BL: Előnyt jelenthetnek az egymeccses pár­harcok – Gulácsi

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.08.13. 09:01
null
A lipcseiek kapusa, Gulácsi Péter abban bízik, hogy az Atlético elleni csata a tökéletes védekezésről szól (Fotó: AFP)
Két magyar válogatott labdarúgó is bejuthat a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjébe, ám Gulácsi Péter szerint ehhez tökéletes helyzetkihasználásra lesz szükség.

– Ha a Jan Oblak és Gulácsi Péter közötti különbség dönt, melyik együttes jut tovább?
– Hasonló kérdést a Tottenham elleni nyolcaddöntő előtt is kaptam, csak akkor az angolok kapuját védő Hugo Llorisszal hasonlítottak össze – felelte lapunknak Gulácsi Péter, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusa az Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő előtt. – Biztosan fontos szerep vár ránk, remélem, most is én jövök ki győztesen a kettőnk párharcából. Ami a meccset illeti, felkészültünk a vetélytárs játékstílusából, vélhetően nem az a célja, hogy kilencven percig a kapunk elé szögezzen minket. A támadásai végén sokan érkeznek a tizenhatoson belülre, gyors kontrákat vezet, és azért lenne fontos kapott gól nélkül lehozni a meccset, mert a védelmét elnézve benne van a pakliban, hogy nem sokszor kerülünk helyzetbe.

– Fel lehet készülni az Atlético stílusára?
– Európa egyik leghatékonyabban játszó együttese, a célfutball megtestesítője, de emellett elképesztő minőség van a keretben. Kizárólag bunkerfutballal nem lehet éveken keresztül kimagasló eredményeket elérni a nemzetközi porondon, úgyhogy megtévesztő a madridiakról kialakult kép. Az is egyfajta kvalitás, ha a csapat stabilan védekezik, és tökéletesen összehangolja a labda nélküli játékát. Ezt a gépezetet a világ egyik legjobb edzője irányítja, úgyhogy csak akkor lehet esélyünk, ha csütörtök este a lehetőségekhez képest a maximumot nyújtjuk.

– Kapusként mi a legszembetűnőbb az Atlético Madrid játékában?
– Ha magamból indulok ki, akkor nem rossz olyan hátvédsor mögött védeni, amelyben a játékosok csapatszinten tökéletesen védekeznek, és nem ijednek meg, ha a fizikai erőt is be kell vetni, hogy távol tartsák az ellenfelet a kaputól. Kapusszemmel ez nem csúnya futball, hanem hatékony védekezés. A semleges szurkolóknak talán nem ugyanolyan élmény a madridiakat nézni, mint a Barcát, ám az én szememben az Atlético védekezése, a tizenhatoson belüli rombolása ugyanolyan értékeket mutat, mint Lionel Messi zsenialitása. Tény, dörzsölt csapat, bizonyos helyzetekben provokálja az ellenfelet, de a futballban semmi sem véletlen. Nem azért szerepel évek óta Európa élvonalában az Atlético, mert „csúnya” futballt játszik, hanem azért, mert bivalyerős csapat.

– Lehet bármiből következtetni a Leipzig formájára?
– Mivel a mostani helyzetben nem könnyű ellenfeleket találni, a szünet után a Wolfsburggal játszottunk felkészülési találkozót, valamint egymás közti zárt kapus edzőmeccset. Most nagyon sok a kiszámíthatatlan tényező, a Real Madrid példáján láthattuk, hogy két-három hetes pihenő után is kizökkenhet a ritmusból a játékos. A Bundesliga előbb ért véget, mint a spanyol élvonal, emiatt a frissességben bízhatunk, valamint abban is, hogy a jelenlegi lebonyolítási rendszerben a Bajnokok Ligája-tapasztalat kevesebbet számít, mintha a megszokott mederben folyt volna a sorozat.

– A Chelsea-hez távozó Timo Werner mennyire hiányozhat?
– Nehéz olyan játékost szerződtetni, aki annyira gyors és hatékony, mint Timo Werner. Egy az egyben lehetetlen pótolni, egy Leipzig-szintű klubnak ez hatalmas kiadást jelentene. Nemcsak most, hanem a jövőben is hiányzik majd, de meg kell találni a labdarúgót, aki a helyén játszhat, és a távozása miatt talán kicsit a stílusunkon is változtatnunk kell. Több játékosnak kell osztoznia a felelősségen.

– Melyik érzés az erősebb: nincs veszítenivalójuk, vagy három meccsre vannak a BL-győzelemtől?
– Ha végignézünk a mezőnyön, láthatjuk, hogy nem a Leipzig a favorit, ám a negyeddöntő elérésével talán soha vissza nem térő lehetőség előtt állunk. Most az Atlético elleni meccs a legfontosabb, a spanyol harmadik helyezett találkozik a német bronzérmessel, vagyis minőségben nincs nagy különbség a két együttes között. A nemzetközi rutint nem lehet összehasonlítani, de a pályán mindent megteszünk, hogy kompenzáljuk a hátrányt. Hatalmas skalpot jelentene klubunknak az Atlético legyőzése.

– Mentálisan mennyire nehéz felkészülni arra, hogy a szabadság utáni első tétmeccs rögtön a BL-negyeddöntő?
– A sűrű menetrend közben könnyebb „fejben” felpörögni a meccsre, ugyanakkor a negyeddöntő mezőnyét elnézve szinte az összes labdarúgó a nyári szabadsága után állt újra edzésbe, talán csak az Atalanta kivétel. A koronavírus mindent átírt, de alkalmazkodni kell a helyzethez, és örülni, hogy egyáltalán befejezhetjük a Bajnokok Ligáját. Nehéz lenne megtippelni, melyik együttes jön ki jobban ebből a helyzetből, de nekünk előnyt jelenthetnek az egymeccses pár­harcok.

– Mennyire kell a magyar labdarúgásnak megbecsülnie, hogy két válogatott játékost, ugyebár önt és csapattársát, Willi Orbánt egyetlen találkozó választ el a BL-elődöntőtől?
– Immár négy Bundesliga-idény áll mögöttem, abból háromszor a dobogón végeztünk, most pedig azért küzdünk, hogy bejussunk Európa legjobb négy csapata közé. Kellemes érzést jelent, ha egy-egy pillanatra megpihenek, és belegondolok. Talán nem túlzok, ha azt mondom, ez az eredmény a magyar labdarúgásnak is fontos. Az utóbbi évtizedben a magyar futballisták közül Gera Zoltán jutott európai kupasorozat döntőjébe, a Bajnokok Ligájában pedig senki sem érte el a legjobb négy mezőnyét. Az én fejemben is ott motoszkál, hogy mérföldkövet jelenthetne az újabb győzelem, ha még magasabbra jutnánk, és Willi Orbánnal együtt a magyar szurkolókat is büszkévé tehetnénk.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ
21.00:
RB Leipzig (német)–Atlético Madrid (spanyol), Lisszabon (Tv: M4 Sport, Spíler2) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik