Barcelona-MU - ugyanúgy, mint két éve?

Vágólapra másolva!
2011.05.05. 14:49
null
Van der Sar és Ferdinand újabb lehetőséget kap rá, hogy bizonyítsa: képes kifogni Messin <br />(fotók: Action Images)
Címkék
Kétezer-kilenc után ismét a Manchester United és a Barcelona játssza a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléját, az a két csapat, amelyet a szakértők a legkiegyensúlyozottabbnak tartanak és amelyek esetén a leggyakrabban hangsúlyozzák, hogy milyen példaszerű az állandó és szisztematikus szakmai munka. Cikkünkben a két együttes két évvel ezelőtti és mostani csapatát vettük górcső alá – a folyamatosság nyomon követhető, könnyen előfordulhat, hogy Wembleyben kezdő játékosok között legalább 14 olyan lesz, aki a két évvel ezelőtti római fináléban is ott volt a pályán a kezdő sípszó pillanatában.

 

A Manchester United tegnapi, Schalke elleni újabb győzelme (4–1) után egyik sajtóorgánum sem felejti el megjegyezni, hogy az MU és a Barcelona továbbjutásával megismétlődik a 2009-es római finálé. Akkor Samuel Eto’o korai találatával és Lionel Messi fejesével a katalánok simán, 2–0-ra nyertek. Megnéztük, hogy az elmúlt két év alatt mennyit változott a két együttes összetétele. Először is lássuk a 2009-es összeállításokat!

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ, 2009
BARCELONA–MANCHESTER UNITED 2–0 (1–0)
Róma, Stadio Olimpico, 67 000 néző. V: Busacca (svájci)
BARCELONA: Valdés – Puyol, Piqué, Y. Touré, Sylvinho – Xavi, Busquets, Iniesta (Pedro, 93.) – Messi, Eto’o, Henry (S. Keita, 72.). Vezetőedző: Pep Guardiola
MAN. UNITED: Van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidics, Evra – Carrick, Giggs (Scholes, 75.), Anderson (Tévez, a szünetben) – Pak Dzsi Szung (Berbatov, 67.) , C. Ronaldo, Rooney. Vezetőedző: Alex Ferguson
Gólszerző: Eto’o (10.), Messi (70.)
NEM ZÖLDFÜLŰEK

Egy Bajnokok Ligája-fináléban a döntős rutin is sokat számíthat, és ebben egyik csapat sem áll rosszul. A Manchester United a rutinosabb: kerettagjai 28 alkalommal játszottak BL-döntőt (és még van nyolc olyan eset, amikor a kispadon ültek, de nem cserélték be őket), ugyanez a szám a Barcelonánál 12 (és három kispadozás).

Az egyéni rekorder a két csapatból Edwin van der Sar, aki az ötödik BL-döntőjén játszhat (eddig kettőn állt az Ajax, kettőn az MU kapujában). Patrice Evrának és Ryan Giggsnek van három-három döntős fellépése. A Barcából két BL-döntő a legtöbb, ami a jelenlegi kerettagoknak megadatott (Valdés, Puyol, Iniesta – Xavi egyszer csak a kispadon ült, míg Messi egyszer nem került döntőbeli keretbe).

Az edzők közül Sir Alex Ferguson negyedszer vívhat BEK/BL-döntőt (ezen kívül ezt a tettet még Miguel Munoz és Marcello Lippi hajtotta végre), Josep Guardiola pedig másodszor. Ha Van der Sar véd a Unitedben, ő lesz minden idők legidősebb BL-döntőn pályára lépő játékosa, megdöntve Paolo Maldini rekordját.

A Barcelona sokkal több európai kupadöntőt játszott története során (a BEK/BL, a KEK, az UEFA/El és a VVK esik számításba) – tizenhatot, a mostani tizenhetedik európai rekord lesz, míg a Manchester United ötöt. A katalán döntős mérleg 10–6 (3–3 BEK/BL, 4–2 KEK, 3–1 VVK), míg a manchesteri 4–1 (3–1 BEK/BL, 1–0 KEK).

A Barcelona kerete a védelemben és a támadósorban változott jelentősen a 2009-es csapathoz képest: az akkori alapjátékosok közül Rafa Márquez, Yaya Touré, Thierry Henry és Samuel Eto’o távozott. Sylvinho ugyan kezdő volt 2009-ben, de valószínűleg nem lett volna az, ha Éric Abidal nincs eltiltva, Dani Alves akkor szintén fegyelmi vétség miatt hiányzott, míg Rafa Márquezt sérülés tartotta távol a pályára lépéstől Rómában.

A katalánok középpályája – ha csak sérülés közbe nem jön – szinte biztosan úgy fog felállni a fináléban is, mint két éve: Xavi, Busquets és Iniesta helye biztosnak tűnik, elöl Messi képviseli az állandóságot, Henry és Eto’o örökébe minden bizonnyal Pedro és Villa lép majd. A védelem összetétele a leginkább kérdéses, Dani Alves, Piqué és Puyol, ha egészséges, játszani fog. Abidal szereplése is biztos lenne, ha nem lett volna a májműtétje, így azonban előtérbe kerülhet Mascherano játéka, aki bizonyította, megállja a helyét a hátsó alakzatban is (Gabriel Milito a napokban négy hétre kidőlt, így alighanem újabb BL-döntője ugrott).

Mindent összevetve valószínűnek tűnik, hogy a katalánoknál hét ponton (Valdés, Piqué, Puyol, Iniesta, Busquets, Xavi, Messi) meg fog egyezni a kezdőcsapat a rómaival!

A Manchester Unitednál a legnagyobb változás két támadó, Cristiano Ronaldo és Carlos Tévez távozása 2009-hez képest. Közülük azonban két éve csak a portugál kezdett, a többi játékos pedig ma is a csapat tagja, így az is elképzelhető, hogy Alex Ferguson egy változástól eltekintve ugyanazt a kezdőt küldi pályára, mint a Stadio Olimpicóban!

Igaz, ennek több okból is kicsi a valószínűsége. Egyrészt a folyamatos fergusoni fluktuáció miatt lehetetlen kiszámítani, hogy melyik a skót által legerősebbnek vélt kezdő a „vörös ördögöknél” – ellentétben a Barcelonával, Guardiola összeállítása ugyanis általában megjósolható –, másrészt az azóta érkezettek közül Antonio Valencia, Javi Hernández, valamint az elmúlt két évben beépült Nani, illetve a Fábio, Rafael páros egyik tagja is helyet követelhet magának a kezdőben.

Mindenesetre az nehezen elképzelhető, hogy ha egészségügyileg minden klappol, akkor a Van der Sar, Ferdinand, Vidics, Evra, Giggs, Rooney hatos fogat közül valaki kimaradjon. A maradék öt „pontot” viszont nagyban befolyásolja majd a Ferguson által megválasztott taktika is. A keretben számításba vehetők közül 2009-cel ellentétben (Fletcher) az állandó sérültet jelentő Hargreavest leszámítva csak Brownnak vannak egészségügyi problémái, és ha az O’Shea, Anderson, Carrick, Pak négyesből csak egy kezd a Wembleyben, akkor már „ugyanakkora” lesz a „vörös ördögök” római tapasztalata, mint a barcelonaiaké.

Persze, kérdés, hogy ez a tapasztalat elég lesz-e ahhoz, hogy a Manchester United – immár az akkor vezéregyéniségnek számító Cristiano Ronaldo nélkül – elégtételt vegyen a Barcelonán...

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ, 2011
BARCELONA–MANCHESTER UNITED – LEHETSÉGES FELÁLLÁS
BARCELONA: Valdés – D. Alves, Mascherano (Abidal), Piqué, Puyol Xavi, Busquets, Iniesta – Pedro, Messi, Villa. Vezetőedző: Pep Guardiola
MAN. UNITED: Van der Sar – Fábio (Rafael, O’Shea), Ferdinand, Vidics, Evra – Valencia, Carrick, Giggs, Nani (Pak Dzsi Szung) – Rooney, J. Hernández (Fletcher, Anderson*). Menedzser: Alex Ferguson
* Fletcher vagy Anderson szerepeltetése esetén 4–5–1 lehet a felállás.
Vastag betűvel szedtük azokat a játékosokat, akik játszottak a 2009-es BL-döntőn.
kerdes=Ön szerint ki nyeri a 2011-es BL-döntőt?|opcio1=Barcelona|opcio2=Manchester United|fake_gomb_latszik=nem|
neon_cikkertekelo_szavazas
neon_cikkertekelo_szavazas
mceBlockPasteEnd

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik