BL: a Basel kiejtette a későn ébredő Maccabit

Vágólapra másolva!
2013.08.06. 20:51
null
Frei és Streller ezúttal is örülhetett, a Basel nagy lépést tett a BL-főtábla felé (Fotó: Reuters, archív)
Már 3–0-ra is vezetett a Basel Tel-Avivban a Maccabi elleni BL-selejtező visszavágóján, de bőven belefért, hogy egyenlítsen Paulo Sousa együttese, hiszen így is simán továbbjutottak a svájciak, akiknek még egy kört kell menniük a főtáblára jutáshoz. A bajnoki ágon továbbjutott a román Steaua, a szlovén Maribor, a kazah Sahtar Karagandi, a bolgár Ludogorec is, míg a nem bajnoki ágon a török Fenerbahce hátrányból ejtette ki a Gulácsi Péterrel felálló Salzburgot, s ugyanúgy továbblépett, mint a francia Lyon.

A hazai pályán egygólos előnyt szerző Basel alaposan bekezdett, s az 5. percben előnyt is szerzett. Siran Jeini a tizenhatoson belül szabálytalankodott Valentin Stockerrel szemben, a francia Clement Turpin játékvezető befújta az egyértelmű tizenegyest, Fabian Schär pedig nem hibázott, hajszálpontosan gurított a jobb kapufa tövéhez. A 21. percben Mohamed Szalah egy kontra végén növelte a svájci előnyt: Eran Zahavi a felezővonalnál ügyetlenkedett, Stocker elvette tőle a labdát, a tizenhatos előteréig vezette, ahol a jobb oldalon üresen érkező Szalahhoz passzolt, aki kapásból lőtt a kapuba (az egyiptomi egyébként a meccs előtt nem fogott kezet az izraeliekkel, hanem ököllel, de barátságosan csapott a tenyerükbe).

A 32. percben már 3–0-s vezetésnek, összetettben négygólos előnynek örült a maroknyi bázeli szurkolótábor: Marco Streller a tizenhatoson belül egy védő szorításában estében visszagurította a labdát Marcelo Díaznak, aki 20 méterről a jobb felső sarokba lőtt. Úgy tűnt, innentől fogva sétagalopp lesz a mérkőzés a vendégek számára, de talán túl korán elvesztették a koncentrációjukat.

Barak Jicaki 14 méteres lövése után Yann Sommer bravúrral védett, de a labdát a mellette álló Schärra paskolta, a védőről a labda a kapuba pattant. Újabb két perc elteltével Zahavi a tizenhatosnál kapott labdával szép cselt csinált, egyedül tört be a büntetőterületre, és a kifutó kapus mellett a kapuba emelt.

A szünet után is megtartotta a lendületét a Maccabi, az 54. percben Mahadan Radi góljával már 3–3 volt az állás – Paulo Sousa az oldalvonalnál már lelkesebb volt, mint háromgólos Basel-előnynél, de még mindig kellett két gól a Tel-Avivnak a továbbjutáshoz.

A Basel azonban a hátralévő fél órára megszervezte védekezését, és nem engedélyezett több gólt a sárga mezeseknek, akik az Európa-ligában folytatják.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK

A Steaua Bucuresti megőrizte a Grúziában egy hete megszerzett előnyét a BL-selejtező 3. fordulójának visszavágóján, és bejutott a következő körbe. A 7. percben Iasmin Latovlevici Alexandru Bourceanu mélységi passzát a védők közül kilépve kiváló labdaérzékkel lekezelt, majd a kifutó kapus lábai között a kapuba gurított. Ezzel háromgólosra nőtt a Steaua összetettbeli előnye, el is dőlt a továbbjutás. A Dinamo Tbiliszi két spanyolja, Xisco Munoz és Ustaritz szögletből összehozott egy gólt a második félidő elején, de a grúzoktól nem futotta többre, így kiestek.

A szlovén Maribor hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a ciprusi APOEL-lel, s miután idegenben 1–1-re végzett, idegenben szerzett góllal továbbment. A szigetországiak Esmael Goncalves kiállítása miatt az utolsó négy percben emberhátrányban játszottak.

Az albán Skënderbeu fél óra alatt ledolgozta a kazah Sahtar Karagandi első mérkőzésen megszerzett előnyét, a szlovák Ivan Kruzliak által tíz percen belül megítélt két büntetőt értékesítette Bledi Shkembi. A Sahtar még az első félidőben szépített, s miután a hazaiaktól a horvát Pero Pejicet kiállították az 54. percben, a kazahok még egy gólt szerezve végül simán továbbmentek, s biztosan főtáblásak lesznek a BL-ben vagy az EL-ben – ez a selejtező következő körében dől el, sorsolás pénteken.

A Partizan 87 percen át nem tudott mit kezdeni a bolgár bajnok Ludogoreccel. A nagy erőlködés vége az lett, hogy Nikola Gulan kiállítást és tizenegyest érően szabálytalankodott, a büntetőhöz Hriszto Zlatinszki állt oda, és miután értékesítette, csapata kettős győzelemmel jutott a negyedik fordulóba, és megtartotta az esélyét, hogy a Levszki Szófia 2006–2007-es idénybeli szereplése után második bolgár csapatként BL-főtáblás legyen.

A nem bajnoki ágon a Gulácsi Péterrel a kapujában felálló Salzburg némi meglepetésre egy remek támadás végén vezetést szerzett a Fenerbahce ellen: Kevin Kampl a bal oldalról laposan gurított középre, ahol a korábban a Barcelona tartalékcsapatában szereplő Soriano jó ütemben érkezett, és a kapuba talált. Az osztrákok nem sokáig örülhettek, fél órán belül nemcsak fordított, hanem kétgólos előnyt is szerzett a Fener. Először Gulácsi korábbi liverpooli klubtársa lőtt a 16-oson kívülről úgy a bal felső sarokba, hogy Gulácsi el sem ugrott, majd a szenegáli Moussa Sow lőtte ki a jobb alsó sarkot, végül pedig Pierre Webó emelte át a kifutó magyar hálóőrt. A második félidőben hiába próbálkozott a Salzburg, a BL-főtáblán legutóbb a 2008–2009-es idényben szereplő isztambuliak kézben tartották a meccset.

A Lyon is sikerrel vette a fordulót, miután hazai győzelme után idegenben is 1–0-ra megverte a svájci Grasshopperst. A francia bajnoki bronzérmes így a kiemeltek rémálmaként várhatja a 4. forduló pénteki sorsolását.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–FC Basel (svájci) 3–3 (Schär 35. – öngól, Zahavi 37., Radi 55., ill. Schär 5. – 11-esből, Szalah 21., M. Díaz 33.)
Továbbjutott: a Basel, 4–3-mal

Steaua Bucuresti (román)–Dinamo Tbiliszi (grúz) 1–1 (Latovlevici 7., ill. Ustaritz 48.)
Továbbjutott: a Steaua, 3–1-es összesítéssel

NK Maribor (szlovén)–APOEL (ciprusi) 0–0
Továbbjutott: a Maribor, 1–1-gyel, idegenben lőtt góllal

Skënderbeu (albán)–Sahtar Karagandi (kazah) 3–2 (Tomic 9., Shkembi 20., 29. – mindkettő 11-esből, ill. Hizsnyicsenko 38., Bajzsanov 67.)
Továbbjutott: a Sahtar Karagandi, 5–3-mal

Partizan Beograd (szerb)–Ludogorec Razgrad (bolgár) 0–1 (Zlatinszki 88. – 11-esből)
Továbbjutott: a Ludogorec, 3–1-gyel

Fenerbahce (török)–Salzburg (osztrák) 3–1 (Raul Meireles 8., Sow 17., Webó 34., ill. Soriano 4.)
Továbbjutott: a Fenerbahce, 4–2-vel

Grasshoppers (svájci)Olympique Lyon (francia) 0–1 (Grenier 82.)
Továbbjutott: a Lyon, 2–0-val

Bajnokok Ligája-adatbank ITT!

Terülj, terülj, BL-asztalkám: így nyílik az ajtó a futballelitbe

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik