Az Arsenal eddig győzni járt a San Siróba

Vágólapra másolva!
2011.12.16. 13:21
null
Pato a 2010-es Emirates Cup 1–1-es meccsén betalált az Arsenalnak (Fotó: Action Images, archív)
Címkék
Három párharcban nincs közös európai kupamúltja a résztvevőknek, a többi ötben viszont van mire visszatekinteni – a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének pénteki nyoni sorsolása után ezt sebtében meg is tettük.

Első ránézésre a Milan és az Arsenal összecsapása követeli magának a „sláger" minősítést, noha az olasz és az angol futball nagy presztízsű képviselője nem túl eseménydús közös múltra tekinthet vissza.

Eddig csupán egyszer futottak egymásba a kontinentális kupaporondon, annak emléke viszont még friss – és a londoniak idézik fel szívesebben. A 2007–2008-as BL-kiírásnak ugyanebben a fázisában, a nyolcaddöntőben találkozott a két csapat, és a Milan még csak gólt sem tudott szerezni: a gól nélküli londoni találkozót 2–0-s Arsenal-siker követte Cesc Fabregas és Emmanuel Adebayor két kései góljának köszönhetően.

MILAN–ARSENAL 0–2 (BL, 2007–2008)


Az Arsenalnak jól megy a San Siróban és úgy általában az olasz vetélytársakkal szemben is. Az „ágyúsok" kétszer vizitáltak európai kupameccsen a milánói arénában, és a Milanhoz hasonlóan az Intert is legyőzték (5–1). Sőt mi több, az Arsenal még sohasem esett ki olasz ellenféllel szemben: hétszer továbbjutóként jött ki a párharcból, egyszer pedig kupagyőztesként (KEK, 1994, Parma).

(Olvasónk felvetésére érdemes felidézni az 1995 elején lejátszott 1994-es Szuperkupa-párharcot, amely ugyan nem része a klasszikus európai kupavetélkedésnek, de valóban UEFA-rendezvény. Tehát: azt a viadalt 0–0-s londoni első felvonás után a Milan nyerte meg – hazai pályán Boban és Massaro góljával 2–0-ra győzve. Azaz, járt már rosszul is az Arsenal a San Siróban...)

Keservesebb emlékeket őriznek Milánóban az angolok elleni közelmúltbeli BL-párharcokról. Nem az Arsenal elleni volt az egyetlen kudarcuk – a legutóbbi három alkalommal mindig a nyolcaddöntőben estek ki, és mindig angol vetélytárs miatt (az Arsenal után a Manchester United és a Tottenham volt a kellemetlenkedő fél).

A másik olasz–londoni csatának nincs közvetlen múltja, a Napoli és a Chelsea még nem találkozott egymással európai kupa keretében. A londoni „kékek" amúgy vélhetően nem szívesen járnak Itáliába, hiszen hét fellépésükből mindössze egyet nyertek meg. A Napoli sem feltétlenül „angolbarát", nyolc meccsen mindössze hat gólt szerzett – igaz, ezek közül három az idei csoportkörben született, és a Manchester City megelőzéséhez vezetett.

S ha már az olasz kluboknál tartunk: az Internazionale eddig egyszer került szembe európai kupasorozatban a Marseille-jel, méghozzá az UEFA-kupa 2003–2004-es kiírásának negyeddöntőjében. Az első mérkőzésen a franciák hazai pályán 1–0-ra nyertek Didier Drogba góljával, s a visszavágót is 1–0-ra nyerte meg a Marseille, Milánóban Camel Meriem volt eredményes. Ez a párharc az egyetlen a nyolcaddöntőben, amelyikben két korábbi BL-győztes csap össze.

OLYMPIQUE MARSEILLE–INTERNAZIONALE (Drogba gólja)


A Bayer Leverkusen és a Barcelona már többször találkozott európai kupákban, először az UEFA-kupa 1987–1988-as kiírásának negyeddöntőjében: az első felvonásban Németországban 0–0-s döntetlen született, majd a visszavágón a „gyógyszergyáriak" 1–0-ra legyőzték a büntetőt hibázó katalánokat, így továbbjutottak, s meg is nyerték a sorozatot. A Barcelona 11-esét egy német játékos, Bernd Schuster hagyta ki a 85. percben...

A 2001–2002-es és a 2002–2003-as idényben is megmérkőzött a két fél a BL-ben, mindkétszer a csoportkörben. Előbbi szezon mindkét meccsén 2–1-re nyert az otthon játszó csapat, míg utóbbiban a Barcelona behúzta mindkét mérkőzést.

A Basel és a Bayern München háromszor vívott meg egymással a kontinentális porondon, és mindig a Bayern győzött: 1962-ben a Vásárvárosok Kupájában (2:1), majd a BL legutóbbi kiírásának csoportkörében (2–1, 3–0).

BAYERN MÜNCHEN–BASEL 3–0


A Zenit és a Benfica még sohasem találkozott európai kupameccsen, ahogyan a Real Madrid és a CSZKA Moszkva, valamint a Lyon és az APOEL sem. Érdekesség, hogy a „királyi gárda" az öt nagy moszkvai klub közül (Szpartak, Dinamo, Torpedo, Lokomotiv, CSZKA) csak a CSZKA-val nem játszott még.

BAJNOKOK LIGÁJA
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Február 14.
Lyon (francia)–APOEL Nicosia (ciprusi)
Leverkusen (német)–Barcelona (spanyol)
A visszavágókat március 7-én rendezik meg.
Február 15.
Zenit (orosz)–Benfica (portugál)
Milan (olasz)–Arsenal (angol)
A visszavágókat március 6-án rendezik meg.
Február 21.
CSZKA Moszkva (orosz)–Real Madrid (spanyol)
Napoli (olasz)–Chelsea (angol)
A visszavágókat március 14-én rendezik meg.
Február 22.
Marseille (francia)–Inter (olasz)
Basel (svájci)–Bayern München (német)
A visszavágókat március 13-án rendezik meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik