BL: „Az évszázad kudarca”; minden elromlott, ami elromolhatott a Realnál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.06. 00:32
null
A 13-ból nem ebben az idényben lesz 14 (Fotó: AFP)
Március ötödikével gyakorlatilag véget ért a Real Madrid idényének érdemi része, a „királyi gárda” egy héten belül három hazai vereséget szenvedett el, a következmények pedig: kiesés a Király-kupából, 12 pontosra nőtt a hátrány a listavezető Barcelonához képest a bajnokságban, és nem lesz BL-címvédés. A fantasztikus teljesítményt nyújtó Ajax 4–1-es madridi sikere és továbbjutása valódi szenzáció – a holland csapat nemcsak eredményes, hanem rendkívül látványos futballal lépett tovább a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Volt miről beszélni az érdekelt feleknek a mérkőzés után...

Az eltiltott Sergio Ramos a páholyában – miközben épp dokumentumfilmet forgattak róla – delíriumban ünneplő ajaxosokat nézhetett a meccs végén. „Always Look on the Bright Side of Life” – dalolták az amszterdami szurkolók, akik addigra már kiollézták magukat a Bernabéuban. Az Ajax egészen lenyűgöző futballal valósággal lemosta a pályáról a címvédő Real Madridot, és teljesen megérdemelten jutott be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe 4–1-es sikerével. A Real Madrid az 1994–1995-ös UEFA-kupa után (akkor a dán Odense BK ejtette ki) veszített el egy kieséses párharcot idegenbeli győzelmét követően. Az Ajax pedig a 2002–2003-as idény óta először lépett tovább a BL legjobb nyolc együttese közé.

„Azt hiszem, sosem éreztem még ennyire kellemetlenül magam, képtelen vagyok megmagyarázni az eredményt. Egy hét alatt elúszott minden, hiábavaló lenne kifogásokat keresnünk, ellenfelünk egyszerűen jobb volt és megérdemelten jutott tovább. Nyilván nem könnyű két, Barcelona elleni vereség után felállni, de tiszta fejjel és a győzelem megszerzéséért léptünk ma pályára. Két hiba után 0–2, majd a második félidőt jól kezdtük, viszont a harmadik góllal vége volt mindennek. Nem érzem úgy, hogy vége lett ezzel a vereséggel egy ciklusnak, hiszen fiatal és fejlődőképes a csapatunk. Ám szembe kell néznünk azzal, hogy egy sz.r idény ez nekünk. Kizárólag magunkat okolhatjuk” – értékelt kíméletlen őszinteséggel a Real Madrid védője, Dani Carvajal. Valóban: a Real egy hét alatt romba döntötte az egész idényét.

A Marca nem fogta vissza magát, „az évszázad kudarcának” minősítette a mérkőzést és fejeket követelt – mondhatjuk úgy is, hogy ez az idény jó alapul szolgál a Realnak egy alapos megújulásra... A madridi lap szerint ugyan nem lehet mindig nyerni, de a kiesés módja és az egy héten belül elszenvedett vereségsorozat elfogadhatatlan. A Real egymás után négy hazai tétmeccset veszített el – erre sem sokszor volt példa...

Az Ajax egyértelműen a Real Madrid fölé nőtt (Fotó: AFP)
Az Ajax egyértelműen a Real Madrid fölé nőtt (Fotó: AFP)

„Rettenetesen fájdalmas kudarc ez. Minden elromlott, ami elromolhatott, talán így lehetne a legjobban összefoglalni a történteket. Szomorú pillanat ez számunkra – egyben mutatja, miért nagyon nehéz megnyerni a Bajnokok Ligáját. Természetesen nagyon hiányzott Sergio Ramos a csapatból. Nehéz idényünk van, de azért vagyunk itt, hogy a nehézségek ellenére is kitegyük a szívünket a pályára. Nyugodtak maradunk ebben a nehéz pillanatban. A Madrid mindig feláll, és mindig erősebben tér vissza” – summázott Santiago Solari. Az már más kérdés, hogy lehet, nem vele a kispadon tér vissza erősebben...

Az Ajax csapatkapitánya, Matthijs de Ligt szuperlatívuszokban beszélt az amszterdamiak teljesítményéről – és nem is esett túlzásokba a visszavágót látva.

„Tudtuk, hogy van esélyünk, hittünk abban, hogy ha a saját játékunkat tudjuk játszani, akkor problémákat okozunk a Realnak. Ez már az első mérkőzésen világossá vált. A létező legjobbunk volt, amit ma láttak. Valódi csapatjátékot mutattunk be, a támadóink nagyszerűen segítettek be a védőknek. Korábban a Bayernt is megizzasztottuk, most kiejtettük a címvédőt. Ki tudja, hol a végállomás?” – mondta a védő.

„Igazából otthon sem futballoztunk sokkal rosszabbul, csak balszerencsések voltunk. Most viszont minden bejött. Jól játszottam, ám egy hibámmal a végét majdnem izgalmassá tettem. A negyeddöntőben minden gárda jó ellenfél, mi leszünk az esélytelenek, de igyekszünk megragadni a lehetőséget. Nagy boldogság, hogy a legjobb nyolc csapat között vagyunk” – nyilatkozott a pálya szélén a Barcelonába tartó Frenkie de Jong.

A találkozó legjobbja minden kétséget kizáróan a gólt szerző, gólokat előkészítő és szenzációs produkcióval (valamint Zidane-cselekkel) kirukkoló Dusan Tadics volt. Amit ezen az estén nyújtott, arra az Ajax történetének bármely tízese büszke lehetett volna.

„Valószínűleg életemben nem játszottam ilyen jól. Legyőztük a világ legjobb csapatát! Nagyon büszke vagyok, azt hiszem, nagyon sok embernek szereztünk ma este örömet. Lazán kell futballozni, örömmel. Remek csapatunk van és szép futballt játszunk. Mindig is Zidane volt a kedvenc labdarúgóm, lehet, hogy kicsit túl sokat néztem a videóit” – viccelődött Tadics, a látványos megoldásaira célozva.

Amszterdami ünneplés a Bernabéuban (Fotó: AFP)
Amszterdami ünneplés a Bernabéuban (Fotó: AFP)

Erik ten Hag, az Ajax vezetőedzője kétségkívül megérdemeltnek nevezte alakulata továbbjutását.

„Ez a teljesítmény közel volt a tökéleteshez. A két mérkőzés alapján egészen biztosan megérdemeltük a továbbjutást, óriási élvezet volt ma este a csapatom játékát figyelni. Ne feledjük: ez az út a selejtezőkből indult, és még mindig állunk, sőt, három trófeára hajtunk, s mindegyiket meg akarjuk nyerni. A negyeddöntő sorsolására semmi befolyásom, így nem is töröm ezen a fejem. Minden lehetséges ellenfél valódi nagy csapat. De a Real Madrid is az volt.”

És valóban: egy ilyen kedd este után nehéz lenne elképzelni, hogy ez az Ajax bármely ellenfelétől megijedne, bárki is kerül az útjába.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid (spanyol)–Ajax (holland) 1–4 (0–2)
Madrid,Santiago Bernabéu Stadion, 77 013 néző.Vezette:Felix Brych (német)
REAL MADRID:
Courtois – Carvajal, Varane, Nacho, Reguilón – Modric, Casemiro (Valverde, 87.), Kroos – Lucas Vázquez (Bale, 29.), Benzema, Vinícius Júnior (Asensio, 35.).Vezetőedző:Santiago Solari
AJAX:Onana – Mazraui (Veltman, 80.), De Ligt, Blind, Tagliafico – F. de Jong, Van de Beek, Schöne (D. De Wit, 73.) – Zijes, Tadics, David Neres (Dolberg, 74.).Vezetőedző:Erik ten Hag
Gólszerző: Asensio (70.), ill. Zijes (7.), David Neres (18.), Tadics (62.), Schöne (72.)
Kiállítva: Nacho (93.)
Továbbjutott: az Ajax, 5–3-as összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik