Biztonsági győzelemmel is az élre ugrott a Manchester United

Vágólapra másolva!
2011.11.02. 22:42
null
Nani az Old Trafford légterében: a United simán legyőzte az Otelult (Fotó: Reuters)
Címkék
A Benfica már a továbbjutásért, míg a Manchester United helyzetének javításáért küzdött a Bajnokok Ligája C-csoportjában. A portugál csapat nem tudta kihasználni a lehetőséget és a villámgyors gólszerzést, csak döntetlenre végzett a Basellel, az MU viszont magabiztosan gyűjtötte be a három pontot.

 

BENFICA–BASEL

A Benfica szerdán azzal a tudattal lépett pályára a Basel ellen, hogy ha megismétli két héttel ezelőtti győzelmét, két fordulóval a csoportkör zárása előtt biztosítja helyét a legjobb 16 között. Nem sokkal csökkentette esélyeiket az sem a portugáloknak, hogy edzőjük, Jorge Jesus egy közeli hotelből nézte a mérkőzést, legjobb támadója, Óscar Cardozo pedig kisebb sérülése miatt a kispadon ült, a vendégeknél ugyanis Marco Streller, Valentin Stocker, Gilles Yapi és Kay Voser sem állt Heiko Vogel megbízott vezetőedző rendelkezésére. „Nincsenek illúzióim” – mondta a találkozó előtt Vogel, és legényei ennek megfelelően kezdtek, hiszen kapusuk, Yann Sommer már az első percben két nagyot is védett: előbb Rodrigo közeli lövésénél, majd Pablo Aimar kapura tekert szögleténél. Nem sokkal később, a 4. percben a spanyol támadó, Rodrigo már nem ismert könyörületet, amikor 14 méterről ballal a bal felsőbe varázsolta a labdát, olyan erővel, hogy a kapus fel sem tudta emelni kezeit. De minek is tette volna, ezt ember nem foghatta: 1–0.

Támadásban maradt a Benfica – Bruno César, Rodrigo és Ezequiel Garay további gólokat szerezhettek volna a következő negyedórában –, majd kiengedett a tempóból, és ennek meg is lett a böjtje kis híján, a hazaiak szerencséjére Fabian Frei mellé fejelte az ötösről Jacques Zoua jobb oldali beívelését. A szünet után éppen mire felpörgött a portugál gárda, a svájciak egyik veszélyes kontrájukból egyenlítettek: a 64. percben a 35 évesen is fáradhatatlan ausztrál középpályás, Scott Chipperfield viharzott el a bal szélen, középre adását pedig Benjamin Huggel állítgatás nélkül a jobb sarokba vágta 14 méterről. Az 1–1 után azonnal válaszolhatott volna Rodrigo, de hiába cselezte már ki a kapust is Axel Witsel indításából, kiszorított helyzetből az oldalhálóba lőtt.

A hajrában, mi sem természetesebb, ment előre a hazai csapat, ám eredmény nélkül, így még nem biztosította be továbbjutását – a svájci remények viszont újra élnek a pontszerzéssel.

MANCHESTER UNITED–OTELUL GALATI

Valencia gólját ünneplik az MU-sok
Valencia gólját ünneplik az MU-sok

Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere azt mondta a találkozó előtt, hogy nem veszik félvállról a románok elleni összecsapást, de a csapata nem csak a sérült Chris Smalling, Ashley Young, Tom Cleverley, Ryan Giggs kvartett és az eltiltott Nemanja Vidics miatt volt tartalékos, lásd a Michael Owen, Dimitar Berbatov csatárduót (Wayne Rooney ma középső középpályás volt Anderson oldalán).

Berbatov villant meg elsőként: a 8. percben kiválóan tette ki a labdát a jobb oldalra Phil Jonesnak, aki szépen adott be, Owen a rövid ötösnél belekapart a labdába, amelyet a hosszúról Antonio Valencia a kapu közepébe vágott. 1–0

Marius Pena nem sokkal később kis híján egyenlített egy csúsztatással, majd Owen megsérült, és átadta helyét Javier Hernándeznek. A román csapat egyáltalán nem illetődött meg, az angolok 16-osáig ügyesen hordták fel a labdát, még ha ott el is fogyott a tudomány. Az MU-nál újfent ki kell emelni Rooneyt, aki hatalmas mezőnymunkát végzett és ügyesen indítgatott. Kellett is iparkodnia, mert Anderson újra az eltűnt vörös ördögöt alakította negyedórákig, nagy átéléssel. Az első félóráról sokat elmond, hogy a hazaiak 68 százalékban birtokolták a labdát, a legcsekélyebb helyzet kialakítása nélkül.

A támadók passzivitását Fabio és Phil Jones unta meg, előbbinek azonban veszélyes beadásába beledobta magát Sergiu Costin, aki kifejelte az ötösön Jones gólba tartó lövését is. Az esélyegyenlőség kedvéért Costin mentett egy nagyot Hernández elől is, majd David de Gea tette ki egy kézzel Ionut Neagu léc alá tartó löketét, Anderson pedig 18-ról egy méterrel a kapu mellé durrantott.

A fordulás után Berbatovot futtatta kiválóan Hernández, a bolgár azonban két méterről nem tudta már átemelni a labdát a kapuson, majd a mexikói maga próbálkozott, de ezt is védte Branko Grahovac. Berbatov később egy fölé lövéssel jelentkezett, Anderson emelése pedig már a kapuson is túljutott, de Sergiu CostinCostin – ki más? – két méterre a gólvonaltól tisztázott. A románok mindeközben rendületlenül küzdöttek az egyenlítő gólért, támadtak bátran, de talán ezért is fejelhetett Jones beívelése után Hernández szabadon az ötösről, igaz, fölé. Nem sokkal később Berbatov is így járt, majd megkoronázva addigi ziccer-kihasználási teljesítményét, egy elcsípett hazaadást hiába vitt a kapusra, az oldalhálóba külsőzött.

A következő nagy mozgás a 84. percben történt, amikor a hazai közönség egy tekintélyes része felállt a helyéről és lábával mondott ítéletet a mérkőzésről. Ők aztán nem láthatták, ahogyan Rooney eldönti a mérkőzést, pontosabban 24 méterről kapura lőtt, ám a teljesen világtalan löketbe a „nagy mentő” Costin beletette a lábát, a labda pedig a jobbra elmozduló kapus mellett a kapu közepébe hullott: 2–0.

Biztonsági győzelmet aratott a Manchester United, amely fontos három pontot zsebelt be és átvette az elsőséget a csoportban a Benficától, míg a románok immáron matematikailag is lemondhatnak a továbbjutásról.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, 4. FORDULÓ
C-CSOPORT
Manchester United (angol)–Otelul Galati (román) 2–0
Manchester, Old Trafford. Vezeti: Strahonja (horvát)
G: Valencia (8.), Rooney (87.)
Benfica (portugál)–Basel (svájci) 1–1
Lisszabon, Luz-stadion. Vezeti:Velasco Carballo (spanyol)
G: Rodrigo (4.), ill. Huggel (64.)

 

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United 4 2 2 8–4 +4 8
2. Benfica 4 2 2 5–2 +3 8
3. Basel 4 1 2 1 6–7 –1 5
4. Otelul Galati 4 4 1–7 –6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik