BL: hatalmas meglepetésre elvérzett a Porto és a Celtic

Vágólapra másolva!
2019.08.13. 22:32
null
Dusan Tadics (10) előbb kihagyott, majd értékesített egy tizenegyest – meg még egyet (Fotó: AFP)
A szlovéniai 3–1-es siker után hazai pályán is 3–1-re nyert a norvég Rosenborg, amely így biztosan lépett tovább a Mariborral szemben. Őrült hajrá után 3–3-ra végzett a Kádár Tamást kezdőjébe nevező Dinamo Kijev az FC Bruges ellen, így az ukrán csapat kiesett a BL-selejtezőből. A Thomas Dollt épp a Qarabag elleni, múlt heti vereséget követően kinevező APOEL 2–0-ra győzött az azeri visszavágón, így 3–2-es összesítéssel továbbjutott a playoffkörébe. Az előző idényben elődöntőig menetelő Ajax megizzadt, de kiverte a PAOK-ot. Nem jutott tovább óriási meglepetésre a Porto és a Celtic – mindketten hazai környezetben maradtak le a BL-csoportkörről.

AJAX–PAOK

A frász kerülgette az előző idényben BL-elődöntős Ajax szurkolóit, amikor a PAOK egygólos vezetésénél Dusan Tadics tizenegyest hibázott a 32. percben. Az amszterdami csapatnak nagyon kellett volna az egyenlítés, mivel idegenben 2–2-es döntetlent játszottak a görög együttessel. Az újabb sansz a szünet előtt jött el, amikor a játékvezető újabb büntetőt ítélt az Ajax javára, újfent Tadics állt a labda mögé – és ezúttal már belőtte (1–1).

Innen az Ajax már kézben tartotta a mérkőzést, és a játék képének megfelelően a 79. percben el is döntötte a továbbjutás kérdését. Nicolas Taglifico vette be a vendégkaput (2–1). Sőt a hajrában Tadics harmadszor is tizenegyest lőhetett, amelyet a másodikhoz hasonlóan értékesített is (3–1). A PAOK a végén ugyan még szépített, de ez már nem osztott, nem szorzott (3–2).

ROSENBORG–MARIBOR

Norvégiában hiába szerzett vezetést az NK Maribor Vancas révén, a második félidőből csak nyolc perc telt el, amikor az első találkozón duplázó Alexander Söderlund ismét beköszönt (1–1). A folytatásban Anders Konradsen duplázott a hazaiaknál, ezzel megpecsételte a szlovén együttes sorsát (3–1). Érdekesség, hogy az első meccshez hasonlóan ezúttal is a Maribor dolgozott ki több helyzetet, a kapu előtt viszont a Rosenborg most is sokkal hatékonyabb volt.

QARABAG–APOEL

A találkozón az argentin középpályás, Tomas De Vincenti tizenegyesből szerzett góljával jutott előnyhöz a ciprusi együttes, Thomas Doll új csapata (0–1), ám ez még nem lett volna elég a továbbjutáshoz. A 68. percben Uros Matics 17 méterről eleresztett, a kapu jobb oldalába vágódó lövésével (0–2) viszont már igen.

A hajrában a Qarabag próbálta beszorítani az APOEL-t – egy esetleges szépítő gól hosszabbítást ért volna az azerieknek –, de hiába birtokolta jóval többet a labdát, a kaput csak egyszer tudta eltalálni. Abból pedig nem született gól...

Érdekesség, hogy a ciprusi csapatnál épp a múlt heti, hazai pályán elszenvedett 2–1-es vereség után döntöttek az edzőváltás mellett, és menesztették Paolo Tramezzanit a kispadról, majd nevezték ki helyére a Ferencváros korábbi trénerét. Doll 2021-ig írt alá.

DINAMO KIJEV–FC BRUGES

Kádár Tamás végigjátszotta az FC Bruges elleni találkozót, ennél több öröme viszont nem lehetett a magyar válogatott bekknek kedd este. Hiába szerzett háromszor is vezetést az ukrán csapat, a Bruges-nek mindannyiszor volt válasza a Dinamo-fórra. Mivel a belgák az első találkozót 1–0-ra megnyerték, a 3–3-as döntetlen azt jelenti: Kádárék az Európa-liga playoffkörében próbálhatnak majd szerencsét.

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN

A LASK Linz az idegenbeli 2–1-es sikere után hazai pályán is legyőzte a Baselt, ezúttal 3–1-re, és továbbjutott a playoffkörbe. Az Olympiakosz szintén kettős győzelemmel lépett tovább (1–0, 2–0), az Istanbul Basaksehir így az Európa-ligában próbálhat szerencsét.

A CFR Cluj a hazai 1–1 után Glasgow-ban 4–3-as győzelmet aratott a Celtic felett, így továbbjutott. Nem ez volt a játéknap egyetlen óriási meglepetése, a Krasznodar ugyanis kiejtette az FC Portót. Az oroszok 35 perc után már három góllal vezettek Portugáliában, s a második félidőben hiába talált kétszer is a kapuba a hazai együttes, egyenlíteni nem tudott, pedig azzal továbbjutott volna (2–3).

A Crvena zvezda maratoni, tizenegy páron át tartó tizenegyespárharcban ejtette ki idegenben a Köbenhavnt.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. KÖR, VISSZAVÁGÓ

Qarabag (azeri)–APOEL (ciprusi) 0–2 (De Vincenti 34. – 11-esből, U. Matics 68.)
Továbbjutott: az APOEL, 3–2-es összesítéssel

Rosenborg (norvég)–NK Maribor (szlovén) 3–1 (Söderlund 53., Konradsen 61., 81., ill. Vancas 45+2.)
Továbbjutott: a Rosenborg, kettős győzelemmel, 6–2-es összesítéssel

Dinamo Kijev (ukrán)–FC Bruges (belga) 3–3 (Bujalszkij 6., Sepeljev 50., Machele 93. – öngól, ill. Deli 38., Vormer 88., Openda 95.)
Továbbjutott: az FC Bruges, 4–3-as összesítéssel

Ajax (holland)–PAOK (görög) 3–2 (Tadics 43., 84. – mindkettőt 11-esből, Taglifico 79., ill. Biseswar 23., 94.)
Továbbjutott: az Ajax, 5–4-es összesítéssel

Olympiakosz Pireusz (görög)–Istanbul Basaksehir (török) 2–0 (R. Semedo 55., Valbuena 78. – 11-esből)
Továbbjutott:
az Olympiakosz, kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel

LASK Linz (osztrák)–FC Basel (svájci) 3–1 (Ranftl 59., Goiginger 89., Raguz 94., ill. Ademi 80.)
Továbbjutott: a LASK Linz, kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel

Celtic FC (skót)–CFR Cluj (Kolozsvári Vasutas, romániai) 3–4 (J. Forrest 51., Edouard 61., R. Christie 76., ill. Deac 27., Omrani 74., 80. – az elsőt 11-esből, Tucudean 97.)
Továbbjutott: a CFR Cluj, 5–4-es összesítéssel

FC Köbenhavn (dán)–Crvena zvezda (szerb) 1–1 (N'Doye 45., ill. Boakye 17.) – 11-esekkel 6–7
Továbbjutott: a Crvena zvezda, 2–2-es összesítéssel, 11-esekkel

FC Porto (portugál)–FK Krasznodar (orosz) 2–3 (Zé Luis 57., L. Diaz 75., ill. Vilhena 3., Szulejmanov 13., 34.)
Továbbjutott:
az FK Krasznodar, 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik