetett jutni a Barcelona–PSG tűzijátékának a végén. A Barcelona bravúrját egyáltalán nem kisebbíti, de a PSG azt eheti meg, amit főzött: Unai Emery csapata érthetetlenül mélyen és passzívan védekezett sokáig, 3–1 után pedig elrontott két tiszta ziccert, hogy aztán a hajrában összeomoljon. Emeryt és játékosait alighanem élete végéig kísérteni fogja ez az este: forog és forog az a lemez, amelyre az van ráírva: „Vajon mit rontottunk el ennyire?”

„Történelmi hajótörés” – írja címlapján a L'Équipe, amely szerint a Barcelona megalázta a PSG-t a Camp Nouban. A francia sportlap szerint az történt, aminek a látottak alapján történnie kellett – a párizsiak megbűnhődtek azért, amit ezen a meccsen tettek. Vagy inkább nem tettek. Az első mérkőzésen látott agresszivitásból és magabiztosságból az égvilágon semmi sem látszott, a vendégek olyan mélyen húzták meg a védelmi vonalukat, hogy a mérkőzésen a Barcelona védőtriója több időt töltött az ellenfél térfelén, mint a sajátján! Az eredmény óriási csapás a párizsiak katari tulajdonosi körének is, akik úgy tűnt, végre annak örülhetnek, hogy csapatuk szintet lépett, és a közvetlen európai elit tagja lett. Nos, erre még várni kell.

PÁLYÁN A DRUKKEREK, BÜNTETHET AZ UEFA
A hatodik gól után Luis Enrique úgy sprintelt a gólszerző Sergi Robertóhoz és társaihoz, mintha még aktív játékos lenne, majd szépen visszasétált a technikai zónába. Ez kisebb „függelemsértés”, abból viszont a Barcelonának baja lehet, hogy több szurkolója is bejött a pályára az eksztatikus ünneplés közben, ezt pedig az UEFA aligha tolerálja. Persze a 6–1 és a fordítás után a várható pénzbüntetés pont nem fog sokakat érdekelni a Barcelonánál.

„Az igaz, hogy hatalmas lehetőséget hagytunk kihasználatlanul. Az első félidőben látottak egyértelműen a mi hibáinkból adódtak. Nem támadtunk le, nem tudtunk mit kezdeni a labdával, túl mélyen védekeztünk, a Barcelonának sok gólszerzési lehetősége adódott. Ráadásul besegítettünk a hibáinkkal mindkét gólnál. A második félidőben jobban helyezkedtünk és higgadtabban játszottunk, feljavultunk, és 3–2-re feljöhettünk volna. A játékvezetői döntések is ellenünk fordultak, az utolsó percekben pedig mindent elvesztettünk. A Barcelona képes ilyen fordításra – mindent vagy semmit alapon játszottak az utolsó percekben, és bejött nekik. Szörnyű élmény ez nekem és a játékosaimnak, tanulnunk kell a történtekből” – vélekedett a PSG vezetőedzője, Unai Emery, akinek nagyon kellemetlen kérdésekre kell választ találnia.

Például arra, hogy miért játszott ennyire berezelve, szinte kiscsapatként a PSG, mely szinte összes hazai mérkőzésen domináns szerepben van, nem szokott hozzá a védekezéshez, és az első mérkőzésen megmutatta, le tudja futballozni a (rossz napot kifogó) Barcát. Elő lehet venni a játékvezetőt – Deniz Aytekinnek valóban volt jó néhány megkérdőjelezhető döntése –, ám a párizsiaknak mindenekelőtt magukba kell nézniük a kiesés után, ha felelőst keresnek.

„A hatodik gólt a világ culéi [Barcelona-szurkolói – a szerk.] fújták be. A csapat szervezettsége szenzációs volt, sok kockázatot vállaltunk, de ez szükséges volt a sikerhez. A vége pedig egészen hősies – a kulcs az volt, hogy a csapat végig hitt abban, hogy fordítani tud. Pedig úgy tűnt, kiesünk. A hajrában már mindent rálőttünk, a kapusunk is előrejött, és aztán… Megérte szenvedni, a párizsi vereséggel együtt is. Fordítani tudtunk, pedig a Bajnokok Ligája nem olyan küzdelemsorozat, amely megbocsátana egy rossz meccset. A hibáinkból tanulnunk kell. Azoknak szeretném ajánlani ezt az eredményt, akik nem hittek bennünk, mikor 4–0-ra kikaptunk. Ez egy valódi horrorfilm volt, egyetlen mérkőzést éltem át pályafutásom során, amikor ekkora feszültséget éreztem a pályán. Őrült, különleges este volt, aki itt volt, gyerekek és felnőttek, sosem felejtik majd el ezt a napot” – értékelt Luis Enrique, a Barcelona szakvezetője. A Barca-edző azt nyilatkozta a meccs előtti sajtótájékoztatón, hogy lőhetnek hatot – meg is tették. Nem lehet azt mondani, hogy Luis Enrique ne mondta volna meg előre…

„Mindent meg kell próbálni, hogy a lehetetlen dolgokat lehetségesre fordítsuk. De egy ennyire jó csapatot ilyen utolsó hét perccel 6–1-re legyőzni teljes őrület. Ez történelem!” – lelkendezett Ivan Rakitic, a Barca középpályása.

„Még mindig nem hiszem el, mert ez lehetetlen volt. Itt vagyunk 15-20 perccel a mérkőzés után, és még mindig hihetetlen. Köszönöm a csapatnak, a klubnál dolgozóknak, a drukkereknek. Különleges nap volt, ami után nehéz megszólalni. Az első, párizsi meccs kőkemény volt számunkra, és kőkeményen is bíráltak minket utána. A reakciónk különleges volt. Hinnünk kellett a fordításban. A Super Bowlon láttuk, a sportban minden lehetséges. Ez a Barcelona, a világ legjobb csapata, folytatni akarjuk az álmot a Bajnokok Ligájában!” – folytatta.

„Ilyet még én sem láttam! A meccs előtt az edzőnk megkérdezte, hogy bármelyikünk átélt-e ilyen fordítást karrierje során, és szinte senki sem mondott igent. Mindent megtettünk, amit kért. Amikor így állunk hozzá egy meccshez, nagyon erősek vagyunk. A PSG hagyott minket futballozni, mi pedig megfuttattuk őket. A nagycsapatok jellemzője, hogy gyorsan összeszedik magukat egy bukás után” – kommentált a Barcelona francia védője, Samuel Umtiti.

A végszót adjuk oda a Paris Saint-Germain elnökének, Nasszer el-Kelaifinak:

„Akkor sem lehet semmilyen kifogásunk, ha a mérkőzésen nem fújtak be nekünk két büntetőt. Nincs kifogás. Erre nem lehet. Az első félidőben pályán sem voltunk. Iszonyatosan nehéz lenyelni, hogy egy 4–0-ra megnyert első mérkőzés után 6–1-re kikaptunk és kiestünk, de kénytelenek leszünk. Még nehezebb lenyelni, hogy a 88. percben még 3–1 volt, és 7 perc alatt kaptunk hármat. Mindent megtettünk, de nem tudtunk továbbjutni – azért folytatjuk! Még nem beszéltem a játékosokkal, ennek nem jött el az ideje. Mindenki tiszta ideg, ez normális. Majd szépen lehiggadunk” – vélekedett a közismerten diplomatikus és visszafogott párizsi klubvezető.

Az azért kérdés, hogy a lehiggadás után mennyi ideig kísértenek még a rémálmok.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁT ITT OLVASHATJA EL!

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

BARCELONA (spanyol)–PSG (francia) 6–1 (2–0)
Barcelona, Camp Nou. V: Aytekin (német)
BARCELONA: Ter Stegen – Mascherano, Piqué, Umtiti – Rafinha (Sergi Roberto, 76.), Busquets, Rakitic (André Gomes, 84.), Iniesta (Arda Turan, 65.) – Messi, Suárez, Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique
PSG: Trapp – Meunier (Krychowiak, 93.), Marquinhos, Thiago Silva, Kurzawa –Verratti, Rabiot, Matuidi – Lucas Moura (Di María, 55.), Draxler (Aurier, 75.) – Cavani. Vezetőedző: Unai Emery
Gólszerző: Suárez (3.), Kurzawa (40. – öngól), Messi (50. – 11-esből), Neymar (88., 91. – a másodikat 11-esből), Sergi Roberto (95.), ill. Cavani (62.)
Továbbjutott: a Barcelona, 6–5-ös összesítéssel!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik