Akkor nem kapott gólt a BL-ben, amikor CR és Messi még nem volt aranylabdás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.23. 19:48
null
Igor Akinfejev elképesztő sorozata 11 év után véget ért (Fotó: AFP)
A CSZKA Moszkva labdarúgócsapata 2–0-ra legyőzte a Benficát a Bajnokok Ligája 5. fordulójában, s ezzel megőrizte továbbjutási reményeit – egyben megtört egy egészen elképesztő sorozatot. A CSZKA hűséges kapusa, az orosz válogatott Igor Akinfejev 43 mérkőzés és 11 év után zárt BL-főtáblás mérkőzést kapott gól nélkül!

Az óriási tehetségként és Lev Jasin-utódként számon tartott Igor Akinfejev 31 éves korára végre megérte, hogy megtörik egy nagyon kellemetlen sorozata. A 103-szoros orosz válogatott kapus 2006. november 1. (!) óta várt arra, hogy megússzon kapott gól nélkül egy mérkőzést a BL főtábláján. A 43 mérkőzésre húzódó sorozat – amely sokkal inkább a védelmet, illetve a CSZKA általános versenyképességét minősíti, mint Akinfejevet – a Benfica elleni 2–0-val szakadt meg.

NÉVJEGY
IGOR AKINFEJEV
Nemzetisége:
orosz
Született: 1986. április 8.
Klubcsapata: CSZKA Moszkva (1991-től)
Válogatottság: Oroszország, 103/–
Legnagyobb sikerei: 6x orosz bajnok, 6x orosz kupagyőztes, 6x orosz Szuperkupa-győztes, UEFA-kupa-győztes

Tegyük hozzá, nemcsak Akinfejev örülhetett, hanem gyakorlatilag állandó (és veterán) védelméből Vaszilij Berezuckij és Szergej Ignasevics is átélte vele a fenti, meglehetősen hervasztó szériát.

Az említett 2006. november 1-i mérkőzésen (Arsenal–CSZKA Moszkva 0–0, Londonban) Akinfejev, Vaszilij Berezuckij és Ignasevics ugyanúgy a pályán volt, mint most! Az Arsenal a szinte klasszikusnak számító Lehmann – Hoyte, K. Touré, Gallas, Clichy – Rosicky, Fabregas, Gilberto Silva, Hleb – Henry, Van Persie kezdővel állt még fel…

2006 novembere, London: az ifjú Akinfejev kinézi Henry lövését. Ez volt a szerdai előtt a legutóbbi clean sheetje a BL főtábláján (Fotó: AFP)
2006 novembere, London: az ifjú Akinfejev kinézi Henry lövését. Ez volt a szerdai előtt a legutóbbi clean sheetje a BL főtábláján (Fotó: AFP)

Összehasonlításul, a leghosszabb clean sheet nélküli sorozatok a BL főtábláján:

43 mérkőzés: Igor Akinfejev (2006–2017)
16 mérkőzés: Ronald Waterreus (1997–2000)
15 mérkőzés: Antonisz Nikopolidisz (2004–2007)
14 mérkőzés: Shay Given (1997–2003)

Amikor Akinfejev legutóbb nullára hozott egy BL-mérkőzést, Kylian Mbappé, a PSG ifjú csatárcsillaga még nem töltötte be 8. életévét sem. Az Aranylabda címvédője Ronaldinho volt, Fabio Cannavaro szűk egy hónappal később kapta meg a 2006-os elismerést, amelyet a világbajnok olasz válogatott tagjaként érdemelt ki – Cristiano Ronaldo és Lionel Messi még nem hódította el egyszer sem a futballvilág legnagyobb egyéni díját. A magyar válogatott kispadján bemutatkozó mérkőzésére készült Várhidi Péter.

 

The Football Pools on Twitter

When you're waiting on both teams to score in the CSKA v Benfica match and Igor Akinfeev keeps his first #UCL clean sheet in 11 years... https://t.co/Hm1Pr3Uf2j


„Amikor megraktad, hogy mindkét csapat gólt szerez a CSZKA–Benficán, és Akinfejev 11 év után nem kap gólt egy BL-meccsen.”

 

BEZZEG A CSEREKAPUS!
A sors iróniája, hogy Akinfejev alig hagyott ki BL-főtáblás mérkőzést (2007-ben és 2011-ben térdsérülések miatt mulasztott), ám akkor tartalékja, Vlagyimir Gabulov kétszer is nullázni tudott – mindkétszer a Trabzonspor játékosai előtt húzta le a rolót.

Akinfejev nem kívánt BL-rekordja állandó vicc tárgya volt az orosz futballban, így nem csoda, hogy a CSZKA játékosainak már attól felment a vérnyomásuk, ha ezt emlegették – érthető módon a kapus sem rajongott érte, ha felhozták neki.

„Először fájt, hogy ezzel jönnek, de már lepattan rólam. Inkább azokat minősíti, akik ezzel gúnyolódnak, nem engem. Ha száz BL-mérkőzést hozok le úgy, hogy mindegyiken kapok gólt, az is csak rám tartozna” – jegyezte meg szárazon az UEFA-nak Akinfejev 2016-ban, amikor éppen tízéves évfordulóját „ünnepelte.”

A hihetetlen hír hatására persze „elszabadult a pokol”: a sports.ru megihletett (vagy bevodkázott) olvasói verseket költöttek a kapushoz (a szerkesztők közzé is tettek jó néhányat), s Akinfejev neve a Twitter-trendek között feszített.

„Nyilván minden mérkőzést megpróbáltunk nullára hozni, hát most sikerült, és ez nagyszerű. De a megszerzett három pont még jobb. Akinfejevnek nem gratuláltunk külön, ez a rekord inkább az újságíróknak és a rosszindulatú drukkereknek volt fontos. Senki sem ment oda Igorhoz a csapatból. Ez a téma nem fontos számukra. Természetesen az, hogy magabiztosan, nullára nyertünk, pszichológiailag igen fontos, erőt ad a következő mérkőzésekre” – mondta a mérkőzés után a CSZKA Moszkva általános igazgatója, Roman Babajev.

SZAKDOLGOZAT A KAPUSJÁTÉKRÓL

Igor Akinfejev szerény anyagi lehetőségekkel rendelkező családból származott, ám igen jól tanult: kitűnő nebulóként járta ki iskoláit, a moszkvai testnevelési főiskolán végzett.

Szakdolgozatát „Egy futballkapus technikai és taktikai megmozdulásai” címmel írta. Valódi CSZKA-szívű játékos: mindig is a moszkvai katonacsapat játékosa volt. 2019-ben jár le szerződése, és ha kitölti (miért ne töltené?), akkor már 28 éve lesz a CSZKA Moszkva kötelékében.

Akinfejevre a csoportkör utolsó fordulójában még egy nagy feladat vár: meg kell próbálnia tisztán tartania kapuját az Old Traffordon, hogy az öt forduló után a csoport harmadik helyén, a második helyezett FC Basellel azonos pontszámmal álló CSZKA megőrizze továbbjutási esélyét.

Itt jegyezzük meg: rendkívül igazságtalan lenne körberöhögni Akinfejevet a BL-széria miatt, mert egyébként az orosz futball valaha volt legnagyobb „nullázója”. Akinfejev a Lev Jasin-klub prominens tagja: ide azok a kapusok tartoznak, akik oroszországi profi karrierjük során több mint száz mérkőzést hoztak le kapott gól nélkül.

Az elit csoport csupán 28 tagú, és Akinfejev köztük az első, megelőzve Rinat Daszajevet, Jevhen Rudakovot és magát Lev Jasint: a CSZKA Moszkva kapuvédője eddig 276 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül, 177-et a bajnokságban, 19-et az Orosz Kupában, 33-at az európai kupákban, 47-et a válogatottban!

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
A-CSOPORT
CSZKA Moszkva–Benfica 2–0
(Scsennyikov 13., Jardel 56. – öngól)
FC Basel–Manchester United 1–0 (Lang 89.)

AZ UTOLSÓ FORDULÓ MŰSORA
December 5.

Benfica–FC Basel
Manchester United–CSZKA Moszkva

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United 5 4 1 10– 2 +8 12
2. Basel 5 3
2 9– 5 +4 9
3. CSZKA Moszkva 5 3
2 7– 8 –1 9
4. Benfica 5
5 1–12 –11 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik