„A vereség, a fájdalom és a diadal is része a BL döntőjének”

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2016.10.29. 09:58
null
Marcel Desailly pro licences edző, de nem dolgozik a szakmában (Fotó: Koncz György)
Budapestre érkezett a Bajnokok Ligája trófeája! Az esemény sajtótájékoztatóján részt vett a kétszeres BL-győztes francia csillag, Marcel Desailly is, akivel az európai kupasorozatról, a nyomásról és a Didier Deschamps-hoz fűződő barátságáról beszélgettünk.

 

EZ AZ IGAZI!
Gregory Biskos, az UEFA marketing- és PR-menedzsere azt is elmondta a pénteki eseményen, hogy az UniCredit jóvoltából Budapestre szállított BL-trófea az eredeti. Korábban az ötszörös, illetve a sorozatban háromszoros győztesek megtarthatták, ám 2009 óta a nyertesek másolatot kapnak, amelyre rágravírozzák a klub nevét. A magyar szurkolók szombaton és vasárnap délelőtt tíz és este hét óra között a Műcsarnok melletti parkolóban közös fotókat készíthetnek a trófeával. A szombati megnyitó után jótékonysági futballkupát is rendeznek, amelyen a magyar művészválogatott, az újságíró-válogatott, a többek között olimpikonokkal kiálló sportimádó sportolók és az UniCredit Bank csapata vesz részt. A kezdőrúgást Marcel Desailly végzi el, a nyitó meccs Kassai Viktor sípszavára kezdődik.

– Melyik BL-győzelme a kedvesebb, az ezerkilencszázkilencvenhármas a Marseille-jel vagy a Milannal elért siker a következő évben?
– Ez olyan, mintha arra kérne, válasszak a gyerekeim közül – mondta Marcel Desailly, aki az UniCredit által szervezett UEFA Trophy Tour nagyköveteként sajtótájékoztatón válaszolt a kérdésekre, majd külön is válaszolt a Nemzeti Sport kérdéseire. – Mindkettő különleges élmény volt, de a fájdalmas emlékek is velem vannak, például az ezerkilencszázkilencvenötös, Ajax ellen elveszített finálé. De ki ne emlékezne a kilencvenkilencben elbukó Bayern Münchenre? A vereség, a fájdalom és a diadal is része a Bajnokok Ligája döntőjének, én mindegyik érzést megtapasztalhattam.

– Mit gondol, ebben a szezonban ki nyeri meg a BL-t?
– Remélem, a Paris Saint-Germain. Persze a Barcelona is nagyon erős, jól teljesít, ám nehéz megjósolni, ki lesz a győztes. Élvezem a csoportkört, de már nagyon várom a februárt, amikor beindul a kieséses szakasz.

– Mondhatni, összefonódott a pályafutása a francia szövetségi kapitány Didier Deschamps-éval, több klubnál szerepeltek együtt, a Marseille-jel BL-t nyertek, a válogatottal pedig gyakorlatilag mindent trófeát elhódítottak – hogyan kezdődött a barátságuk?
– Tizenhárom évesek voltunk, amikor először találkoztunk. Nagyon hosszú történet a miénk, látom magam előtt, ahogy tizennégy-tizenöt évesen együtt nézegetjük, milyen szerződést kaptunk a klubtól. Nagy kaland kezdete volt. Mindketten keményen dolgoztunk, okosak és legfőképpen elhivatottak voltunk. Mi sem bizonyítja jobban elszántságunkat, mint hogy az utánpótláscsapatoknál nagyjából kétszáz gyerekkel dolgoztunk együtt tizenhárom és tizennyolc éves korunk között, és csak hárman lettünk profik, köztük Didier és én.

– A mostani szövetségi kapitány visszavonulása után kis túlzással azonnal edzősködni kezdett. Ön tíz éve hagyta abba labdarúgó-pályafutását, többször szóba hozták csapatokkal, például a ghánai válogatottal. Látjuk valaha kispadon?
– Valóban előfordult, hogy majdnem elkezdtem edzősködni, végül nem jött össze. Megvan a pro licencem, de inkább közvetett módon kötődnék a futballhoz, jótékonysági és promóciós eseményeken keresztül, valamint szakértőként.

– A nyári Európa-bajnokságon is szakkommentátorként dolgozott, látta játszani a magyar válogatottat?
– Nem eleget. Bevallom őszintén, személyes emlékeim nincsenek a futballjukról, azt pedig nem tudjuk, mit hoz a jövő. Tudom, hogy nem jutott be egyetlen csapatuk sem az európai kupák főtáblájára, ez sajnálatos, de biztos vagyok benne, hogy sok tehetségük van. Ezeket a tehetségeket viszont fel kell fedezni, és fel kell nevelni.

– A francia válogatottban van olyan védő, aki korábbi önmagára emlékezteti?
– A mostaniaknak is megvan a saját stílusuk. Szeretem Raphaël Varane játékát, Kurt Zoumáét is, aki egy kicsit hasonlít rám, aztán ott van még Laurent Koscielny és Samuel Umtiti is vagy Mamadou Sakho. Szerintem nagyon jó belső védőink vannak.

– Más posztokon is jól állnak, mégsem sikerült Eb-t nyerniük. Mi hiányzott Portugália ellen az idei fináléban?
– Talán a szerencse. André-Pierre Gignac beállása után úgy éreztem, meglesz a győzelem, de csatárunk a kapufát találta. Ez is mutatja, hogy az ilyen mérkőzések megnyerése apróságokon múlik, ezért sem tudom, hogy a tapasztalatlanság vagy a balszerencse számlájára írjam-e a vereséget. Lehet, hogy nem most érkezett el Franciaország ideje, elképzelhető, hogy ez a generáció a világbajnokságon ér révbe.

„EGY PERC ÉLVEZET, UTÁNA KILENCVEN PERC KEMÉNY MUNKA”
„Az olyan nagy mérkőzéseken, mint amilyen a BL-döntő, a játékvezetők is érzik a feszültséget az öltözőfolyosón – mondta FIFA-bírónk, Kassai Viktor. – Amikor felcsendül a kupasorozat himnusza, eszünkbe jutnak az élmények, illetve az, hogy mennyi lemondás árán juthattunk el idáig. Ez nagyjából egy perc élvezet, de utána kilencven perc kemény munka következik, és arra figyelünk, hogy jó teljesítményt nyújtsunk.”

– Cristiano Ronaldo számára sérülés miatt hamar véget ért a finálé, önnek kiállítás miatt kellett lemennie a pályáról a brazilok ellen megnyert ezerkilencszázkilencvennyolcas világbajnoki döntőben. Mit csinált az öltözőben a hajrá idején?
– Nem mentem be az öltözőbe, azonnal doppingvizsgálatra vittek. Mivel nem tudtam mintát produkálni, engedélyt kaptam, hogy visszamehessek a pálya szélére. Óriási nyomás volt rajtam, gondoljon bele, mi lett volna, ha a kiállításom miatt elbukjuk a döntőt, az egész ország engem okolt volna. El sem tudja képzelni, mit éltem át, időnként még most is beleremegek, ha eszembe jut. Nehéz pillanatok voltak, az biztos.

– Az akkori szövetségi kapitány, Aimé Jacquet a győztes döntő után nem dolgozott többet edzőként. Miért vonult vissza?
– Ezek után mit tehetett volna? Komolyra fordítva a szót, nyilván valamilyen szinten az életkora is szerepet játszott a döntésében – ötvenhat éves volt akkor –, és ne feledje, már hosszú ideje dolgozott a válogatottnál. Gérard Houllier segítője volt, aztán a sikertelen vb-kvalifikáció után ezerkilencszázkilencvenháromban lett szövetségi kapitány. A világbajnokság után a szövetség szakmai igazgatójaként is jó munkát végzett, örülök, hogy az ő szerepére is sokan emlékeznek.

MINDEN CSÚCSOT MEGJÁRT
Marcel Desailly 1968-ban született a ghánai Accrában. Édesanyja nem sokkal születése után újra férjhez ment, egy francia diplomatával kötötte össze életét, Marcel négyéves korában a családdal Franciaországba költözött. Mostohaapja ágálása ellenére futballozni kezdett a Nantes-nál, amelynél rendkívül tehetséges féltestvére, Seth Adonkor futballozott. Adonkor ekkor már a felnőtteknél játszott, ám 1984-ben autóbalesetben életét vesztette. Az akkor 16 esztendős Desailly éppen a francia korosztályos válogatottnál szerepelt, a rossz hírt legjobb barátja és klubtársa, Didier Deschamps adta át, akire afféle mentorként tekintett. A páros kapcsolata túlmutat a futballon, Deschamps a korábbi védő legidősebb fiának keresztapja.
Desailly és Deschamps a Nantes-ban, majd a Marseille-ben is együtt futballozott, utóbbi klubbal Bajnokok Ligáját nyertek. A diadal után Desailly a Milanhoz igazolt, ott Fabio Capello vezetőedző elsősorban védekező középpályásként számított rá. Itt első idényében ismét Bajnokok Ligáját nyert, a Barcelona elleni döntőben (4–0) gólt is szerzett, illetve kétszer bajnok lett. Bár többek között a Liverpool is kereste, gyermekeinek iskoláztatása is szerepet játszott abban, hogy az akkor a mostaninál kevésbé sikeres londoni Chelsea-t választotta, egy évre Deschamps is csatlakozott hozzá.
A londoniakhoz már világbajnokként érkezett, hiszen Franciaországgal 1998-ban hazai pályán elhódította a trófeát, így az sem bántja különösebben, hogy a brazilok ellen 3–0-ra megnyert döntő hajrájában kiállították. A válogatottal 2000-ben az Európa-bajnoki címet is megnyerte (továbbá két Konföderációs Kupát), a 2004-es Eb után vonult vissza. Ekkor hagyta el a Chelsea-t is, és a Katarban töltött két idénye után befejezte pályafutását.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik