Arsenal-Barca és Inter-Bayern a slágermeccs a nyolcaddöntőben

Vágólapra másolva!
2010.12.17. 12:14
Címkék
Péntek délben Nyonban kisorsolták a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének párosítását. A csapatokat két kalapból választották, és végül csak összejött az Arsenal–Barcelona rangadó, de különösen érdekes csatára lehet számítani az Internazionale–Bayern München, az AC Milan–Tottenham, valamint a Lyon–Real Madrid páros esetében is. 

A BL-nyolcaddöntő táblája (Fotó: Action Images)
A BL-nyolcaddöntő táblája (Fotó: Action Images)
A BL-nyolcaddöntő táblája (Fotó: Action Images)
A BL-nyolcaddöntő táblája (Fotó: Action Images)
A BL-nyolcaddöntő táblája (Fotó: Action Images)

Csoportgyőztesként három angol, két-két spanyol és német, valamint egy ukrán egylet jutott be a nyolcaddöntőbe, amelynek visszavágóját így ezek hazai pályán játszhatják majd le.

SZAVAZÁS

Melyik nemzet csapata nyeri meg a Bajnokok Ligája 2010–2011-es kiírását?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A legjobb tizenhat között az azonos nemzetet képviselő csapatok még nem találkozhatnak egymással, miként az egy csoportból érkezők is értelemszerűen elkerülték egymást.

A nyolcaddöntőbe két olyan gárda, a dán FC Köbenhavn és angol Tottenham Hotspur is bejutott, amely története során még nem járt a sorozat ezen szakaszában.

    
A nyolcaddöntő első mérkőzéseit február 15–23., míg a visszavágókat március 8–16. között rendezik meg.

A sorsolás úgy hozta, hogy már a nyolcaddöntőben találkozik az idei döntő két résztvevője, azaz a címvédő Internazionale és a májusban vesztes Bayern München. Az egyik nagy esélyes, a Barcelona az Arsenal gárdájával mérkőzik, azaz utóbbi párosítás esetében a 2006-os finálé ismétlődik meg.

A Schalke játékosaként térhet vissza Raúl Spanyolországba, miután a Ruhr-vidékieket összesorsolták a Valenciával. A Real Madrid az általa jól ismert francia Lyonnal találkozik. Nem jó hír ugyanakkor a blancóknak, hogy eddig még nem sikerült legyőzniük francia riválisukat a BL-ben.

A Tottenham a csoportkör után visszatér majd Milánóba, bár akkor a címvédő Interrel, míg ezúttal a városi rivális AC Milannal csaphat össze. Ez a „bravúr” egyébként korábban csak az Ajaxnak sikerült, a hollandok a 2002–2003-as idényben találkoztak mindkét milánói csapattal a Bajnokok Ligájában.

Az újoncnak számító FC Köbenhavnra a Chelsea vár, a Manchester United a Marseille-jel randevúzik, míg az AS Roma a Sahtar Donecket kapta. 

 LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA, A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
AS Roma (olasz)Sahtar Doneck (ukrán)
AC Milan (olasz)Tottenham (angol)
Valencia (spanyol)Schalke (német)
Internazionale (olasz)Bayern München (német)
Olympique Lyon (francia)Real Madrid (spanyol)
Arsenal (angol)Barcelona (spanyol)
Olympique Marseille (francia)Manchester United (angol)
FC Köbenhavn (dán)Chelsea (angol)

AZ EGYMÁS ELLENI MÉRLEGEK

A sorsolás úgy hozta, hogy már a nyolcaddöntőben találkozik az idei döntő két résztvevője, azaz a címvédő Internazionale és a májusban vesztes Bayern München. A BL-ben kiegyenlített az egymás elleni mérlegük, a legutóbbi finálé előtt a 2006–2007-es kiírásban a csoportkörben futottak össze, és a Bayern akkor idegenben 2–0-ra nyerni tudott, míg hazai pályán döntetlenre végeztek. Az UEFA-kupában az 1988–1989-es idényben a nyolcaddöntőben kerültek szembe, és idegenben szerzett több góllal mentek tovább a bajorok.

 

A Barcelona eddig jól szerepelt a múltban az Arsenal ellen, 3 győzelem mellett 2 döntetlen a mérlege. 1999–2000-ben a csoportban találkoztak, és bár Spanyolországban 1–1-et játszottak, Londonban 4–1-re nyert a katalán csapat. A 2006-os döntőben is „egymásra találtak", akkor 2–1-re nyert a Barca. A legutóbbi kiírásban a negyeddöntőben futottak össze, és a spanyolok hazai győzelmükkel biztosították be a továbbjutásukat.

 

A Real Madrid jól ismeri már a Lyont, hisz a francia csapat az elmúlt öt évben háromszor is kibabrált a „királyiakkal". 2005-ben és 2006-ban a csoportkörben találkozott egymással a két együttes, s ennek során két Lyon-győzelem és két döntetlen született. A BL legutóbbi kiírásában pedig csakúgy, mint most, a 16 között csapott össze a két fél. Lyonban 1–0-s hazai győzelem született, míg Madridban 1–1 lett a végeredmény, így az OL jutott tovább. Érdekesség, hogy a Real Madrid még csak gólt sem tudott rúgni Lyonban, míg hazai pályán mindig kapott legalább egyet.

 

Az Olympique Marseille és a Manchester United – a serleg két korábbi elhódítója – eddig egyszer sodródott egymás útjába a nemzetközi porondon: az 1999–2000-es Bajnokok Ligája-kiírásban mindkét csapat megnyerte a hazai meccsét (az akkor éppen címvédő MU 2–1-re, az OM 1–0-ra), és végül mindketten tovább is léptek a közös kvartettjükből.

 

A Valencia és a Schalke egymás elleni mérlege kiegyenlített (két döntetlen mellett egy-egy győzelem és vereség): a 2007–2008-as BL-csoportkörben a Valencia szerepelt jobban (1–0, 0–0), az 1996–1997-es UEFA-kupa negyeddöntőjéből viszont a Schalke ment tovább (1–1, 2–0).

 

A Tottenham és a Milan egyetlenegy párharcot vívott eddig az európai kupaporondon: az UEFA-kupa 1971–1972-es kiírásának elődöntőjéből az angol klub került ki győztesen (2–1, 1–1), és végül a Wolverhampton elleni finálét is megnyerte.

 

A Chelsea eddig két mérkőzést játszott a dán FC Köbenhavn ellen, amikor 1998-ban a KEK nyolcaddöntőjében futott össze a két gárda. A londoni első mérkőzésen 1–1-es döntetlen született, Dániában pedig a Chelsea 1–0-ra nyert.

 

A Roma története során eddig két mérkőzést játszott a Sahtar Doneck ellen. 2006-ban a Bajnokok Ligája csoportkörében találkoztak, s a Roma hazai pályán 4–0-ra nyert, míg Ukrajnában 1–0-ra kikapott, így izgalmasnak ígérkezik ez a párharc.

 
 A TOVÁBBI PROGRAM
Nyolcaddöntő, első mérkőzések: február 15–16. és 22–23.
Nyolcaddöntő, visszavágók: március 8–9. és 15–16.
Negyeddöntő, első mérkőzések: április 5–6.
Negyeddöntő, visszavágók: április 12–13.
Elődöntő, első mérkőzések: április 26–27.
Elődöntő, visszavágók: május 3–4.
Döntő (Wembley Stadion): május 28.
 LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA, A NYOLCADDÖNTŐ MEZŐNYE
CSOPORTELSŐKCSOPORTMÁSODIKOK
Tottenham (angol)Internazionale (olasz)
Schalke (német)Olympique Lyon (francia)
Manchester United (angol)Valencia (spanyol)
Barcelona (spanyol)FC Köbenhavn (dán)
Bayern München (német)AS Roma (olasz)
Chelsea (angol)Olympique Marseille (francia)
Real Madrid (spanyol)AC Milan (olasz)
Sahtar Doneck (ukrán)Arsenal (angol)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik