BEK: „Puskásnak elnézést kellett kérnie a döntő előtt” – a BBC is megemlékezett

Vágólapra másolva!
2020.05.19. 10:26
null
Puskás Ferenc fejes gólja (Fotó: Getty Images)
Hétfőn volt hatvan éve, hogy a Real Madrid többek között a négy gólt szerző Puskás Ferenc vezérletével 7:3-ra legyőzte az Eintracht Frankfurtot a BEK-döntőben – ezzel a királyi gárda sorozatban ötödször ült fel Európa trónjára. A történelmi mérkőzésről a BBC sem feledkezett meg.

A brit közszolgálati műsorszolgáltató oldalán Tom English felelevenítette, hogy az akkor 16 esztendős Andy Roxbrough-t – aki később szövetségi kapitányként kijuttatta Skóciát az 1990-es világbajnokságra és az 1992-es Európa-bajnokságra – teljesen lenyűgözte a Real Madrid, különösen Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano, Luis del Sol és Paco Gento játéka.

A finálét a hivatalos adatok szerint 127 621-es nézték meg a glasgow-i Hampden Parkban. Többek között a Manchester United későbbi legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson is ott volt a lelátón. Ferguson az elődöntőben is szemügyre vehette a Frankfurtot, hiszen a német csapat Frankfurtban 6:1-re, Glasgow-ban pedig 6:3 nyert a Rangers ellen a döntőbe jutásért vívott párharc során. Ferguson szerint az Eintracht a valaha volt egyik legerősebb csapat volt – annak ellenére, hogy a keretében nem voltak szupersztárok.

A BBC kiemelte, hogy a döntőben a mai napig egyedülálló módon négy gólt szerző Puskás Ferencnek a finálé előtt elnézést kellett kérnie, amiért a hat évvel korábbi, 1954-es vb-döntő után doppingolással vádolta az NSZK-t. A németek ugyanis nem engedték, hogy német futballcsapat olyan ellenféllel küzdjön meg, amelyben Puskás Ferenc szerepel. A világklasszis magyar futballista a bocsánatkérést négy góllal fűszerezte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik