Alaba hátul, Robben elöl lehet főszereplő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.25. 12:19
null
Blaszczykowski (balra) és Alaba a mai meccsen is nagy csatát vívhat (Fotó: Action images, archív)
Mi várható az esti Borussia Dortmund–Bayern München finálétól? A végeredmény megtippelésére természetesen nem vállalkozunk, de a valószínűsíthető kezdőcsapatok ismeretében megvizsgáljuk, hogy játékban mire számíthatunk majd a két csapattól.

 

JÜRGEN KLOPP ÉS DAVID ALABA KIHÍVÁSAI

Első ránézésre Jürgen Klopp feladata nehezebbnek tűnik a ma esti döntő előtt, mint müncheni kollégájáé, Jupp Heynckesé. A dortmundiak mesterének egyrészt meg kell oldania Mario Götze pótlását, másrészt pedig ki kell találnia, hogyan lehet megállítani a Bayern félelmetes támadógépezetét, az Arjen Robbben, Thomas Müller, Franck Ribéry, Mario Mandzukic négyest, amelynek vezérletével a bajnokságban 98, a BL-ben 29 gólt szerzett ebben a szezonban a müncheni alakulat.

Egyik feladat sem tűnik könnyűnek, bár mindkettőben szerzett már tapasztalatot Klopp, hiszen Götze gyakran sérült, a Bayernnel pedig – a nyári Szuperkupát is beszámítva – már az ötödik meccsét játssza a Dortmund ebben a szezonban. Az eddigi négy mindegyikén kapott gólt a Borussia (összesen ötöt), kétszer vereséget szenvedett, kétszer döntetlent játszott.

Götze pótlása azért nehéz, mert nincs hozzá hasonló kreatív szervező a csapatban. Igaz, várhatóan nem a Dortmund fogja többet birtokolni a labdát, a sárga-feketék valószínűleg inkább kontrákra rendezkednek be, és mélységi indításokból, labdaszerzés utáni visszatámadásokból próbálnak veszélyeztetni. Ehhez a játékhoz pedig megvannak a kellő embereik Jakub Blaszczykowski, Marco Reus és Kevin Grosskreutz személyében – az ő feladatuk lesz eljuttatni a labdát egy-egy gyors elfutás után a középen érkező lengyel tanknak, Robert Lewandowskinak.

Ha pedig a Bayern váratlanul átadná a kezdeményezés lehetőségét a BVB-nek, akkor a két szűrőnek, Ilkay Gündogannak és Sven Bendernek kell nagyobb szerepet vállalnia a játék szervezésében, illetve a Götze hiányában várhatóan középre húzódó Reus is részt vehet ebben.

Megítélésünk szerint a dortmundi támadások szempontjából kulcskérdésnek a David Alaba elleni párharcok ígérkeznek majd a müncheni védelem bal oldalán. A 20 éves osztrák válogatott védő az egész idényben megbízható, jó teljesítményt nyújtott, de ez lesz az első BL-döntője (tavaly a Chelsea ellen eltiltás miatt nem szerepelhetett) és Blaszczykowskival, illetve Reusszal (aki eredtileg középen kezdhet, de jó eséllyel a szélen is feltűnik majd) szemben nagy csaták várhatnak rá, illetve a középpályáról besegítő Bastian Schweinsteigerre. A Dortmundnak ezen az oldalon sokkal nagyobb esélye van a müncheni védelem mögé kerülni, mint a másikon, ahol Philipp Lahm és Javi Martínez néz majd szembe Grosskreutzcal.

ROBBEN + MÜLLER + RIBÉRY + MANDZUKIC = BL-SERLEG?

Most pedig nézzünk át a másik térfélre, vagyis lássuk, mire alapozhat leginkább a mindig sokat futó, meglehetősen előretolt védelmi vonallal és letámadásra játszó Bayern.

Elsősorban a már említett támadónégyesre, amelyből Robben, Mandzukic és Müller is bevette már ebben a szezonban a Borussia kapuját, Franck Ribéry pedig gólpasszt jegyzett. Robben azért lehet különösen elemében, mert a vele valószínűleg legtöbbször szembe kerülő Marcel Schmelzer ballábas, így nehéz feladat lesz számára megállítania a jobb szélről rendre befelé, vagyis éppen a védők jobb lába felé cselező hollandot. Ezért fontos lesz, hogy a középpályás ütközőember, Sven Bender és a szélső Grosskreutz mennyire tud hatékony besegíteni a bal oldali védekezésbe, utóbbi két játékos nem mellékesen jobblábas.

Robben esetében viszont az a nagy kérdés, ismét rátör-e a „döntős átok”: játszott már vb- és két BL-finálét, és bár megvolt a lehetősége, hogy főszereplő legyen (kiváltképp a 2010-es világbajnoki fináléban), nem tudott élni a lehetőséggel, egyik döntőben sem nyújtott jó teljesítményt, és végül el is bukott csapataival (a Bayernnel, illetve a holland válogatottal).

Ugyanakkor nemcsak Robben, hanem másik három támadótársa is képes pillanatok alatt hibára késztetni a Lukasz Piszczek, Neven Szubotics, Mats Hummels és Marcel Schmelzer alkotta dortmundi védelmet. Márpedig nagy nyomás alatt a Borussia hátvédei gyakrabban követnek el nagy egyéni hibákat, mint a müncheniek. Erre láthattunk példát a Real Madrid elleni két meccsen (az elsőn különösen emlékezetes volt Mats Hummels labdavesztése a királyiak gólja előtt) vagy épp a Málaga ellen, amikor Joaquín egy csellel két embert is elküldött, mielőtt kilőtte a bal alsót. Ilyen hibák biztosan nem férnek majd bele a Bayern ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
BORUSSIA DORTMUND (német)–BAYERN MÜNCHEN (német)
London, Wembley Stadion, 20.45. (Tv: Sport1, Digi Sport1) Vezeti: Nicola Rizzoli (olasz).
BORUSSIA DORTMUND: Weidenfeller – Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer – Gündogan, S. Bender – Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz – Lewandowski. Vezetőedző: Jürgen Klopp
BAYERN MÜNCHEN: Neuer – Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba – Martínez, Schweinsteiger – Ribéry, Th. Müller, Robben – Mandzukic. Vezetőedző: Jupp Heynckes

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik