BL: a Rosenborg nagy lépést tett a Dinamo–FTC párharc nyertese felé

BOROS MIKLÓS (Kolozsvár), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNBOROS MIKLÓS (Kolozsvár), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2019.08.07. 22:29
null
A CFR döntetlent játszott a Celtic ellen (Fotó: Manases Sándor)
A Maribor 3–1-es vereséget szenvedett saját közönsége előtt a Rosenborgtól. A Porto 1–0-ra legyőzte idegenben az FK Krasznodart, ezzel előnybe került a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének első mérkőzésén. Szintén nyert az Olympiakosz, amely a Basaksehir otthonában tudott lépéselőnyt szerezni a jövő heti visszavágó előtt (0–1). A LASK Linz óriási lépést tehetett volna a továbbjutás felé, de a 87. percben Luca Zuffi remekbe szabott góljával a Basel szépített, így „lőtávolon belül” maradt a visszavágóra (1–2).

CFR CLUJ–CELTIC

Kolozsvár nem Craiova, itt nyugodtan sétálhattak egész nap a belvárosban a Celtic szurkolói a Bajnokok Ligája-selejtező előtt, és mire felértek a fellegvári stadionba, a skótok egy része alighanem már kívülről fújta a Nélküledet. Legalábbis az a csoportjuk, amely a kolozsvári magyar szurkolók törzskocsmájában hangolt mérkőzésre.

A mintegy 14 ezer néző előtt megvívott találkozón az első fél órában a hazai csapat játszotta az élénkebb futballt, a CFR főként a bal szélen, az előző négy mérkőzésen négy gólt szerző Bilel Omrani révén próbált a Celtic védelme mögé kerülni. A vezető gól mégis jobbról érkezett, egy vendégszöglet után a kolozsváriak mintaszerű kontrát vittek végig, és Ciprian Deac indítását Mario Rondón laposan, Scott Bain kapus lába között lőtte a hálóba (1–0). A kapott gól felpiszkálta a skótok hiúságát, és alig kilenc perc múlva érkezett a válasz: James Forrest a tizenhatoson belülre érve a védők lába között laposan ellőtte a labdát, amely a bal kapufáról a hálóba pattant (1–1).



A második félidőben két óvatosan támadó csapat próbált túljárni egymás eszén, de egyiknek sem sikerült. A meccs helyzetét Omrani hagyta ki, aki alig két méterről tette kapura a labdát, de Bain leért a jobb alsó sarokhoz, és mentett. A Celtic csak közel fél óra után lőtt ismét kapura, de sem Forrest, sem Olivier Edouard nem találta el a kaput. az utolsó negyedórában George Tucudean beállása után a CFR tett többet a győztes gólért, de a Liga 1 gólkirálya előbb fordulásból a hosszú sarok mellé lőtt, majd a Bain kapusról kipattanó labdát az ötösről fölé ollózta. A Celtic a végén már látványosan húzta az időt, Neil Lennon edző három cseréjéből kettőt a védelem megerősítésére használt el. Ez végül bejött neki, így a skót bajnok várhatja kedvezőbb helyzetből a jövő kedden esedékes visszavágót.

MARIBOR–ROSENBORG

Budapestről is kiemelt figyelem övezhette a Maribor–Rosenborg összecsapást, hiszen a párharc győztese a Dinamo Zagreb–Ferencváros ütközet győztesével találkozhat majd a playoffkörben.

A remélt budapesti randevú felé a Rosenborg tett jelentős lépést, miután idegenben 3–1-re győzött Szlovéniában. Hiába alakított ki az első félidőben több helyzetet a Maribor, a vezetést Alexander Söderlund révén a norvég csapat szerezte meg (0–1). Majd a 64. percben ismét beköszönt a 32 éves támadó (0–2).

A hajrában szépített a hazai együttes, a veterán brazil csatár, Marcos Tavares hozta vissza a maribori reményeket, hogy Mike Jensen rögvest a középkezdés után szertefoszlassa azokat (1–3).

FK KRASZNODAR–FC PORTO

Hiába játszott szinte az egész mérkőzésen mezőnyfölényben a Porto az FK Krasznodar otthonában, ha nincs a nyáron szerződtetett argentin kapus, Agustín Marchesín, jó eséllyel vereséggel távozik Oroszországból. A 31 éves hálóőr Rémy Cabella 10 méterről érkező, léc alá tartó labdáját hárította bravúrral a 79. percben – ez volt az egész mérkőzés második kaput találó kísérlete hazai részről.

A 89. percben aztán jött Sérgio Oliveira, aki szabadrúgásból, 20 méterről a kapu jobb oldalába kanyarította a labdát, előnyhöz juttatva a portugál együttest. 0–1

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK

Ugyancsak idegenben győzött az Olympiakosz Pireusz, amely az Istanbul Basaksehirt múlta felül. Hiába dolgozott ki több helyzetet a török csapat, az 53. percben született Georgiosz Maszurasz-találatra nem volt válasza. Tíz perccel a vége előtt Irfan Kahveci megkapta a második sárga lapját, megpecsételve az isztambuliak sorsát az első mérkőzésre. 0–1

A 87. percben Luca Zuffi találata visszahozta a Basel reményeit: a svájci középpályás 0–2-es linzi előny után tudott szépíteni. Az osztrák együttes az 50. percben Gernot Trauner szöglet utáni fejesével került előnybe, majd a 82. percben Joao Klauss megpattanó lövésével lett kétgólos a vendégelőny. A végjátékban a már említett Zuffi 18 méterről zúdította a jobb felsőbe a röviden kifejelt labdát – a zuhogó eső nem a bázeli továbbjutási reményeket kellett elsirassa. 1–2

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FK Krasznodar (orosz)–FC Porto (portugál) 0–1
(Sérgio Oliveira 89.)
Istanbul Basaksehir (török)–Olympiakosz Pireusz (görög) 0–1 (Maszurasz 53.)
CFR Cluj (Kolozsvári Vasutas, romániai)–Celtic FC (skót) 1–1
(M. Rondón 28., ill. J. Forrest 37.)
FC Basel (svájci)–LASK Linz (osztrák) 1–2 (Zuffi 87., ill. Trauner 50., Klauss 82.)
NK Maribor (szlovén)–Rosenborg BK (norvég) 1–3 (M. Tavares 70., ill. Söderlund 50., 64., M. Jensen 71.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik