BL: a Liverpool az élen, a Barca a dobogón sincs – erősorrend!

Vágólapra másolva!
2020.02.18. 08:56
null
A címvédő Liverpoollal ellentétben a Barcelona a dobogóra sem fért fel (Fotó: AFP)
Kedden a nyolcaddöntővel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája, ennek apropóján ismét jelentkezünk a csapatok erősorrendjével. A szerkesztőségben az első és az utolsó hely eléggé fix pontnak számított, ahogyan több jól elkülönülő halmazra (2–7., 8–11., 13–15.) is fel lehet osztani a gárdákat. Lássuk a sorrendünket!

 



16. OLYMPIQUE LYON (francia) – 22 pont

Az nem nagyon volt kérdéses, hogy a 16 közé bejutott gárdák közül a Lyon végez az utolsó helyen. Persze ez nem annyira meglepő, hiszen az öt topliga között legkevésbé prominens francia élvonalban is csak a 11. helyen áll az OL, ez pedig még akkor is pocséknak számít, ha idevesszük, hogy a rendkívül sűrű mezőnyben az ötödik Monaco is mindössze négy ponttal előzi meg. A forma sem fényes, a legutóbbi négy bajnokin csupán két pont jött össze, igaz, a kupában „cserébe” már elődöntős az együttes, a Marseille kiejtésével. Az sem könnyíti a kifejezetten könnyű (RB Leipzig, Benfica, Zenit) csoportból másodikként továbbjutó lyoniak helyzetét, hogy a legnagyobb sztár, az idényben 18 tétmeccsen 14 gólt szerző Memphis Depay térdszalagszakadás miatt az idény hátralévő részére kidőlt.

15. NAPOLI (olasz) – 43

SZAVAZÁS

A nyolcaddöntővel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája. A legjobb 16 csapatot mindössze öt nemzet adja, de vajon hány ország képviselteti majd magát a legjobb nyolc között?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ha csak azt nézzük, hogy a nápolyiak négy pontot szereztek a csoportkörben a címvédő Liverpoollal szemben, és az elmúlt bő három hétben megverték a bajnokságban a Juventust, a kupában pedig az Intert (ráadásul idegenben), akkor meglepő lehetne, hogy csupán a 15. helyre jó a csapat. Ám ha azt nézzük, hogy a Leccétől otthon sikerült kikapni, a Genk, Salzburg duó ellen egy-egy ikszet összehozni és a bajnokságban ezzel együtt a kilencedik helyen tanyázni, akkor már kevésbé sokkoló. A rendkívül kétarcú gárda legjobb gólvágója, a korábbi Ajax-csatár Arkadiusz Milik egyszerűen nem tud egészséges maradni, az évad elején ágyéksérülése volt, majd izomproblémák miatt dőlt ki hetekre, most pedig épp a begyulladt térdével maródi. Ehhez képest a 12 találata kifejezetten dicséretes teljesítmény.

14. VALENCIA (spanyol) – 46

A Valencia két 12. hely után Marcelinóval két 4. pozíciót húzott be, és közben még kupagyőztes is lett – ennek ellenére a mestert eltávolították a helyéről. Az új idényben 24 találkozót lejátszva a hetedik az együttes, de a nyolcadik Real Sociedad Eibar (16.) elleni meccsét el kellett halasztani, és már egy döntetlennel is megelőzné a riválisát. Igaz, az előrelépéshez sem kell sok, a 4. hely például csak két pontra van, más kérdés, hogy a legutóbbi két mérkőzésen szerzett egy pont nem segített a felfelé kapaszkodásban. A BL-ben a Chelsea idegenbeli legyőzése után otthon 3–0-ra kikapott az Ajaxtól, majd a Lille ellen 1–1 jött össze. A „visszavágók” viszont jól sikerültek, az utolsó fordulóban pedig az amszterdami 1–0-s sikerrel kiejtette az előző idényben elődöntős hollandokat.

13. ATALANTA (olasz) – 49

Az első halmaz utolsó tagja talán a leglátványosabb csapat is egyben. Ha csak a találatok számát tekintjük, akkor mindenképpen. Az Atalanta már az előző Serie A-kiírásban is gólgazdag meccseket játszott, a 77 találat a bajnokság legjobb mutatója volt, erre még jött 46 kapott is. Ebben az idényben sem lassítanak a bergamóiak, Josip Ilicicék már 63-szor voltak eredményesek, rajtuk kívül egyedül a Lazio (55) érte el az 50-et! A BL-t mondhatni pocsékul kezdték, három erőpróbán egy pontot sem szereztek, és a negyediken (a Manchester City ellen) is mindössze egyet. Viszont azzal, hogy a Sahtar és a Dinamo Zagreb is bőszen hullajtotta a pontokat, megnyílt az esély a továbbjutásra, az utóbbi kettő sima legyőzésével pedig hét pont is elég volt a nyolcaddöntőhöz.

12. RB LEIPZIG (német) – 78

Gulácsi Péter és Willi Orbán klubja egy kisebb űrben helyezkedik el, jócskán távol az alsó régiótól, de azért a középmezőnytől is leszakadva. A német élvonalban 22 forduló után csupán egy pontra van az éllovas Bayern München mögött, támadásban (56 gól) és védekezésben (25) is a harmadik legjobbak a lipcseiek. Előbbiben Timo Wernert kell kiemelni, aki 20 találatnál jár már a Bundesligában, ezzel egyedüliként tartja a lépést (úgy-ahogy) Robert Lewandowskival. A 23 éves támadó piaci értékét 75 millió euróra teszi a Transfermarkt, rajta kívül még Dayot Upamecano is eléri az 50 milliót. Orbán jelenleg sérüléssel bajlódik, és az biztos, hogy a magyar válogatott csapatkapitány lemarad a Tottenham elleni nyolcaddöntős küzdelemről.

Gulácsi Péter csapata a Tottenhammel csap össze (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter csapata a Tottenhammel csap össze (Fotó: AFP)



11. TOTTENHAM (angol) – 95

A rangsorban épp az ellenfél a következő klub, ezzel ez a párharc a Valencia–Atalantát (14., 13.) megelőzve az utolsó előtti helyen áll az összrangsor alapján. José Mourinho együtteseire általában jellemző a jó védekezés (Chelsea: 320 meccs/259 kapott gól, Real Madrid: 178/171, Manchester United: 144/129, Inter: 108/99, Porto: 69/48, Benfica: 10/9), na ezzel a Tottenham egyelőre adós, hiszen 20 fellépésből kilencen is legalább két gólt kapott a Spurs, összességében pedig 27-szer kapitulált. Viszont az észak-londoni gárda ebből a kilenc összecsapásból is megnyert ötöt, a 37 megszerzett találat pedig biztatóan fest – pláne, hogy az együttes első számú sztárja, Harry Kane január elején kidőlt, és áprilisig nem is edzhet.

10. ATLÉTICO MADRID (spanyol) – 100

Az Atlético gyakorlatilag az anti-Atalanta. Diego Simeone legénysége azt a bravúrt mondhatja magáénak, hogy a La Liga első 14 helyezettje közül csak egy csapat szerzett nála kevesebb gólt (az első kilencből senki sem). A 24 bajnokin felmutatott 25 gól elképesztően karcsú teljesítmény, ehhez nyilván a szenzációs védekezés (17 kapott találat) kell, hogy a gárda így is BL-indulást érő helyen álljon. A forma nem fényes, a Barcelona elleni Szuperkupa-elődöntő (3–2) óta lejátszott hét csatából csak egyet nyert meg az Atlético (–Granada 1–0), négyszer is gólképtelen maradt, a Király-kupából pedig a harmadosztályú Cultural Leonesa ejtette ki.

9. CHELSEA (angol) – 104

A kiegyensúlyozottsággal nem lehet megvádolni a nyugat-londoni „kékeket”. A PL-t az MU elleni 0–4-gyel, a BL-t a Valencia elleni hazai 0–1-gyel indította, majd egy hatos győzelmi szériával „büntetett” a bajnokságban, amelyben a 9. forduló óta az első négyben van. Erre a hat sikerre viszont jött egy ötmeccses széria, amelyben négy vereség is becsúszott, és november 9. óta nem volt két egymást követő PL-meccs, amelyet egyaránt megnyert volna a Chelsea. A gárda óriási gólzáporokra is képes – mindkét kapu előtt... Erre a legjobb példa talán az Ajax elleni hazai ütközet, amelyen 1–4-ről felállva mentett pontot az angol alakulat – igaz, kettős emberelőnyben.

8. DORTMUND (német) – 105

Na de akkor mit mondjunk a Dortmund meccseire?! A BVB 2020-as tétmérkőzései közül egyedül a legutóbbin nem született legalább öt gól – 4–0-ra legyőzte a Frankfurtot... Volt 5–3, 5–1, 5–0, 2–3 és 3–4 is, az tehát fixnek látszik, hogy ha gólzáport szeretnénk látni, érdemes bekapcsolódni a fekete-sárgák meccseibe. A 63 szerzett találat 22 forduló után a Bundesliga legjobb termése, az amúgy is szenzációs gépezet pedig még feljebb kapcsolt Erling Haaland megszerzésével, a 19 éves támadó hat dortmundi mérkőzésén 349 perc alatt kilencszer volt már eredményes, ami azt jelenti, hogy 37.8 percenként veszi be az ellenfelek kapuját... A norvég csatár idénybeli mutatója is félelmetes, a Red Bull Salzburgban a BL-ben hat találkozón nyolcszor köszönt be, összességében pedig 28 tétmeccsen 37 gól és 8 gólpassz a mérlege. Minden sorozatot figyelembe véve 49 percenként születik egy Haaland-találat... Ki kell még emelni Jadon Sanchót, aki 13 góljával harmadik, 14 asszisztjával holtversenyben első a német bajnokságban, míg összességében 30 mérkőzésen 16+17 a mutatója a 19 éves angol szélsőnek.

Erling Haaland a Salzburg színeiben nyolc gólt szerzett a jelenlegi BL-idényben (Fotó: AFP)
Erling Haaland a Salzburg színeiben nyolc gólt szerzett a jelenlegi BL-idényben (Fotó: AFP)



7. PSG (francia) – 164

Míg a 8. és a 9. hely között egy pont döntött, itt egy újabb nagy „szakadék” jött, a 2–7. helyezett gárdák között aztán megint kiélezett volt a csata. A PSG épp riválisát előzte meg rangsorunkban, és kiindulva a legutóbbi meccsekből, nagy adok-kapok alakulhat itt még ki. A sorozatban a harmadik, az elmúlt nyolc év során a hetedik bajnoki címe felé haladó PSG a hétvégén háromgólos hátrányból fordítva játszott 4–4-et az Amiens vendégeként, előtte 6–1-re és 4–2-re nyert, de volt februárban 5–0-ja, januárban pedig 6–0-s, 6–1-es, 4–1-es és 3–3-as meccse is. Persze illik is sok találatot szerezni, ha egyszer a csapatban van a világ két legdrágább (Neymar: 222 millió euró, Kylian Mbappé: 180 millió) és egyben legértékesebb (Mbappé: 200, Neymar 160 – igaz, Raheem Sterling is 160-on áll) játékosa.

6. JUVENTUS (olasz) – 171

A legutóbbi nyolc olasz bajnokságot megnyerő „zebrák” imponáló fölénnyel nyerték meg az Atlético Madridot, Bayer Leverkusent és Lokomotiv Moszkvát is felvonultató D-csoportot (öt győzelem és egy madridi 2–2, amelynél a 70. percig 2–0-ra, a 90.-ben pedig 2–1-re vezetett a Juventus). Az elmúlt évekkel ellentétben viszont ezúttal a bajnokságban döcög picit a szekér, bár a Lazio Inter elleni sikerének köszönhetően azért visszaállt az élre a torinói együttes, amely 57 pontot gyűjtött 24 kör alatt, míg római riválisa 56-ot, a milánói pedig 54-nél jár. Cristiano Ronaldo újra bombaformában játszik, a legutóbbi 14 mérkőzéséből csak egyszer nem talált be, és 18 gólt szerzett.

5. BARCELONA (spanyol) 172

Itt nagyon besűrűsödik a mezőny, a katalánok előtt és mögött álló csapat is csak egy pontra van. A Barcelona a hétvégén rangadón legyűrte a harmadik helyen álló Getafét, a Real Madrid botlásával pedig egy pontra csökkent a hátránya a tabellán. A játék képe viszont finoman szólva is aggasztó, az első fél órában gyakorlatilag semmit sem tudott csinálni a katalán egylet, és a videobíró segítette ki a Getafe góljánál. Később sem lett sokkal meggyőzőbb a játék, de legalább abban bízhatnak a gránátvörös-kékek, hogy Lionel Messi minden mérkőzésen képes egy-két villanásra – most szenzációs gólpassza után tört meg a jég –, ebben az idényben 27 tétmérkőzésen 19 találat mellett 16 assziszt található a neve mellett. A BL-ben viszont aligha lehet panasz eddig, a Dortmund és az Inter előtt zárt csoportgyőztesként az együttes, amely a Napoli ellen is favorit.

4. MANCHESTER CITY (angol) – 173

Most vagy soha? Jelen állás szerint még ez is lehet ebből az idényből! A 2016-ban elődöntőző, 2018-ban és 2019-ben a negyeddöntőben elbukó együttest a napokban kizárták a következő két BL-kiírásból, így az is elképzelhető, hogy sztárok sorától lesz kénytelen búcsúzni. Viszont ez akár plusz motivációt is jelenthet, hogy Pep Guardiola csapata dafke megmutatja, hogy tud komoly tényező lenni az elitsorozatban is. A bajnoki címet gyakorlatilag már elbukták – az egy meccs fórban lévő Liverpool 25 ponttal vezet –, így minden adva van arra, hogy a BL-re feküdjön rá a PL legeredményesebb (65 gól) alakulata. Amellyel a sorsolás finoman szólva sem volt kegyes...

3. REAL MADRID (spanyol) – 179

...hiszen a három előtte lévő klub egyikét kapta meg a nyolcaddöntőben, így magasan ez a legrangosabb párharc az erősorrendünk alapján. A királyi gárda nagyjából mostanra gyűrte le Cristiano Ronaldo-függőségét, és már inkább csapatként játszva szerepel – kifejezetten jól. A bajnokságban a Celta Vigo ellen épp bejött egy botlás, ám ezzel együtt is vezetnek a blancók, akik még az Atlético Madridnál is kevesebb gólt (16) engedtek az ellenfeleknek. Karim Benzema remek idényt fut, összesen 18 gólnál és 9 asszisztnál jár, de a bajnokságban a legutóbbi nyolc fordulóban csak egyszer volt eredményes. Ez a 18 találat amúgy fölényesen a legjobb házon belül, a második helyen Sergio Ramos(!) áll Rodrygóval holtversenyben – héttel. A BL-ben kevéssé muzsikált jól a Real, persze a továbbjutás egy percig sem volt kérdéses, viszont az első helyre sem volt esély, a PSG magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt (16 pont, 17–2, a madridiak 11 ponttal és 14–8-cal lettek másodikok).

Robert Lewandowski megállíthatatlan – a BL-ben is (Fotó: AFP)
Robert Lewandowski megállíthatatlan – a BL-ben is (Fotó: AFP)



2. BAYERN MÜNCHEN (német) – 181

A második helyre futott be a német rekordbajnok, amely a lipcseiek és a dortmundiak botladozása miatt visszatért megszokott helyére: a Bundesliga élére. Robert Lewandowski a hétvégén megszerezte a 23. bajnoki gólját is, ezzel tapad Ciro Immobilére az Aranycipő-versenyben. Még brutálisabb a lengyel csatár BL-mutatója, hiszen öt csoportmeccsen 10-szer vette be az ellenfelek kapuját, a bajorok pedig hat sikerrel és 24–5-ös gólkülönbséggel húzták be a Tottenhamet is felvonultató B jelű kvartettet. A müncheniek ereje így is a keret mélységében rejlik, kilenc futballista piaci értéke éri el a 60 millió eurót, és akkor még nem beszéltünk a Leon Goretzka (50), Corentin Tolisso (40), Alphonso Davies (40) hármasról.

1. LIVERPOOL (angol) –222

Ahhoz viszont nem férhetett kérdés, melyik együttes végez az első helyen – mindössze két rangsor volt, amelyen a második helyre csúszott egyáltalán. A Premier League-érabeli első bajnoki címéért küzdő csapat sorra gyűri le az ellenfeleket, 26 bajnokijából 25-öt megnyert, és csupán a Manchester United elleni idegenbeli iksz rontja el a tökéletes összképet. Az aranyéremmel kapcsolatban igazából csak az a kérdés, mikor lesz hivatalosan is a Mersey-partiaké, hiszen a legközelebbi rivális, a címvédő Manchester City egy meccsel kevesebbet játszva ugyan, de 25 ponttal van lemaradva. Ha már a címvédő szó előkerült. A BL-ben épp a „vörösök” a legutóbbi bajnokok, a Tottenhamet verték tavaly a fináléban, és bár a mostani idényben döcögősen kezdtek (a Napoli elleni két felvonáson egy pont jött össze), így is csoportelsőként zártak. Márpedig egy éve láttuk, hogy a nem éppen zökkenőmentes csoportkör (1. PSG 11 pont, 2. Liverpool 9, 3. Napoli 9, az utolsó fordulóban az 1–0-s hazai sikerrel megelőzve az olaszokat) után is bőven képes végső győzelemig menetelni a gárda. Az Alisson és Virgil van Dijk vezette védelem Európa egyik legjobbja, a két szélső védő, Trent Alexander-Arnold (12 gólpassz) és Andrew Robertson (6) évek óta gólpasszok sorát osztja ki, a masszív középpályássor minden ellenfél életét megnehezíti, a Mohamed Szalah (18+9), Sadio Mané (16+11), Roberto Firmino (10+12) támadótrió pedig rettegéssel tölti el a védelmek szívét.

BAJNOKOK LIGÁJA 2019–2020
NYOLCADDÖNTŐ

ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Február 18., kedd
21.00:
Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Spíler2)
21.00:
Atlético Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol) (Tv: M4 Sport)
Február 19., szerda
21.00: Atalanta (olasz)–Valencia (spanyol) (Tv: Spíler2)
21.00: Tottenham Hotspur (angol)–RB Leipzig (német) (Tv: M4 Sport)
Február 25., kedd
21.00: Chelsea (angol)–Bayern München (német) (Tv: Spíler2)
21.00: Napoli (olasz)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport)
Február 26., szerda
21.00: Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) (Tv: M4 Sport)
21.00: Lyon (francia)–Juventus (olasz) (Tv: Spíler2)

VISSZAVÁGÓK
Március 10., kedd
21.00: Valencia (spanyol)–Atalanta (olasz)
21.00: RB Leipzig (német)–Tottenham Hotspur (angol)
Március 11., szerda
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német)
21.00: Liverpool FC (angol)–Atlético Madrid (spanyol)
Március 17., kedd
21.00: Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol)
21.00: Juventus (olasz)–Lyon (francia)
Március 18., szerda
21.00: Bayern München (német)–Chelsea (angol)
21.00: FC Barcelona (spanyol)–Napoli (olasz)
A kieséses szakasz összes mérkőzéséről élő, szöveges tudósítást olvashat az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik