Messi megsérült, a Benfica mindent kihagyott

Vágólapra másolva!
2012.12.05. 20:40
null
Messi lent maradt a nagy helyzete után (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligája G-csoportjának 6., utolsó fordulójában a Barcelona gól nélküli döntetlent játszott a Benficával. A Celtic azonban 2–1-re legyőzte a Szpartak Moszkvát, így a skót csapat jutott a katalánok mellett a legjobb 16 közé. Tito Vilanova, a Barca vezetőedzője pályára küldte Lionel Messit is, pechére. A háromszoros aranylabdás argentin nem a saját lábán hagyta el a pályát, de sérülése nem súlyos, akár már vasárnap pályára léphet.

A Barcelona már korábban biztossá tette elsőségét a G-csoportban, és az is eldőlt, hogy a Szpartak Moszkva zár a negyedik helyen. Kettejük között azonban még nyíltVOLT a 2. és a 3. hely kérdése, hiszen az oroszokat fogadó Celtic és a Barcelonába látogató Benfica is hét ponttal állT. A két csapat egymás elleni mérlege a portugáloknak kedvezETT (2–1, 0–0), tehát ha ugyanannyi pontot szereznek az utolsó játéknapon, a Benfica folytathatja a tavasszal a BL-ben, a Celticnek pedig marad az Európa-liga.

A Barcában Xavi Hernández, Javier Mascherano, Pedro Rodríguez és Cesc Fabregas pihenőt kapott, az apróbb sérüléssel bajlódó Andrés Iniesta és Jordi Alba pedig tovább regenerálódhatOTT.

A MÉRKŐZÉS

Igencsak tartalékos összeállításban kezdte a mérkőzést a Barcelona, ami meg is mutatkozott a játék képén. A győzelemre hajtó Benfica nyomást helyezett a hazaiakra, volt olyan két perc, amikor nem tudott kijönni saját térfeléről a katalán együttes.

Sőt! Két hatalmas helyzetnél csak a szerencse, no meg a pontatlan befejezés mentette meg a Barcát a kapott góltól: előbb Rodrigo hatalmas ziccerben tekert a jobb kapufa mellé, majd Lima közeli fejese volt pontatlan. Ne felejtsük! Ha nyer a Benfica, biztosan továbbjut.

A Benfica a folytatásban is uralta az összecsapást, és nyugodtan többgólos vezetésre tehetett volna szert. Lima a kapufát is eltalálta (igaz, Pinto nagy védése kellett hozzá), majd Ola John hagyott ki egy újabb nagy helyzetet.

A 36. percben érdekes adatot olvashattunk. A lövési arány 8:1 volt – csak éppen nem a Barcelonának. Ilyen arány nagyon régen fordulhatott elő a katalán sztárcsapat mérkőzésén.

SZÜNET

A második félidőre egy motiváltabb Barcelona érkezett a pályára, amely nem csak túlélni akarta a mérkőzést. A szünet után kiegyenlített volt a játék képe: David Villa szabadrúgásával, Tello cseleivel kezdett éledezni a Barca támadójátéka. Aztán az 58. percben pályára lépett Lionel Messi is. A fogadóirodák oddsai ekkor kezdtek zuhanni – mármint katalán győzelemre adott szorzók...

Eléggé unalmasan alakult ezután a mérkőzés. A portugálokból már hiányzott az átütőerő, míg a Barcelona elsősorban szabadrúgásokkal veszélyeztetett – alig. A legnagyobb örömöt az jelenthette a hazai szurkolóknak, hogy Messi után az új barcelonai csodagyerek, Gerard Deulofét is a pályára küldte Tito Vilanova, a Barcelona vezetőedzője.

Aztán rémálommá vált a mérkőzés a Barcelona számára, Messi ugyanis kihagyott egy helyzetet (ez még a kisebb probléma lett volna), de az eset után a füvön maradt, arcát a tenyerébe temetve. Nem is tudta folytatni a játékot, kisautóval vitték le a pályáról. A katalán klub éjfél után kiadott közleménye szerint Messi sérülése nem súlyos, az argentin akár már vasárnap pályára léphet.

A Benfica csak saját magának köszönheti, hogy nem jutott tovább, még a 95. percben is óriási helyzete volt a lisszaboni csapatnak, de előbb Oscar Cardozo eltökölte a helyzetet, majd Maximiliano Pereira a kapu fölé vágta a labdát.

BARCELONA–BENFICA 0–0

CELTIC–SZPARTAK MOSZKVA

A Celtic szurkolói azért szoríthattak, hogy a Barca komolyan vegye a Benfica elleni találkozót. A meccs előtt tudni lehetett, hogy ha nem nyernek a portugálok a Camp Nouban, akkor a skótoknak lesz esélyük a továbbjutásra.

A Celtic ennek megfelelően remekül kezdett a Szpartak ellen, az első félidő derekához érve meg is szerezte a vezetést – igaz, ehhez kellett a vendégek hibája is. Gary Hooper lecsapott a labdára, és a tizenhatos előteréből a kapuba lőtt. 1–0

A Celtic játékosa, Kris Commons (balra) csapattársával, Charlie Mulgrew-val ünnepel
A Celtic játékosa, Kris Commons (balra) csapattársával, Charlie Mulgrew-val ünnepel

A szünet előtt nem sokkal Ari éles szögből szépen emelt át Fraser Forster kapus felett, egalizálva az eredményt. 1–1

Ezután sokáig úgy tűnt, hogy csak a Barcelonában bízhat a skót bajnok, de tíz perccel a vége előtt megszerezte a vezető találatot. Kris Commons tizenegyesgólja remek helyzetbe hozta a Celticet, amelynek csak azt kellett kiszurkolnia, hogy a másik találkozón a Benfica ne szerezzen gólt. 2–1

Sikerült.

CELTIC–SZPARTAK MOSZKVA 2–1
BAJNOKOK LIGÁJA
6. FORDULÓ, G-CSOPORT
Barcelona (spanyol)–Benfica (portugál) 0–0 szöveges tudósítás itt
Celtic (skót)–Szpartak Moszkva (orosz) 2–1
Gólszerző: Hooper (21.), Commons (81. – 11-esből), ill. Ari (39.)
Kiállíítva: Källström (88.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik