Messi átka nem tört meg a Chelsea ellen - kiesett a Barca

Vágólapra másolva!
2012.04.24. 19:40
null
John Terryt már az első félidőben kiállították (Fotó: Action Images)
Címkék
A Barcelona több mint egy félidőt emberelőnyben játszott a Chelsea elleni BL-elődöntő visszavágóján. A katalánok Lionel Messi révén két kapufát is lőttek, egyet tizenegyesből. Hiába játszott azonban nagy fölényben a katalán csapat, az argentin támadó átka nem tört meg a Chelsea ellen, nem talált a kapuba, és ezúttal a hajrában nem a Barca talált be, mint 2009-ben, hanem Fernando Torres révén a Chelsea, így 2–2-es döntetlen után, 3–2-es összesítéssel továbbjutott az angol csapat!

A Barcelona az első meccsen fölényben játszott a Chelsea vendégeként, a londoniak mégis meg tudták lepni a katalánokat egy eredményes ellentámadással, és Didier Drogba góljával 1–0-ra megnyerték az első felvonást. A keddi barcelonai visszavágó előtt Josep Guardiola már a kezdőcsapat kijelölésekor próbált meglepetést szerezni azzal, hogy Dani Alvest kihagyta a csapatból, így csak három védőt jelölt a kezdőbe (köztük Gerard Piquét, akinek mostanában már nincs bérelt helye az együttesben, a Real ellen szombaton például nem is játszott).

A másik oldalon az első meccs után sérültet jelentő Drogba kezdett, Fernando Torres viszont ezúttal is – akárcsak az első meccsen – csak a kispadon kapott helyet.

A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁI

Labdabirtoklás: 73%, ill. 27%
Kapura lövések száma: 22, ill. 7
Kaput eltaláló lövések: 5, ill. 3.
Les: 1, ill. 1
Sárga lapok: 2, ill. 6
Piros lap: –, ill. 1
Szabálytalanságok: 8, ill. 10

Rögtön a meccs elején, a középkezdés után Ashley Cole elment a bal szélen, de nem volt jó a beadása. A bátor Chelsea-kezdés ellenére az első lövést a Barcelona eresztette meg Lionel Messi révén, aki jobbról az oldalhálóba lőtt. A londoni csapat azon kevesek közé tartozik, amelyek ellen többször is játszott (összesen hétszer) az argentin támadó, de egyszer sem lőtt gólt, egy gólpasszra futotta csak az erejéből még a 2009-es, 1–1-es döntetlennel és Barca-továbbjutással zárult BL-elődöntőben.

A Barcelona már a 10. percre teljesen kapuja elé szorította a Chelsea-t, nem egyszer nyolc-kilenc londoni tartózkodott a saját tizenhatosán belül. A védekezésben minden emberre szükség van, ezért a kisebb sérülést szenvedő Gary Cahill játékával nem kockáztatott a vendégek menedzsere, Roberto Di Matteo, aki a 12. percben beküldte José Bosingwát.

Nem sokkal később egy sérülésveszélyes helyzet adódott a Barcelona kapuja előtt is: Víctor Valdés rontott ki a kapujából az előreívelt labdára, a kapus a labdával együtt Drogbát és Piquét is elütötte, mindkettejüket ápolni kellett, Piquét később le is kellett cserélni, Dani Alves váltotta (a brazil most először lépett pályára csereként a Bajnokok Ligájában).

Az elsőre ijesztőnek tűnő eset után egy szemet gyönyörködtető következett: Cesc Fabregas sarkazta a labdát Messi elé, aki tíz méterről lőtt, de ismét (ki)fogott rajta a Chelsea-átok, no meg Petr Cech, aki vetődve hárított.

Kimondottan jó volt a meccs, mindkét oldalon adódtak helyzetek: a Barcelonánál előbb Fabregas lőtt az oldalhálóba, majd Javier Mascherano 18 méterről a kapu fölé bombázott, míg Drogba egyedül léphetett ki, de éles szögből nem találta el a kaput.

Az első félidő közepére valamelyeset csökkent a Barcelona fölénye, legalábbis annyira, hogy a vendégek ki tudtak jönni a saját tizenhatosuk előteréből.

Ramires gólja hozta vissza a meccsbe a Chelsea-t 
(Fotó: Action Images)
Ramires gólja hozta vissza a meccsbe a Chelsea-t (Fotó: Action Images)

Ennek ellenére a 35. percben megszerezte a vezetést a Barcelona: Isaac Cuenca a bal oldalról középre passzolt, és az érkező Sergio Busquets hat méterről, ballal a kapuba lőtt – ami nem sikerült a világ legjobb támadóinak, összejött egy védekező középpályásnak. 1–0

És egy-két perc alatt úgy tűnt, hogy el is dőlt a továbbjutás: nem sokkal a gól után John Terry teljesen fölösleges és igen csak sportszerűtlen szabálytalanságot követett el, ártatlan helyzetben, messze a kaputól, hátulról beletérdelt Alexis Sánchezbe– piros lap.

A kiállításnak pedig elég gyorsan meg lett az eredménye, Messi passzából Andrés Iniesta szerezte meg a katalánok második gólját, amivel már továbbjutásra állt a Barcelona. 2–0

Micsoda meccs! Elaludt volna a Barcelona? Dehogy: szemlátomást dűlőre akarta vinni a dolgot, és a félidő ráadásában is nyomott. Nem kellett volna, a kevés ellenattakok egyikéből ugyanis a Frank Lampard lapos passzával kilépő Ramires pazar mozdulattal átemelt Valdés fölött, ezzel lett 2–1, és már a Chelsea állt továbbjutásra.

A Barcelona jobban kezdte a második félidőt, volt egy veszélyes lövése, majd Fabregas kiharcolt egy tizenegyest – Drogba (!) buktatta. Messi azonban a lécre lőtte a büntetőt. Még tizenegyesből sem megy neki a Chelsea ellen a góllövés...

Lionel Messi büntetőt hibázott (Fotó: Action Images)
Lionel Messi büntetőt hibázott (Fotó: Action Images)

A Barcelona játékosai egyre feszültebbek lettek, egy sípszó utáni kakaskodásnál Messi kezdte el lökdösni Lampardot – tőle ritkán látunk ilyet, ahogy kihagyott tizenegyest is.

NÉGY HIÁNYZÓ A CHELSEA-NÉL A DÖNTŐBEN

A Chelsea-ből a Barcelonában pályára lépett csapatból a fináléban nem játszhat majd a kiállított John Terry, míg Braniszlav Ivanovics, Raul Meireles és Ramires sárga lapjai miatt nem szerepelhet.

A Barcelona támadott becsülettel, de sok volt a hiba a hazaiak játékában, ezért sokszor el sem jutottak a Chelsea kapujáig, ha pedig eljutottak, akkor még mindig ott volt Cech, aki például bravúrral védte Cuenca lövését. A három nap múlva 21. születésnapját ünneplő középpályást később Tello váltotta. A Barcelonánál dicséretes, hogy Guardiola az ilyen fontos meccseken is, mint amilyen a hétvégi el Clásico volt, vagy mint amilyen a Chelsea elleni visszavágó, bizalmat szavaz a fiataloknak, de ehhez a szinthez egyelőre még kevésnek tűnnek. Igaz, tegyük hozzá gyorsan, ma senki sem nyújtott kiemelkedőt a Barcelonából.

A tíz emberrel játszó vendégeknél ellenben mindenki erőn felül teljesített: a védő Ivanovicsnak arra is volt ereje, hogy fejjel veszélyeztessen a Barca kapuja előtt, Drogba pedig többször is a saját tizenhatosánál próbált szerelni, és volt, hogy sikerült is neki (nem úgy, mint a tizenegyes előtt).

A 80. perc után ismét fel tudta pörgetni a játékot a Barca: előbb egy lesgól (Dani Alves volt parányit lesen, mielőtt Alexis Sánchezhez centerezett), majd Messi lőtt kapufát. A Chelsea-nél az utolsó tíz percre Fernando Torres is beállt a rengeteget dolgozó, a végére az erejével elkészülő Drogba helyére.

ISMÉT EDZŐVÁLTÁS UTÁN DÖNTŐS A CHELSEA

A Chelsea másodszor játszik Bajnokok Ligája döntőt, és mindkét szezonban edzőváltás után (és mindkét idényben portugál edzőt menesztett Roman Abramovics tulajdonos): a 2007–2008-as idényben Avram Grant váltotta José Mourinhót (igaz még ősszel), idén pedig André Villas-Boas helyére nevezték ki Roberto Di Matteót.

Vajon lesz-e megint Iniesta-gól a 93. percben, mint a 2009-es elődöntőben? – tehették fel a kérdést a hajrához érve a Barcelona szurkolói.

Hiába támadott azonban megállás nélkül a Barcelona, a játékából – furcsa ezt leírni, mégis igaz – ezúttal hiányzott az átütőerő (és egy olyan gólerős támadó, amilyen a jelenleg sérült David Villa lehetne), pedig emberelőnyben játszott. A katalánok rendre középen járatták a labdát, és főleg Messitől várták a megoldást, ahelyett, hogy a széleket játszatták volna, széthúzva kicsit a londoniak tökéletesen tömörülő védelmét, nem beszélve arról, hogy a szélekről indulva többször kerülhettek volna a Chelsea hátsó alakzata mögé. Sematikus, kiismerhető volt a Barca, játékában nem volt semmi váratlan, semmi finesz – a világ legjobb klubcsapatától pedig (amelyben a világ legjobb játékosa játszik) joggal várhatna ilyet az ember.

Ezúttal végül nem Iniesta érkezett, hanem Fernando Torres, aki a hosszabbítás perceiben egy kontra végén betalált! 2–2

Vége, nem jutott döntőbe a Barcelona, az idén sem lesz címvédés a BL-ben!

STATISZTIKÁK
A Barcelona középpályása, Xavi 169 sikeres passzt adott a mérkőzésen. 24-gyel többet, mint a Chelsea-játékosok összesen.
Legutóbb húsz évvel ezelőtt fordult elő a BL-ben, hogy a Barcelona kétgólos előnyről nem nyerte meg a találkozót hazai pályán. 1992-ben a CSZKA Moszkva nyert 3–2-re a Camp Nouban.
A Chelsea lehet az első londoni klub, amely megnyeri a Bajnok Ligáját. Ráadásul abban az évben, amikor az angol fővárosban olimpiát is rendeznek.
Lionel Messi nyolcadik meccsét játszotta a Chelsea ellen, de még egyszer sem talált be a kékeknek. A második leghosszabb gólképtelenségi sorozata a Rubin Kazany ellen van az argentin aranylabdásnak: az orosz csapat ellen négy meccsen nem szerzett gólt.
Fernando Torres a legutóbbi négy Camp Nou-beli fellépése során ötödik gólját szerezte.
A Chelsea a legutóbbi 13 BL-meccsén betalált.
BARCELONA–CHELSEA 2–2

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FC BARCELONA (spanyol)–CHELSEA (angol) 2–2
Gólszerző: Busquets (35.), Iniesta (43.), ill. Ramires (45.), Torres (90.)
Továbbjutott: a Chelsea, 3–2-es összesítéssel
(Az első mérkőzésen: 0–1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik