Iksz a Camp Nouban is: elődöntős a Barca, búcsúzott a PSG

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.10. 20:32
null
Pedro az első félidőben kevés veszélyt jelentett a PSG kapujára, aztán... (Fotók: Reuters)
A spanyol Barcelona jutott be labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjébe, miután a hazai visszavágón 1–1-es döntetlent ért el a francia PSG ellen. Tito Vilanova együttese 3–3-mal, idegenben lőtt több góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél. A visszavágón az első félidőben a PSG dominált, majd a szünet után Javier Pastore révén vezetést szerzett. Ekkor bevetésre került a kispadon jegelt csodafegyver, Lionel Messi. Az argentin beállítása után felélénkült és veszélyesebb lett a házigazda, a 71. percben Pedro gólja pedig továbbjutást ért.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA MEG!

A PSG összeállításában semmilyen meglepőt nem húzott meg Carlo Ancelotti, kollégájának, Tito Vilanovának azonban muszájból is kellett dönteni. A múlt heti „odavágón” kisebb sérülést szenvedő, a hétvégi bajnokit kihagyó Lionel Messi csak a kispadon kapott helyet, így Cesc Fabregas került a kezdőbe, amolyan visszavont középcsatárként. A hétvégi bajnokin mesterhármast szerzett, tehát jó formában van, a párizsi védők olyan nagyon nem nyugodhattak meg. Ráadásul az argentin is pados... A védelemben Gerard Piqué mellé szükségmegoldásként Adriano került középre, Éric Abidal a keretbe sem fért be.

1. félidő

Messi csereként kezdett
Messi csereként kezdett

A fehérben játszó PSG kezdte a mérkőzést. Felívelése nem jutott túl a hazai tizenhatoson, a gyors katalán akció végén Cesc Fabregast buktatták, a távoli szabadrúgást Xavi Hernández a balösszekötő helyéről, 25 méterről az oldalhálóba tekerte. Mindössze fél métert tévedett. Piqué hibája után Ezequiel Lavezzi elől tisztázott lábbal Víctor Valdés. A PSG lényegesen jobban leszűkítette a területet, mint tette azt egy hete otthon, a katalánok sok helyváltoztatással és gyors játékkal próbáltak meg veszélyt kialakítani.

A 10. perc tájékára kirajzolódtak az erőviszonyok, a párizsiak a védekezésre összpontosítottak, a hazaiak részéről megindult a labdajáratós tikitaka. Andrés Iniesta ennek nagy mestere, mégis ő húzott meglepőt, amikor vagy 40 méterről kapura emelt. Salvatora Sirigu fölött el is szállt a labda, de a PSG kapuja felett is egy méterrel. A vendégek a megszerzett labdákat nem szórták el, és nem is hagyatkoztak az egy-két ember által vezetett kontrákra. Bátran érkeztek a második hullámos segéderők, így a 15. perc tájékán két lövéssel is veszélyeztettek, egyszer Víctor Valdésnek is védenie kellett.

Vilanova (jobbra) instrukciókat ad  Daniel Alvesnek
Vilanova (jobbra) instrukciókat ad Daniel Alvesnek

Egyre kevésbé tudott a Barcelona kibontakozni, a 20. perc tájékán a vendégeknél volt a kezdeményezés, és a labda. A Barca védekezni kényszerült, a hazaiak jobbára kergették az ellenfelet, nagyon messze voltak a veszélyes akcióktól. A 22. percben aztán egycsapásra feléledt a házigazda: Pedro beadását elsőre kiütötte Sirigu, majd az ismétlést a szélső az oldalhálóba vágta. Két hazai támadást követően Víctor Valdésnek kellett nagyot védeni Lavezzivel szemben, aki a 24. percben Zlatan Ibrahimovic passza után került szinte ziccerbe. Jordi Alba lihegett eredményesen a nyakán...

A PSG a széleken rendre Daniel Alves és Jordi Alba mögé tudott kerülni, pedig a szélső védők sem a támadásokkal ragadtak fent. Víctor Valdésnek lényegesen több dolga akadt, mint Sirigunak. Sőt, kettejük közül csak a hazai kapusnak akadt dolga... Picit kizökkentette a hazai játékosokat Bjorn Kuipers, a holland játékvezető ugyanis majd fél percig nem vett tudomást az oldalvonalon túl türelmetlenül ácsorgó Daniel Alvesről, aki cipőcserére ment le. Xaviék tiltakozása mellett a közönség is füttykoncertbe kezdett. A szünet előtt picit kijött a szorításból a Barcelona, a játék döntően a félpálya körül folyt, David Villa veszélyesnek induló beadása után még lövéshez is jutott. Csak kereste, de nem találta önmagát a Barcelona, ez pedig a PSG dicsérete egyben, amely taktikusabban és veszélyesebben is játszott vendéglátójánál. Nem talált rést a párizsiak pajzsán a Barca, a vendégek fegyelmezetten zártak vissza, és letámadásuk is eredményes volt, nem adtak területet az ellenfélnek.

2. félidő

Cserék nélkül folytatódott a második felvonás. Percek és egy veszélyes PSG-akció kellettek ahhoz, hogy kihunyjon a Barcában felpislákoló tűz, és a házigazdák ismét komótos labdatartásra váltsanak. De legalább ismét náluk volt a labda, nem volt ez döntően így az első játékrészben...

Az 50. percben vezetést szerzett a PSG! Javier Pastore játszott össze a kezdőkörben Ibrahimoviccsal – Lavezzi volt lesen, ami picit megtévesztette a szűk helyen védekező négy hazai védőt –, majd a svéd kiugratásával az argentin a balösszekötő helyén betört a hazai tizenhatoson belülre, Daniel Alves nem érte utol az ellent, a vetődő Víctor Valdés pedig ezúttal nem tudott hárítani (0–1).

A kamera a hazai kispadot mutatta, nem véletlenül: Messi felvette a cipőjét, majd elment melegíteni. Felpörgött a Barcelona, de kizárólag a védelemből fellépő két szélső bekk és a középpályások kezdeményeztek, a három támadó megjátszhatatlan volt. Újabb nagy vendéghelyzet után Adriano szorult ápolásra, Dani Alves pedig a lecsorgót az égbe vágta a jobbösszekötő helyéről, 15 méterről.

A 62. percben érkezett Messi Fabregas helyére, és Adriano is átadta a helyét Marc Bartrának, aki a pályán fogott bele a melegítésbe. Egycsapásra megélénkült a játék. Iniesta lépett ki a védők között, lövését szögletre mentették. Abból Piqué tüzelhetett, az Ibrahimovic blokkján akadt el. Másodpercekkel később Iniesta már a kaput vette célba, Messi elől pedig az utolsó pillanatban tisztáztak. Nem tojta össze magát a PSG, picit ugyan lassította a játékot, de veszélyt is sikerült kialakítania, a vendégek nem adták fel a támadásokat.

A 71. percben Pedro góljával egyenlítettek a házigazdák. Kellett hozzá Messi, aki két francia mellett-között gyorsított fel középen, kiugratta David Villát, aki védővel a nyakán visszatette a labdát, az érkező Pedro pedig a tizenhatosról, középről okosan kilőtte a kapu bal oldalát ballal (1–1).

A vendégek ereje fogytán, kevésbé lendületesek a támadásaik, de a hazai védelem is tudta magát nehéz helyzetbe hozni. Messi mezőnymunkája hagyott ugyan némi kívánnivalót maga után, láthatóan nem teljesen egészségesen vállalta a játékot, és próbált a befejezésekre koncentrálni, a védekezést átengedte a társaknak. Lavezzi lépett oda ütemkéséssel Jordi Albának – mindezt egy sárgáért cserébe –, a sértett igencsak zokon vette a belépőt, fölötte pedig rövid szócsata alakult ki.

Pedro 71. percben lőtt gólja továbbjutást ért a Barcának
Pedro 71. percben lőtt gólja továbbjutást ért a Barcának

A hajrára beállt David Beckham is, de legjobb védekezés a támadás jelszóval a katalánok meg tudták tartani a labdát, és azt a PSG térfelére vitték. Elfogyott a francia csapat ereje, nem tudott utolsó rohamra indulni, a hazaiak pedig sokszor megelégedtek azzal, ha szimplán lefaultoltatták magukat.Az utolsó két percben ívelgetett a francia együttes, Sirigu is előre merészkedett, de a Barcelona sikerrel védekezett. Idegenben szerzett több góllal elődöntős a Barcelona!

A négy közé így két-két német és spanyol együttes került be: a Barcelona mellett a Real Madrid, valamint a Bayern München és a Borussia Dortmund várhatja a pénteki sorsolást.


BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

FC BARCELONA (spanyol)–PSG (francia) 1–1 (0–0)
Barcelona, Camp Nou. Vezette: Kuipers (holland)
Barcelona: Victor Valdés – D. Alves, Piqué, Adriano (Bartra, 62.), Jordi Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – Pedro, Fabregas (Messi, 62.), David Villa (A. Song, 84.). Vezetőedző: Tito Vilanova
PSG: Sirigu – Jallet (Van der Wiel, 88.), Alex, Thiago Silva, Maxwell – Lucas Moura, Thiago Motta, Verratti (Beckham, 83.), Pastore – Lavezzi (Gameiro, 81.), Ibrahimovic. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Pedro (71.), ill. Pastore (50.)
Továbbjutott: a Barcelona, 3–3-mal, idegenben szerzett több góllal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik