A Bayern hozta a kötelezőt, az Arsenal viszont botlott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.16. 20:39
null
Müller és a Bayern nem ragadt be Pireuszban (Fotók: Action Images)
A Bayern München 3–0-ra legyőzte az Olympiakoszt idegenben a labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjának nyitó fordulójában. A kvartett másik találkozóján meglepetés született: a Dinamo Zagreb odahaza 2–1-re legyűrte az Arsenalt.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

F-CSOPORT

OLYMPIAKOSZ–BAYERN MÜNCHEN 0–3 (0–0)
Pireusz, Jorgosz Karaiszkakisz Stadion. V: Velasco Carballo (spanyol)
Olympiakosz: Roberto – Elabdellaoui, Da Costa, Sziovasz, Masuaku – Leandro Salino, Kasami, Cambiasso (Fortunisz, 66.) – Domínguez (Hernani, 61.) – Pardo (Seba, 81.), Ideye. Vezetőedző: Marco Silva
Bayern: Neuer – Lahm, J. Boateng, Alaba, Juan Bernat – Vidal (Götze, 79.), Xabi Alonso (Kimmich, 76.), Thiago Alcántara – Th. Müller, Lewandowski (Coman, 59.), Douglas Costa. Vezetőedző: Pep Guardiola
G: Th. Müller (52., 92. – a másodikat 11-esből), Götze (89.)

Jó iramban kezdődött a találkozó, és ahogy az várható volt, a Bayern München magához ragadta a kezdeményezést, és uralta a játékot. A bajorok szépen járatták a labdát, amit az Olympiakosz ultrái hangos füttyszóval „jutalmaztak”. Az első igazán nagy helyzetig azonban a 26. percig kellett várni: ekkor Thomas Müller tekert középre egy szabadrúgást a bal oldalról, a hosszún érkező Robert Lewandowskiról mindenki megfeledkezett, a lengyel csatár lefejelte a földre a labdát, amely túljutott Robertón, de a gólvonalon álló Ideye kivágta.

Hét perccel később ismét közel került a gólszerzéshez a Bayern: Douglas Costa a bal oldalról vette célba a kaput jó 11 méterről, de Roberto hárított, a kipattanót a brazil keresztbe lőtte a kapu előtt, amivel Lewandowskit hozta játékba, de a lengyel csatár közeli lövése is elakadt Robertóban. A rutinos kapus lehúzta a rolót az első félidőben, így a szünetben 0–0 állt az eredményjelzőn.

A fordulás után nem sokat kellett várni a Bayern München vezető góljára: az 52. percben Thomas Müller forgolódott a jobb szélen, az oldalvonal mellett, beljebb vezette a labdát néhány méterrel, és középre emelte, ám nem Robert Lewandowski felé szálló beadás lett belőle, hanem gól, a kapujából kint álló Robertón ugyanis áthullott a labda, egyenesen a hálóba. 0–1

Négy minutummal később kis híján jött a válasz: Ideye kibillentette egyensúlyából Boatenget középen, majd 20 méterről kapura suvasztotta a labdát, a keresztléc alá tartó löketet Neuer szögletre tornázta. A 68. percben a remekül játszó Müller áthámozta magát Da Costán a tizenhatoson belül, de közeli, jobb oldali lövése elakadt Robertóban.

A 89. percben már Roberto is tehetetlen volt: egy jobb oldali támadás végén kis szerencsével a csereként beálló Mario Götzénél maradt a labda, a középpályás megforgatta védőjét, és az ötös jobb sarkáról a hosszú alsóba gurított, eldöntve a találkozót. 0–2

A 92. percben a szintén csereként beszálló Kingsley Coman cselezte be magát a tizenhatoson belülre két védő gyűrűjében, a menteni igyekvő Masuaku túl nagy lendülettel érkezett, Coman pedig átesett a lábán, a játékvezető büntetőt ítélt. A tizenegyest Müller a jobb alsóba helyezte a balra mozduló Roberto mellett, beállítva a végeredményt. 0–3

Alexis Sánchez és az Arsenal ellenben elbukott Zágrábban
Alexis Sánchez és az Arsenal ellenben elbukott Zágrábban

DINAMO ZAGREB–ARSENAL 2–1 (1–0)
Zágráb, Maksimir Stadion. V: Hategan (román)
Dinamo: Eduardo – Ivo Pinto, Sigali, Taravel, Pivaric – Machado, Ademi, Antolic (Rog, 82.) – Szudani, Pjaca (Benkovic, 88.), Fernandes (Coric, 74.). Vezetőedző: Zoran Mamic
Arsenal: Ospina – Debuchy, Koscielny, Gabriel, Gibbs (J. Campbell, 65.), – Arteta (Coquelin, 64.), Cazorla – Oxlade-Chamberlain (Walcott, 65.), Özil, A. Sánchez – Giroud. Menedzser: Arsene Wenger
G: Oxlade-Chamberlain (24. – öngól), Fernandes (58.), ill. Walcott (79.)
Kiállítva: Giroud (40.)

Az Arsenal kapujában ezúttal David Ospnia kapott helyet, a középpályán pedig Mikel Arteta kezdőbe jelölésével adott pihenőt Arsene Wenger menedzser Francis Coquelinnek. Az első húsz percben fölényben játszott az Arsenal (Olivier Giroud például négy méterről nem tudta ellőni a labdát a hazai kapus mellett), mégis a hazaiak szerezték meg a vezetést.

A 24. percben Josip Pivaric lépett ki a bal oldalon, a remek támadás végén előbb Ospina védett, de a kipattanó Alex Oxlade-Chamberlainről szerencsétlenül a kapuba pattant. Öngól: 1–0!

Nem sokkal később Giroud óriási butaságot csinált: (miután volt már egy sárgája reklamálásért) combmagasságban megrúgta Ivo Pintót, a második sárga lap pedig már kiállítást ért.

Emberhátrányban meddő mezőnyfölényben, de erőtlenül játszott az Arsenal. Egy szögletet követően pedig már kettővel vezetett a Zagreb. Ospina rosszul számolta ki a labda ívét, Arteta lemaradt, Antenor Fernándes pedig a kapuba fejelt az 58. percben. 2–0

Úgy tűnt, sokkal jobban akarja a győzelmet a Dinamo, de egy lesgyanús góllal szépített az Arsenal. Theo Walcott olyan higgadt volt, mint Thierry Henry fénykorában. Az utolós tíz perc így izgalmas volt, de... 2–1

A két manchesteri csapat után egy újabb angol bukott el. A négy szigetországi együttesből egyedül a Chelsea vette győzelemmel a csoportkör első fordulóját.


PERCRŐL PERCRE – OLYMPIAKOSZ–BAYERN

2. FÉLIDŐ

94. perc: VÉGET ÉRT A TALÁLKOZÓ! A Bayern München 3–0-ra győzött az Olympiakosz vendégeként.
92. perc: GÓÓÓÓL! 0–3, MÜLLER! Thomas Müller higgadtan értékesíti a büntetőt, a kapu jobb oldalába helyez a másik irányba mozduló Roberto mellett.
91. perc: BÜNTETŐ! Coman cselezi be magát a tizenhatoson belülre két hazai játékos gyűrűjében, majd jön Masuaku, akinek a lábán átesik a fiatal francia szélső, a játékvezető pedig tizenegyest ítél.
90. perc: Négy perc a hosszabbítás, ennyi ideje marad az Olympiakosznak kozmetikázni az eredményt.
88. perc: ELDŐLT, OTT A MÁSODIK! GÖTZE, 0–2! A jobb oldalon fűzi támadását a Bayern München, némi szerencsével Mario Götze előtt marad a labda a tizenhatoson belül, a középpályás lefordul védőjéről és az ötös jobb sarkáról kilövi a hosszú alsót.
86. perc: SÁRGA! A nemrég beállt Kimmich borítja fel Fortuniszt a felezőnél, taktikai fault, lap jár érte.
82. perc: És akkor itt a meccs utolsó cseréje: Sebá áll be, Pardo hagyja el a játékteret.
80. perc: Cseréhez készülődik az Olympiakosz is közben, de várni kell a játékmegszakításra.
79. perc: ITT AZ UTOLSÓ BAJOR CSERE: Arturo Vidal is lesántikál a pályáról, Mario Götze váltja. Két középpályást is elveszít a Bayern?
76. perc: MOST JÖN A CSERE A BAYERNNÉL: Joshua Kimmich váltja a megsérülő Xabi Alonsót.
74. perc: Vidal ismét elképesztően sokat dolgozik a mezőnyben, kontrát indít az Olympiakosz, de Fortuniszt hátulról becsúszva állítja meg a chilei a felezőn.
72. perc: Kasaminak óvatosabbnak kellene lennie, most épp elkaszálja Xabi Alonsót, úgy, hogy már van egy sárgája. A jelek szerint a spanyol középpályás nem tudja folytatni a játékot, kényszerű csere lesz.

Egy érdekes statisztika: 70 perc alatt a Bayern München 451 passzt kísérelt meg, az Olympiakosz 114-et (!). A bajorok 88 százalékos pontossággal továbbítják a labdát egymásnak.

68. perc: KIS HÍJÁN OTT A MÁSODIK! Müllerrel nem bírnak a hazaiak, a támadó harcosan tartja meg a labdát a tizenhatoson belül Da Costa mellett, majd hét méterről emel kapura, de a labda elakad Robertóban.
65. perc: ÚJABB CSERE A HAZAIAKNÁL: Fortunisz áll be az elfáradó Cambiasso helyére.
63. perc: Egy felívelt labda Thomas Müller felé, aki Douglas Costához továbbít, a görögök elfejelik előle, de az érkező Xabi Alonso kapásból mellé durrant.
62. perc: Eldugja a labdát a vezetés tudatában a Bayern (nem mintha amúgy mást játszana a bajor csapat), a görög közönség pedig fütyül. Az első félidőben már megszokhattuk ezt a jelenetsort.
61. perc: VÁLTOZTAT AZ OLYMPIAKOSZ IS: Alejandro Domínguez megy le, Hernani áll be a helyére.
59. perc: CSERÉL A BAYERN: Lewandowski hagyja el a pályát, Kingsley Coman váltja.
58. perc: Középre lőtt labda a Bayerntől, a kimozduló Roberto begyűjti a labdát, de ütközik közben Vidallal, mindketten lennmaradnak.

Müller 69. BL-meccsén 29. gólját szerezte, a legutóbbi három a tizenhatoson kívülről született.

56. perc: NAGY VÉDÉS! Ideye billenti ki egyensúlyából Boatenget középen, majd 20 méterről veszi célba a kaput, a keresztléc alá tartó lövését Neuer nagy bravúrral tolja fölé, szöglet. Domínguez sarokrúgását Xabi Alonso fejeli ki.
54. perc: Rögtön megpróbál válaszolni az Olympiakosz, Salino jobb oldali lövése 12 méterről azonban épp Neuer ölébe hullik.

MÜLLER GÓLJA

52. perc: VEZET A BAYERN! THOMAS MÜLLER, 0–1! A jobb oldalon csalja a távolságot Thomas Müller, jó 25 méterről tekeri középre a labdát, megnézi magának Lewandowskit, de nem a csatár fejére érkezik a labda, hanem a hosszú felsőbe, Roberto kinn áll a kapujából, így átrepül fölötte a labda, egyenesen a hálóba. Ez Müller 29. gólja a Bajnokok Ligájában.
48. perc: Szép csiki-csuki az Olympiakosztól, Kasami indítja a jobb szélen Pardót, aki meghúzza az oldalvonal mellett, de a beadása pocsékul sikerül, kirúgás...
47. perc: Vidal próbál szerencsét messziről, de elkerüli a kaput a lövése.
46. perc: FOLYTATÓDIK A MÉRKŐZÉS! Nincs csere egyik oldalon sem.

1. FÉLIDŐ

45. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Nincs hosszabbítás. 0–0 a szünetben.
45. perc: MÉG EGY SÁRGA! Thomas Mülleré ezúttal a lap, aki visszahúzza Masuakut a felezőnél.
44. perc: Domínguez kerül helyzetbe a tizenhatoson belül, a bal oldalon, de amikor lövésre lendíti a lábát, Lahm odacsúszik és szögletre tisztáz. A sarokrúgást elbaltázza az Olympiakosz, Ideye gyűjti be a kipattanót, de lesre játssza.
42. perc: Szépen jut el a kapuig a Bayern, a támadás végén Xabi Alonso tüzel, de nem talál kaput a rutinos spanyol középpályás.
40. perc: Most egy kicsit a Bayern térfelén folyik a játék, melynek végeredményeként Pardo harcol ki egy szögletet Alabával szemben. Domínguez sarokrúgását Da Costa fejeli kapura 10 méterről, de épp Neuer kezébe.
36. perc: Juan Bernat unja meg a labdázgatást és jó 25 méterről lő, a kísérlet épphogy elzúg a keresztléc fölött. Roberto rajta van az életerős lövésen.
33. perc: HELYZET! Eldugja a labdát a Bayern München, az Olympiakosz játékosai nem tudnak labdához érni, végül Douglas Costa lő 11 méterről, de véd Roberto, majd a kipattanót keresztbe vágja a kapu előtt a brazil, az érkező Lewandowski egyből tüzel 10 méterről, de Roberto ezt is fogja. Érik a Bayern gólja.
31. perc: Éledezik az Olympiakosz, Pardo és Leandro Salino passzolgatnak a jobb szélen, Xabi Alonso lép közbe. Továbbviszi a támadást a görög együttes, de Ideye lövése nagyon gyenge.
29. perc: Leandro Salino fordul szépen Vidal mellett, a chilei azonban lerántja, de megússz a sárgát.

A labdabirtoklás: 72–28 a Bayern München javára 27 perc játék után.

26. perc: MICSODA HELYZET! Thomas Müllerkanyarít középre tökéletesen a bal oldalról, a hosszún érkező Lewandowskiról minden görög védő lemarad, a lengyel csatár a földre bólintja a labdát, ami túljut Robertón, de a gólvonalon álló Ideye kivágja!
24. perc: Na igen, a görög közönség hangos füttyszóba kezd ismét...
23. perc: ÚJABB SÁRGA! Xabi Alonso rossz ütemben csúszik oda Masuakunak, amiért még nem jár lap, Esteban Cambiasso azonban olyan hevesen reklamál ezért, hogy neki igen.
21. perc: Letáborozik a hazaiak térfelén a Bayern München, eldugják a labdát a vendégek, végül Vidal marad lesen, így fordulhat az Olympiakosz.
19. perc: Egy egészen furcsa szögletkombináció a Bayerntől: Douglas Costa majdnem a felezőig emeli vissza a labdát, ahol Lahm kapja és lövi be középre egyből, de Roberto jól mozdul ki a kapujából és lehúzza a labdát.
17. perc: Vidal emeli középre a labdát a bal oldalról, de Masuaku jól helyezkedik és kifejeli Lewandowski elől. Nem jut messzire a labda, Thiago Alcántara pedig kapura durrantja jó 22 méterről, pontosabban kapu mellé...
15. perc: Jól tartja a labdát a Bayern, de nem nagyon tud előrejutni az Olympiakosz térfelén, most épp Cambiasso olvassa le Alaba keresztpasszát.
12. perc: A házigazda térfelén tartja a labdát a Bayern München, végül Thiago Alcántara beadása szabadítja fel az Olmypiakosz kapuját, túl mély a labda.

Manuel Neuer 50. Bajnokok Ligája-mérkőzésén lép ma pályára.

11. perc: Domínguez tűzi kapura a labdát a bal oldalról, jó 20 méterről, a pattogós lövést Manuel Neuer öleli magához.
9. perc: Jó ritmusváltás a Bayerntől, Douglas Costa ad középre a bal oldalról, de kifejelik a hazaiak, mielőtt Lewandowski odaérne.
7. perc: Továbbra is harcosan játszik az Olympiakosz, nem ijednek meg a hazaiak, ennek eredménye a meccs első szöglete a hetedik perc végén. A sarokrúgásnál Kasami fejel az ötösről, de épp Neuer ölébe.
5. perc: LAP!Itt a meccs első sárgája, Kasami kapja Thomas Müller elkaszálásáért.
4. perc: Egy-egy távoli lövés az első percek mérlege, de mindkét kísérletbe belelépnek a védők, egyik kapusnak sem kell izzadnia egyelőre.
2. perc: A görög közönség azonnal hangos füttyszóba kezd, ha a Bayern Münchennél van a labda két érintésnél tovább...
1. perc: Harcosan kezd az Olympiakosz, letámadnak a görögök, Domínguez zavart is okoz az alapvonalnál, de Alaba megoldja és tisztáz.
1. perc: ELKEZDŐDÖTT A TALÁLKOZÓ!

A Bayern München fekete szerelésében lép pályára, az Olympiakosz piros-fehérben.

A hangulat fantasztikus a Karaiszkakisz Stadionban, az Olympiakosz ultrái szokásukhoz híven pokoli atmoszférát teremtenek, nem a legkellemesebb hely ez egy vendégcsapatnak. Ahogy Lahm is mondta a mérkőzés előtt: nehéz a saját játékára koncentrálni az embernek itt.

A mérkőzés előtt a Bayern München szurkolói kisebb összetűzésbe keveredtek a hazai drukkerekkel, ám a helyi rendfenntartók gyorsan békét teremtettek. A hírek szerint nem a német fanatikusok robbantották ki a csetepatátét...

Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik az Olympiakosz–Bayern München találkozó a Bajnokok Ligája első fordulójának szerdai játéknapján. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Optimistán várhatja mindkét csapat a találkozót: az Olympiakosz hazai pályán olyan nagycsapatokat kapott el az elmúlt években, mint a Juventus, a Manchester United vagy az Atlético Madrid – kettő közülük BL-döntőt játszott az elmúlt években. A Bayern Münchennek viszont kegyetlenül megy a nyitó napon: a német együttes a legutóbbi 11 szezonban mindig nyert a csoportkör első fordulójában.

„Nagyon-nagyon hangos a közönség itt, mindig. Nekünk viszont csak a saját játékunkra szabad koncentrálnunk, ez az egyetlen útja annak, hogy győzelemmel térhessünk haza” – fogalmazott a találkozó előtt a Bayern München csapatkapitánya,PhilippLahm. A Bayern München kezdőjében egy helyen van változás a hétvégi, Augsburg elleni győzelemhez (2–1) képest: Juan Bernat kezd balbekként Rafinha helyett.

Az Olympiakosz mérlege felemás német csapatok ellen: öt győzelem és nyolc vereség, a gólkülönbség ellenben 22–22, ami imponáló.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik