Él a remény: a Honvéd egy góllal kapott ki Izraelben

CSERHÁTI ANDRÁS (BEER-SEVA)CSERHÁTI ANDRÁS (BEER-SEVA)
Vágólapra másolva!
2017.07.12. 18:48
null
Korhut Mihály győztesen hagyhatta el a pályát a Honvéd ellen (Fotó: Sarkadi Bálint)
A magyar bajnok Bp. Honvéd a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, a párharc első felvonásán 2–1-re kikapott az izraeli Hapoel Beer-Seva otthonában. A visszavágót egy hét múlva, július 19-én 21.15 órától, zárt kapuk mögött rendezik meg a Bozsik-stadionban.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS

HAPOEL BEER-SEVA–BP. HONVÉD 2–1 (Miguel Vítor 35., Einbinder 52., ill. Lanzafame 63.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Sárga dressz mellé szponzor
A Honvéd a sárga mezében lépett pályára a Hapoel ellen, mivel a játékosok kifejezetten kedvelik ezt a színű felszerelést. Ez persze nem is meglepő, hiszen ebben a színösszeállításban többek között a Mezőkövesd (5–1) és a Debrecen (5–2) elleni idegenbeli találkozón is sikerült nyerni az előző, aranyéremmel záruló bajnoki szezonban. A dresszen fellelhető volt egy szponzor neve is, a hírek szerint a felek a Hapoel Beer-Seva elleni párharcra kötöttek együttműködési megállapodást.

„Lehet, a saját hangodat sem hallod majd” – riogattak a házigazdák, utalva arra, hogy a Turner Stadion atmoszférája bizony nem mindennapi.

S mi tagadás, olykor valóban így is volt, fergeteges hangulat uralkodott a csaknem két éve átadott arénában.

A stadion megtelt, odahaza ilyet – sajnos – csak nagyon ritkán tapasztalni. Itt meg is kell jegyeznünk, hogy le a kalappal a körülbelül száz Honvéd-drukker előtt, akik több százezer forintot sem sajnáltak arra, hogy útra keljenek Izraelbe, s láthassák csapatukat huszonnégy év után a Bajnokok Ligájában.

És hogy mit láttak?

Először is azt, hogy bár bokasérülése miatt kérdéses volt, mégis kezdett a Hapoel egyik legjobbja, Anthony Nwakaeme, aki az előző bajnoki szezonban házi (társ)gólkirályi címet ünnepelhetett Ben Szaharral – mindketten tizennégy gólig jutottak. Az afrikai támadó egyébként jó viszonyt ápol a kispestiek szintén nigériai hátvédjével, Patrick Ikenne-Kinggel. Holender Filip pedig a labdával, ám ezt a tudását nem mutathatta be szerda este, ugyanis a bokája rakoncátlankodott, így a szélső szomorú ábrázattal sétált be az öltözőbe.

A helyiek azonban nem lógatták az orrukat. Egyre inkább lehűlt a hőmérséklet, normálisan lehetett levegőhöz jutni – a kispesti játékosok mégis úgy érezhették magukat az első percekben, mintha fojtogatná őket a Hapoel.

De nem tartott sokáig a hazai nyomás, sőt a 19. percben akár a vezetést is megszerezhette volna a Honvéd, amikor Davide Lanzafame szabadrúgása kis híján célt talált, Guy Haimov azonban védeni tudott. Boldogan jegyezhettük le, hogy kiegyenlített játék alakult ki, a Hapoel próbálkozott, ám szó sem volt arról, hogy sorra alakította volna ki a ziccereket.

Lanzafame révén szépített a Honvéd (Fotó: Sarkadi Bálint)
Lanzafame révén szépített a Honvéd (Fotó: Sarkadi Bálint)
Ki mit hallott Eppel Mártonról?
Kedd esti Honvéd-edzés, pattogó labda, hangos kiáltások – és izraeli újságírók kérdései Eppel Mártonról. Egyikük afelől érdeklődött, hogy valóban olyan jó játékos-e, mint azt az előző szezonban mutatott remek teljesítménye mutatja, míg másikuk szinte már kész tényként kezelte – a Hapoel Beer-Seva belső információjára hivatkozva –, hogy a hórihorgas csatár a párharc után Izraelbe, épp a Honvéd ellenfeléhez szerződik. Nos, mi továbbra is úgy tudjuk, a klub konkrét ajánlatot egyelőre nem kapott egyik legjobbjáért, de ez persze a napokban változhat. A kispesti klub biztosan nem válna meg pár fillérért az erősségétől, s mivel a futballistát szerződés köti a csapathoz, a Honvéd (is) dönt. A történet minden bizonnyal hamarosan folytatódik.

Annak viszont nem örültünk, hogy Korhut Mihály is remekül mozgott, s épp ő harcolta ki azt a szabadrúgást, amelyből gól született: Miguel Vítor megelőzte Baráth Botondot, és a kapu jobb oldalába fejelt.

Váratlanul érkezett tehát a hazaiak vezető gólja, ám a magyar együttes nem roppant össze, próbálkozott becsülettel.

A fordulás után azonban Daniel Einbinder megduplázta a Beer-Seva előnyét, és úgy tűnt, itt a vége, elúszott minden – csakhogy Davide Lanzafame Laczkó Zsolt beadása után gyönyörűen fejelt a kapu bal alsó sarkába a 63. percben. Nem csoda, hiszen remek viszonyt ápolnak egymással a pályán kívül is.

Ez a hazai drukkereknek sem tetszett, néha füttyszó harsant fel, s bizony akadozott a hazai gépezet – de inkább úgy fogalmazhatnánk, hogy a kispestiek felvették a versenyt a sokkal esélyesebb Hapoellel.

Nagy bravúrt hajtottak végre tehát a kispestiek, mivel maradt a szűkös, 2–1-es vereség.

A hangunkat valóban csak elvétve hallottuk, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a Honvéd hangos sikerrel felérő eredményt ért el.

A visszavágót július 19-én, szerdán játsszák a Bozsik-stadionban – zárt kapuk mögött.

MESTERMÉRLEG

– Láthatóan csalódott.
– Igen, hiszen nem játszottunk igazán jól, ennél sokkal jobb teljesítményre vagyunk képesek, s ezt bizonyítottuk is korábban – így Barak Bahar, a Hapoel Beer-Seva vezetőedzője. – Sajnálom, hogy ezt nem láthatták a nézők, többet érdemeltek volna. De nincs mit tenni, megyünk tovább, remélem, hogy jövő héten Budapesten is nyerünk, és magabiztosan kiharcoljuk a továbbjutást.

– Egyetért azzal, hogy Daniel Einbinder kiemelkedett a hazai együttesből?
– Igen, de ez nem lep meg, hiszen remek futballista, fontos és szép gólt szerzett. A csapat kissé visszafogott produkciója azonban fáj, s nem magyarázkodnék azzal, hogy az idény első tétmérkőzését játszottuk, hiszen a kispestiek is először léptek fel a szezonban.

– A visszavágón nem lehetnek nézők, helyesebben, kétszáz izraeli igen.
– S ezt szeretnénk is kihasználni, így újra hazai pályán érezhetjük magunkat. Persze az lett volna a legjobb, ha a hazai szurkolók is bejöhettek volna. A lényeg, hogy lépjünk a következő körbe, ez a kötelező feladatunk.

 

A Honvéd vezetőedzője, Erik van der Meer bosszús volt, hogy csapata buta hibát követett el az első kapott gól előtt, és sajnálja, hogy a kispesti visszavágón nem lehetnek ott a drukkerek.

GRÓF DÁVID
Élveztem, hogy ennyi néző előtt védhettem, nagyszerű stadionban, remek hangulatban. Erre vártunk! Természetesen bosszús vagyok a két kapott gól miatt, de így, hogy Davide Lanzafame eredményes volt, megmaradt az esélyünk a visszavágón arra, hogy akár tovább is jussunk. Ugyanakkor bosszant, hogy zárt kapuk mögött rendezik a meccset, hiszen most is nagyon sokat számított, hogy szurkoltak nekünk. Bizakodhatunk, és ez jó érzés."

– Bár vereséget szenvedtek, le a kalappal a csapat előtt.
– Mindenekelőtt ki kell emelnem: örülök, hogy magunk mögött tudhattuk a Honvéd-szurkolókat! Nem csak mellébeszélés, hogy rengeteget számított az ittlétük.

– Meglepte bármivel is a Hapoel Beer-Seva?
– Rengeteg videót néztünk meg, készültünk, s a munkának meglett a gyümölcse. Fontosnak bizonyult, hogy a Hapoel nem szerezte meg a harmadik gólját kettő null után. Amúgy is bosszantott, hogy buta hibát követtünk el az első találat előtt, ezért csalódott is vagyok. Ám tisztában kell lenni az erőviszonyokkal. Ellenfelünknek sokkal jobbak a lehetőségei, mint nekünk. Azonban eltüntettük a különbséget, mégpedig erős csapatjátékkal és szívvel.

– Valós esély maradt a visszavágóra. Gondolta volna, hogy így lesz?
– Ezért dolgoztunk. Davide Lanzafame gyönyörű gólt fejelt. Sajnálom, hogy otthon nem támogathatnak minket a szurkolóink, de okos játékkal és taktikával megjutalmazhatjuk őket egy szép eredménnyel.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A kispestiek megköszönték az Izraelbe elutazó szurkolók biztatását (Fotó: Sarkadi Bálint)
A kispestiek megköszönték az Izraelbe elutazó szurkolók biztatását (Fotó: Sarkadi Bálint)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik