Nulla kettőről csapta agyon a Bayern sorozatait a City

Vágólapra másolva!
2013.12.10. 20:41
null
James Milner történelmi meccsen vezette győzelemre a Man. Cityt Münchenben (Fotó: Action Images)
A Bajnokok Ligája D-csoportjának utolsó fordulójában a Német Szuperkupát leszámítva elszenvedte első vereségét a szezonban a Bayern München: Pep Guardiola csapata 2–0-s vezetésről kapott ki hazai pályán a Manchester Citytől. A Bayern a vereség ellenére megnyerte a csoportját. A kvartett másik meccsén a Viktoria Plzen az utolsó negyedórában fordított a CSZKA ellen, így megszerezte a harmadik helyet, és folytathatja az Európa-ligában.

BAYERN MÜNCHEN–MANCHESTER CITY

A kvartett rangadóján a csoport első helye volt a tét, de a Manchester City szinte lehetetlen küldetésre vállalkozott, hiszen három góllal kellett legyőznie idegenben a bombaformában futballozó, legutóbbi tíz BL-meccsét kivétel nélkül megnyerő bajorokat.

A Bayern München nem lassított a Werder Bremen hétvégi elgázolása után, az itt-ott tartalékosan felálló Manchester Citynek is nekiesett, a bajor rohamoknak pedig már az ötödik percben meglett az eredménye. A leshatáron Dante tűpontos indításával kiugró Thomas Müller az átvételnél és a befejezésnél sem hibázott, az angolok kapujába visszakerült Joe Hart tehetetlen volt. 1–0

A gól pofonként vitte földre a vendégeket, akik ezekben a percekben csak keresték a labdát. Guardiola csapata tovább támadott, a 12. percben Mario Götze növelte közvetlen közelről – lesgyanús helyzetből – a hazaiak előnyét. 2–0

A tragikusra sikerült első negyedóra után nem adta fel a City, először távoli lövésekkel próbálkozott, majd első igazi gólhelyzetéből szépített is Pellegrini csapata. A 28. percben Milner fejjel adott gólpasszt a sérüléséből visszatérő David Silvának, aki a City történetének első németországi BL-gólját lőtte. 2–1

A gól jót tett a mérkőzésnek, és az angolok nagyobb önbizalommal kezdtek játszani, de a Bayern továbbra is könnyedén jutott el Hart kapujáig. A szünetig azonban már nem változott az eredmény.

A második félidőben egy teljesen másik mérkőzés kezdődött, a City bátran támadott, a túlzottan magabiztos németek pedig csak keresték önmagukat. A vendégek a remeklő James Milner vezetésével nagyszerű húsz percet produkáltak, és hat perc leforgása alatt megfordították a mérkőzés állását.

ÉRDEKESSÉGEK
• A Bayern München a Bajnokok Ligája történetében először veszített el hazai mérkőzést kétgólos előnyről.

• James Milner a Man. City első angol gólszerzője a Bajnokok Ligájában (18 meccsen). A középpályás nagyszerű kilencven percen van túl: találata mellett gólpasszt is adott és egy büntető is összehozott.

• A németek tíz nyertes meccset követően kaptak ki újra a BL-ben, és 24 veretlenül megvívott tétmeccs után kaptak ki ismét.

• A Man. City harmadik alkalommal lépett pályára Németországban BL-mérkőzésen, korábban gólt és pontot sem szerzett, ezúttal mindkettőből hármat.

• Mario Götze harmadik BL-gólját szerezte a Bayern München mezében, ez eggyel több, mint amennyit a Dortmund mezében jegyzett a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban.

Az 59. percben Dante és Milner találkozását ítélte – kissé könnyelműen – büntetőnek a játékvezető, a megítélt tizenegyest a hátvéd, Alekszandr Kolarov vágta be (2–2). Pár percre rá két spanyol, David Silva és Jesús Navas készítette elő a harmadik City-gólt, de James Milner találatához a középen irgalmatlan nagy luftot rúgó Boateng közreműködése is kellett. 2–3

A Manchester City fél órával a lefújás előtt mindössze egy gólra volt a csoport első helyétől, de sokkhatásból magához térő Bayern ismét átvette a játék irányítását – igaz, Ribéryék támadásai már korántsem voltak olyan élesek és hatékonyak, mint az első félidőben.

Több gól nem is született a mérkőzésen, így a Manchester City hatalmas bravúrt végrehajtva, kétgólos hátrányból felállva győzte le idegenben a Bayern Münchent, a bajor csapat az augusztusi Német Szuperkupa óta először szenvedett vereséget a szezonban, Pep Guardiola pedig edzői karrierje során első alkalommal volt kénytelen gratulálni Manuel Pellegrininek.

Sikerével a Manchester City pontszámban utolérte a bajorokat a D-csoport élén, de az egymás elleni eredményeknek köszönhetően a Bayern München végzett az élen.



VIKTORIA PLZEN–CSZKA MOSZKVA

A kvartett másik meccsén a Viktoria Plzen kisebbfajta csodát tett azzal, hogy az utolsó negyedórában fordított a CSZKA ellen, így megszerezte a harmadik helyet, és folytathatja az Európa-ligában. A némi hazai fölényt mutató mérkőzésen a CSZKA jól őrizte előnyét a harmadik helyért vívott harcban, sőt a 65. percben Ahmed Musa révén meg is szerezte a vezetést.

Két perccel később azonban Alan Dagojev kiállítása után emberelőnybe került a Plzen, és Daniel Kolár fejese reményt adott a hazaiaknak a 76. percben. A plzeni beteljesülés a 90. percben következett be: Tomás Wágner a kapuba továbbította Frantisek Rajtoral keresztlabdáját. Pontus Wernbloomot a vendégektől még kiállította a játékvezető a hosszabbításban, a CSZKA így kilenc emberrel fejezte be a meccset – és szezonbeli utolsó nemzetközi meccsét.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ

D-CSOPORT

Bayern München (német)–Manchester City (angol) 2–3 (Müller 5., Götze 12., ill. D. Silva 28., Kolarov 59. – 11-esből, Milner 62.)

Viktoria Plzen (cseh)–CSZKA Moszkva (orosz) 2–1 (Kolár 77., Wágner 90., ill. Musa 65.)

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Bayern München 6 5 0 1 17–5 +12 15
2. Manchester City 6 5 0 1 18–10 +8 15
3. Viktoria Plzen 6 1 0 5 6–17 –11 3
4. CSZKA Moszkva 6 1 0 5 8–17 –9 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik