Az Arsenal csoportelső; Megyeri parádézott

Vágólapra másolva!
2011.11.23. 23:01
null
A kép csalóka: Van Persie és az Arsenal fektette két vállra a Dortmundot, és nem fordítva (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Arsenal 2–1-re nyert a Borussia Dortmund ellen hazai pályán a labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjának 5. fordulójában, ezzel megnyerte a kvartettet. A négyes másik mérkőzésén az Olympiakosz a remekül védő Megyeri Balázzsal a kapujában 1–0-ra nyert Marseille-ben, így megőrizte továbbjutási esélyét.

 

A forduló előtt úgy nézett ki a képlet a csoportban, hogy az Arsenal a Dortmund legyőzésével mindenképpen továbbjutna, de a döntetlen is elegendő számára, ha az Olympique Marseille–Olympiakosz találkozón nem születik vendégsiker. A franciák akkor jutnak tovább, ha több pontot szereznek a görögök ellen, mint a németek az angolokkal szemben. Nos, mint utóbb kiderült, a londoniak már a 16 között vannak, ráadásul a csoportjukat is megnyerték, míg Megyeriék idegenbeli sikerükkel még versenyben vannak a továbbjutásért. De nézzük a részleteket!

ARSENAL–BORUSSIA DORTMUND

A dortmundiaknál az igazság hetének nevezett időszak második meccsét játszották Londonban, és a Bayern München legyőzése után az Arsenalt is elkapták volna, hogy életben tartsák továbbjutási reményeiket. A dolgukat nehezítette, hogy az Arsenal legutóbbi 36 hazai BL-meccséből mindössze egyet vesztett el, ráadásul megnyerte az utolsó öt hazai meccsét német riválissal szemben.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a Dortmund érthető módon mindent megtett érte, hogy idegenben is megszerezze a vezetést. Az 1. percben már rögtön Wojcieh Szczesnynek kellett kifutva mentenie Robert Lewandowski elől. Érdekesség, hogy a nézőtéren feltűnt a jelenleg az „ágyúsokkal" készülő Thierry Henry és a tenisz-vb-n Londonban szereplő Roger Federer is.

A félidő feléhez érve átterelődött a játék a Dortmund térfelére, de sokáig nem volt igazán veszélyes helyzete a hazaiaknak. Roman Weidenfeller is megtette ugyanazt, mint kollégája, de ha lehet mondani, még nagyobbat kellett tisztáznia Theo Walcott elől.

A Dortmund ezután két kulcsemberét is elveszítette a középpályán, előbb Sven Bender kért cserét, miután összecsúszott Thomas Vermaelennel, majd Mario Götze jött le sántikálva. A szünet előttre még maradt egy gyors „ütésváltás", de nem született gól az első 45 percben.

A második játékrész egy Kagava-lövéssel indult, amelyet védett az Arsenal kapusa, a túloldalon azonban már rezdült a háló. Ki más, mint Robin van Persie szerezte meg az angolok vezetését: az egész meccsen kiválóan játszó Song csinált bolondot a teljes német védelemből a bal oldalon, középre adására a holland csatár emelkedett a legmagasabbra, és a bal alsóba bólintott. 1–0

A Dortmund próbált válaszolni, de már nem tudta ugyanazt a ritmust diktálni, mint az első játékrészben. Gervinho ráadásul könnyen megduplázhatta volna az angolok előnyét, de hiába vitte el Weidenfeller mellett a labdát, közben beérték, és mentettek a németek.

A hajrában aztán Van Persie végleg eldöntötte a vitás kérdéseket, amikor egy bal oldali szögletet Vermaelen megcsúsztatott a rövidnél, a jobb saroknál pedig könnyen passzolt a hálóba. 2–0

A németek ugyan szépítettek Kagava (2–1) révén a hosszabbításban, de ez már maximum szépségtapasz volt a számukra, így is igen nehéz a további helyzetük a csoportban.

Megyeri Balázs (a háttérben) hibátlanul védte az Olympiakosz kapuját (Fotó: Reuters)
Megyeri Balázs (a háttérben) hibátlanul védte az Olympiakosz kapuját (Fotó: Reuters)

 

OLYMPIQUE MARSEILLE–OLYMPIAKOSZ

Az Olympiakosznak győznie kellett továbbjutási esélyei életben tartásához, ám az eddigi három, Marseille elleni találkozóján még a döntetlen sem jött össze neki. Az első félidőben a franciák birtokolták többet a labdát, és lövéssel is többször próbálkoztak, ám a kaput egyszer sem találták el, így Megyeri Balázsnak nem sok dolga akadt.

A vendégek ezzel szemben már a 10. percben közel kerültek a vezetés megszerzéséhez, amikor Olof Mellberg egy szabadrúgás után gyönyörűen fejelt a kapuba, ám les miatt a játékvezető érvénytelenítette a találatot. A 37. percben Mathieu Valbuena hibája után kerültek helyzetbe a görögök, José Holebas lövése ráadásul megpattant egy védőn, de Steve Mandanda hatalmas bravúrral szögletre mentett.

A második félidőben már jóval veszélyesebben játszott az OM, Megyeri eszén azonban ezen az estén nem lehetett túljárni. A magyar kapus a 72. percben Diarra Souleymane fejesét hárította, hogy aztán tíz perc múlva együtt örüljön társaival, Jannisz Fetfacidisz ugyanis egy ellentámadás végén megszerezte a vezetést az Olympiakosznak. 0–1

A hazaiak persze nem adták fel, és több nagy helyzetet is kialakítottak a hajrában, ám mindhiába. A 85. percben Loic Rémy közeli próbálkozását, majd nem sokkal később André-Pierre Gignac szabadrúgását védte Megyeri, aki főszerepet játszott abban, hogy a görög alakulat győzött, és ezzel megőrizte esélyét a továbbjutásra.

BAJNOKOK LIGÁJA
F-CSOPORT, 5. FORDULÓ
OLYMPIQUE MARSEILLE (francia)–OLYMPIAKOSZ (görög) 0–1 (0–0)
Marseille, Vélodrome. V: Rizzoli (olasz)
G: Fetfacidisz (82.)
ARSENAL (angol)–BORUSSIA DORTMUND (német) 2–1 (0–0)
London, Emirates Stadion. V: De Bleeckere (belga)
G: Van Persie (49., 86.), ill. Kagava (92.)
AZ ÁLLÁS
1. Arsenal 5 3 2 0 6–3 +3 11
2. Marseille 5 2 1 2 4–2 +2 7
3. Olympiakosz 5 2 0 3 5–5 0 6
4. Borussia Dortmund 5 1 1 3 4–9 –5 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik