BL: „A legrosszabb része a modern futballnak a VAR”

BABJÁK BENCE (London)BABJÁK BENCE (London)
Vágólapra másolva!
2020.02.18. 10:20
null
Az egykori válogatott Gary Mabbutt furcsállja azokat, akik szerint zsúfolt a versenynaptár, és megveti a videobírót (Fotó: AFP)
A magyar válogatotthoz fűződő emlékeiről, a Leipzig elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésről, a csillagászati fizetésekről, valamint A futballidegen VAR-ról is beszélt a Nemzeti Sportnak a Tottenham legendás csapatkapitánya, Gary Mabbutt.

 

– Ha azt hallja, Magyarország...?
– Akkor azt felelem, hogy Budapest gyönyörű, ráadásul szép emlék fűz a városhoz – felelte a Nemzeti Sportnak adott interjúban Gary Mabbutt, a Tottenham Hotspur korábbi legendás csapatkapitánya, aki tizenhat éven át szolgálta a csapatot, amelynek színeiben 619 mérkőzésen 38 gólt szerzett, míg az angol válogatottban 1983-ban két Európa-bajnoki selejtezőn játszott Magyarország ellen, s Budapesten 3–0-ra, míg a Wembleyben 2–0-ra nyert a szigetországi együttes. – Tizenhatszor képviseltem a hazámat válogatott meccsen, abból kétszer Magyarország ellen, és szerencsére mindkétszer nyertünk.

– Mire emlékszik abból a két összecsapásból?
– Kemény kilencven perceket játszottunk, az ellenfélnek pedig megadtuk a tiszteletet a múltja miatt, Puskás Ferenc ugyanis halhatatlan alakja a labdarúgásnak. Mindkét csapatnak voltak helyzetei, mi éltünk a lehetőségeinkkel, és miután előnybe kerültünk, már nem forgott veszélyben a győzelmünk.

GARY MABBUTT
Született: 1961. augusztus 23., Bristol
Nemzetisége: angol
Posztja játékosként: hátvéd
Válogatottság/gól: 16/1
Klubjai játékosként: Bristol Rovers (angol, 1979–1982), Tottenham Hotspur (angol, 1982–1998)
Kiemelkedő eredményei: UEFA-kupa-győztes (1984), FA-kupa-győztes (1991)

– Magyar labdarúgót szerdán is láthat, a Tottenham elleni Bajnokok Ligája-meccsen ugyanis vélhetően Gulácsi Péter védi a Leipzig kapuját. Mennyire van képben a német együttessel kapcsolatban?
– Jürgen Klinsmann az egyik legjobb barátom, és mivel a múlt hétig a Hertha vezetőedzője volt, az utóbbi időben gyakran beszélgettünk a Bundesligáról. Gyakran megjegyezte, hogy a Leipzig kimagaslóan teljesít a mostani idényben, talán nem is mindenki várta a BL legjobb tizenhat csapata közé, de vannak gyenge pontjai. Ha a Tottenham kihasználja ezeket, továbbjut.

– Hány százaléknyi esélyt adna korábbi csapatának?
– Konkrét számot nem mondanék, de nagy esélyt látok a negyeddöntőre. A Leipzig nem szerepelt túl fényesen januárban, a gyenge eredmények mellett a játéka sem volt meggyőző.

– Nem aggódik amiatt, hogy amíg Harry Kane hónapokra kidőlt, addig a másik oldalon Timo Werner gólra éhesen várja a meccset?
– Harry Kane valóban sérült, ám Szon Hung Min egészséges, Lucas Moura és Dele Alli szintén, úgyhogy megvan a kellő minőség a keretben. Sokan elfelejtik, hogy az előző idényben is Harry Kane nélkül jutottunk be a Bajnokok Ligája döntőjébe. Kiváló csatár, ha egészséges, a kezdőben a helye, ám az utóbbi két-három évben nem az angol, hanem a dél-koreai támadó volt a csapat legjobbja.

Gary Mabbutt UEFA-kupát és FA-kupát 
nyert a Tottenhammel (Fotó: Getty Images)
Gary Mabbutt UEFA-kupát és FA-kupát nyert a Tottenhammel (Fotó: Getty Images)

– És ha a két csapat kapusait kellene összehasonlítani?
– Gulácsi Péter az egyik legjobb kapus Európában, nem véletlenül véd a német topcsapatban, ám a mi gólvonalunk előtt Hugo Lloris, a világbajnok francia válogatott csapatkapitánya áll. Mindkét kapusnak vannak erősségei és gyenge pontjai, a csatárok ezzel mindkét oldalon tisztában vannak, meglátjuk, hogy melyik fél tud ebből hasznot húzni.

– A Tottenham legendájaként irigyli a mai játékosokat, vagy húsz-harminc évvel ezelőtt jobb volt labdarúgónak lenni?
– Nekem a labdarúgás ugyanaz maradt, ami több évtizede volt. Sőt, ha belegondolunk, a tizenkilencedik század óta nem sok minden változott: továbbra is huszonkét játékos rugdos egy bőrlabdát a füvön. Végtelenül egyszerű játék. Ugyanúgy szívesen lennék labdarúgó ma, ahogy a múltban voltam, az egyetlen lényeges különbség igazából a fizetés. Ma egy játékosnak elegendő öt idényt futballoznia a Premier League-ben, utána akár nyugdíjba is mehet. Én válogatott játékosként tizenegy éven át viseltem a csapatkapitányi karszalagot a Tottenhamben, és amikor abbahagytam a futballt, dolgoznom kellett. A mai labdarúgók két-három hónap alatt kapnak annyi pénzt, mint amennyit én az egész pályafutásom alatt megkerestem.

– Van valami, amit nem szeret a mai labdarúgásban?
– Kicsit furcsállom, amikor a labdarúgók a zsúfolt versenynaptárra hivatkoznak. Mintha ez valami újdonság lenne. Tudomásul kell venni, a sikeres futballcsapat egy héten minimum két találkozót játszik. Akinek ez nem tetszik, ne akarjon sztárcsapatban futballozni. A legrosszabb része a modern futballnak mégsem ez – hanem a VAR.

– Mi a gondja a videobíróval?
– Megöli a futball szellemét.

A KIRÁLYNŐVEL IS TALÁLKOZOTT
A korábbi labdarúgó egész életében küzdött a cukorbetegséggel, játékosként napi négy injekcióra volt szüksége, mostanra ez a szám napi hétre emelkedett. A Spurs korábbi csapatkapitánya mindig nyíltan vállalta a betegségét, sőt, különböző szervezetek, alapítványok és programok elkötelezett tagjaként élen járt a cukorbetegség elleni küzdelemben. Karrierje és a pályán kívüli tevékenységének elismeréseként 1994-ben a Brit Birodalom Rendjének tagjává választották.
„Felejthetetlen élmény volt a Buckingham-palotában találkozni a királynővel – mondta Gary Mabbutt. – Kedves és közvetlen volt, egy kicsit még a futballról is beszéltünk. Az utóbbi negyvenegy évben a cukorbetegség végigkísérte az életemet, játékosként mindennap négy injekció és vérvizsgálat várt rám, beleértve a meccsnapokat is. Amikor az FA-kupa döntőjében kétszer tizenöt perces hosszabbítást játszottunk, a pályán kellett beadnom az injekciót. Ezúton is üzenném, hogy akármilyen álmunk is legyen, a cukorbetegség nem állíthat meg minket. Az élet bármely területén akarunk boldogulni, higgyünk benne, hogy a megpróbáltatások ellenére is sikerülhet!”

– Érdekes ezt egy korábbi Tottenham-játékostól hallani. Az előző BL-sorozat negyeddöntőjében a londoni klub azért jutott tovább a Manchester City ellen, mert a visszavágón Raheem Sterling hosszabbításban szerzett gólját a VAR érvénytelenítette.
– Én pedig biztos forrásból hallottam, mit mondtak a játékvezetőknek az UEFA által szervezett eligazításon tavaly tavasszal. Azért tudom, mert ugyanaz volt az irányelv, mint amit a Premier League-ben is kérnek a bíróktól. Azt mondták: teljesen mindegy, miért és hogyan, de ha a labda a játékos kezéről kerül a kapuba, érvényteleníteni kell a gólt. Ez alapján a Tottenham harmadik gólja is szabálytalan volt, anélkül pedig a City jutott volna tovább... A teniszben, a rögbiben, az amerikai futballban van értelme a videobírónak, mert ott természetes, hogy másodpercekig áll a játék. A futball nem ilyen sportág. Legutóbb a Manchester City elleni meccsen Sergio Agüero elesett a tizenhatoson belül, a játékvezető továbbengedte a játékot, majd két perc múlva szóltak neki, hogy nézze vissza az esetet, és végül büntetőt ítélt. Kérdem én, ha abban a két percben a Tottenham gólt szerez, egy City-játékost pedig kiállít a játékvezető, akkor a VAR jelzése alapján a bíró érvényteleníti a londoniak gólját, a manchesteri játékost visszahívja a pályára a zuhanyzóból, és még a labdát is odaadja neki, hogy végezze el a City javára megítélt büntetőt?

– Nem érzi úgy, hogy kevesebbet hibáznak a bírók a VAR bevezetése óta?
– A hiba része a futballnak. A kapustól kezdve a csatáron át a játékvezetőkig mindenki hibázik, de a játék nem törik meg. A gólvonal-technológia a legjobb újítás, amely a labdarúgásban történt: a másodperc töredéke alatt hoz helyes döntést, és nem szakítja meg a játékot. A VAR nem ilyen, ráadásul a futball lelkiségét is megváltoztatja. A Leicester City elleni bajnokin idegenben egy nullára vezetett a Tottenham, síri csönd volt a stadionban, amikor Szon Hung Min újabb gólt szerzett. Normál esetben mi történt volna? Eldől a meccs, a nézők elindulnak haza, a Spurs nyer. Ehelyett egy sötét szobában néhány ember úgy látta, hogy a dél-koreai csatár körme egy milliméterrel előrébb volt a kelleténél. Érvénytelenítették a gólt, a nézők őrjöngtek, elkezdték hergelni a csapatot, a Leicester pedig erőre kapott és fordított. A futballban ki kell érdemelni a lelki fölényt, és a játékosoknak tenniük kell azért, hogy maguk mögé állítsák a szurkolókat. A videobíró ezt is felborította. Normális helyzet, hogy amíg Manchesterben zajlik a meccs, addig a londoni VAR-szobából nézik vissza az esetet, és több száz kilométerről szólnak oda a játékvezetőnek? Milyen állapotban lenget a partjelző, akinek húsz perc alatt két döntését is felülírja a VAR? A futballdrukkerek érzelmekre és gyors játékra vágynak, arra, hogy a meccs után lehessen vitatkozni a barátokkal. Nem arra, hogy egy csodálatos gólt visszavonjanak, mert a csatár egy milliméterrel előrébb volt, mint a védő. Ráadásul biztos, hogy a visszajátszásokon látott leshatárt milliméterre pontosan húzzák meg?

– Azt mondják, hosszú távon a VAR igazságosabbá teszi a futballt.
– Eddig nem volt igazságos? A játékvezetők olykor a javunkra tévednek, máskor a kárunkra. Ilyen a futball, ilyen az élet. Dolgozd fel, és menj tovább! Ha a sorsdöntő helyzetben tizenegyest hibázó játékos nem kap második esélyt, akkor a kiélezett helyzetben rosszul döntő bírónak miért jár?

BAJNOKOK LIGÁJA 2019–2020
NYOLCADDÖNTŐ

ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Február 18., kedd
21.00:
Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Spíler2)
21.00:
Atlético Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol) (Tv: M4 Sport)
Február 19., szerda
21.00: Atalanta (olasz)–Valencia (spanyol) (Tv: Spíler2)
21.00: Tottenham Hotspur (angol)–RB Leipzig (német) (Tv: M4 Sport)
Február 25., kedd
21.00: Chelsea (angol)–Bayern München (német) (Tv: Spíler2)
21.00: Napoli (olasz)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport)
Február 26., szerda
21.00: Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) (Tv: M4 Sport)
21.00: Lyon (francia)–Juventus (olasz) (Tv: Spíler2)

VISSZAVÁGÓK
Március 10., kedd
21.00: Valencia (spanyol)–Atalanta (olasz)
21.00: RB Leipzig (német)–Tottenham Hotspur (angol)
Március 11., szerda
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Borussia Dortmund (német)
21.00: Liverpool FC (angol)–Atlético Madrid (spanyol)
Március 17., kedd
21.00: Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol)
21.00: Juventus (olasz)–Lyon (francia)
Március 18., szerda
21.00: Bayern München (német)–Chelsea (angol)
21.00: FC Barcelona (spanyol)–Napoli (olasz)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik