A szomszédban „sturmolhat” a Videoton

Vágólapra másolva!
2011.06.20. 18:25
null
Mario Haas (balra) sajátos ünneplése a bajnoki arany megszerzése után (Fotó: Action Images)
Címkék
Megtartották a 2011–2012-es Bajnokok Ligája-selejtező sorsolását, és kiderült, hogy a magyar bajnoknak nem kell túl messzire utaznia a második selejtezőkörben, hiszen a Szabics Imrével felálló Sturm Graz lesz ellenfele. Az osztrák klubot mutatjuk most be önöknek.

Magyar vonal

SZOKI ÉS AZ „ÉLŐSKÖDŐ”

„Furcsán kacsintgattak felém a srácok, amikor először beléptem az öltözőbe – emlékezett vissza a kezdeti grazi nehézségekre a 30 ezer dollárért kölcsönkapott Szokolai, aki 1983 és 1985 között volt a Sturm „stürmerje”, azaz támadója. – Kicsit féltem is, de Gáspár Pista bácsi, pártfogóm tanácsai aranyat értek. Persze, azért szerencsém is volt. Rögtön az elején berámoltam a labdát a hálóba egy Intertotó-kupa-mérkőzésen. Észrevettem, hogy ezzel megnőtt a tekintélyem. Mondtam is magamban: Csak így tovább, Szoki! A napnál is világosabban láttam: csak akkor leszek jó srác, ha játékommal s főleg góljaimmal a zsebükre dolgozom.”

 

A stájer rekordösszegért, 65 ezer dollárért kölcsönkapott Fekete már nem járt ilyen szerencsésen: odakerülése után ősszel gyenge formában játszott, és télen az új elnök, Alois Paul eltiltotta még az edzéslátogatástól is, majd hazaküldte Budapestre. A Kleine Zeitung nevű lap nem rejtette véka alá véleményét, és egy olyan Rolls Royce-hoz hasonlította, amely már nem megy, de rengeteg benzin kell bele.


„Különleges, élősködő játékos” – becézgette később az újság az európai ezüstcipős klasszist.


A grazi egyesület nem ismeretlen a magyar futballszurkolók előtt, hiszen a közelmúltban egyrészt az Arnold Schwarzeneggerről elnevezett stadion, másrészt a Korsós György, Szabics Imre páros miatt kerültek gyakran a médiába. A nyolcvanas években egyébként két remek, sokszoros válogatott támadónk, a Ferencvárosból odaigazoló Szokolai László és az Újpestet elhagyó Fekete László is szolgálta a fekete-fehéreket; előbbi több, utóbbi kevesebb sikerrel „sturmolta”, azaz támadta az ellen állásait.

Kinőttek az árnyékból

Sokáig a városi nagytestvér, a Grazer AK árnyékában élt az 1909-ben alapított SK Sturm Graz, amely történelmileg igencsak gyászos időszakban, 1942-ben jutott fel az élvonalba először.

Némi liftezés után 1970-ben már bronzérmet szereztek az első osztályban, a nyolcvanas esztendők meghozták az első ezüstöt is, a kilencvenes évek pedig az aranykort. Az ezüstös időkben olyan helyi klasszisok szolgálták a klubot, mint a sokszoros válogatott kapus, Otto Konrad, a nemzeti csapatig szintén eljutó Franz Aigner vagy a kétszeres osztrák gólkirály, a két világbajnokságon is megforduló Walter Schachner. A korszak legendás edzője a horvát Otto Baric volt.

Kartnigés Osim voltak a siker oszlopai

A fénykor alapját az ambiciózus elnök, Hannes Kartnig tette le, aki anyagi javait nem kímélve – osztrák mérce szerinti – nagy csapatot épített a Sturmból (mint később kiderült, néha a törvények fölött is át-átlebbenve olykor-olykor). Az éra kezdetét az 1998-as bajnoki arany jelezte, amelyet sikerrel meg is védtek, majd a néhány éves szürkeséget, anyagi gondot maguk mögött hagyva követően idén tavasszal lettek újra Ausztria legjobbjai, immáron Sportklub Puntigamer Sturm Graz néven (a Puntigamer nevű sörös cég a főszponzor). A Bajnokok Ligája-csoportkörbe 1998-ban, 1999-ben és 2000-ben is eljutottak. Első alkalommal az Újpestet ütötték ki 4–0-ra és 3–2-re a selejtezőben, de a Szpartak Moszkva, a Real Madrid és az Inter ellen összesen egyetlen pontot tudtak szerezni. A következő szezonban sem kerültek habkönnyű ellenfelek mellé, lásd a Manchester United, Marseille párost és az akkor éppen Croatia néven futó Dinamo Zagrebet. Utóbbit azért megelőzték, ám az UEFA-kupából a Parma hamar kiütötte őket, hatalmas csatában, egy 120. percben esett Hernán Crespo-találattal.

Kapj egy ötöst!

Harmadszorra a Feyenoord testén át kerültek az első csoportkörbe, ahol a D jelű társulásban a Galatasarayt, a Rangerst és a Monacót is megelőzve nagy meglepetésre az élen végeztek (úgy, hogy első két idegenbeli találkozójukon a skótoktól és a franciáktól egyaránt 5–0-ra kaptak ki!), de a második csoportkörben a Valencia és az MU újfent nagy falatnak bizonyult, igaz, néggyel több pontot gyűjtöttek, mint a Panathinaikosz.

A három BL-csapat

Történetének első BL-fellépésén a kiváló edző, Ivica Osim a Sidorczuk – Ranko Popovics, Milanic, Neukirchner – Schopp, Mählich, Schupp, Posch – Reinmayr (Angibeaud, 61.), Vastic – Haas gárdával kapott ki odahaza a Szpartaktól, egy év múlva a Schicklgruber – Neukirchner – Feldhofer (Strafner, 39.), Prilasnig – Schopp (Reinmayr, 81.), Schupp, Mählich, Minavand (Bardel, 76.), Jan-Pieter Martens – Kocijan, Vastic csapat győzte le az OM-et, majd a második csoportkörben a horvát mester a Sidorczuk – Korsós György, Prilasnig, Strafner – Ibertsberger, Schupp, Fleurquin (Feldhofer, 62.), Minavand (Jan-Pieter Martens, 75.) – Kocijan (Szabics, 62.), Haas, Vastic csapattal mérkőzött meg az utolsó előtti fordulóban a továbbjutásért a Valenciával (ennek is 0–5 lett a vége, pedig Korsós György nagyszerűen őrizte Gaizka Mendietát).

Árnyékból a fénybe

A tavalyi Európa-liga-csoportkör elérése és az Osztrák Kupa-győzelem már jelezte, hogy az egykori megbízható hátvéd, Franco Foda és az egykori Bayern-bekk sportigazgató, Oliver Kreuzer kiváló csapatot rakott össze, amelyhez érkezett még Szabics az Augsburgtól, a horvát kapus, Silvije Cavlina a Linztől, a középső védő Gordon Schildenfeld a Besiktastól, a rutinos jobbhátvéd, Joachim Standfest az Austria Wientől és a fiatal balbekk, Timo Perthel kölcsönbe a Werdertől; akik hamar beépültek az addigi alapemberek (a két középső középpályás, Manuel Weber és Mario Kienzl, valamint a gólerős Roman Kienast) mellé. Az El-ben ugyan a Juventus túl erős volt számukra és a hazai kupában már a negyeddöntőben kiestek, a bajnoki címet megszerezték a Red Bull Salzburg előtt. Ezen a nyáron még csak az egykori osztrák U21-es válogatott középső középpályás, Matthias Koch érkezett, ingyen, a Rheindorf Altachtól, de hiba lenne lebecsülni az osztrákokat.

Csak a szomszéd házba, Klagenfurtba kell mennie a Videotonnak – reméljük, nem a pofonért…

STURM GRAZ
Teljes név: Sportklub Puntigamer Sturm Graz
Alapítási év: 1909
Klubszínek: fekete-fehér
Stadion (befogadóképesség): UPC-Arena (15.323 fő)
Cím: Sternäckerweg 118., 8042 Graz
Honlap: www.sksturm.at
Nemzetközi kupaindulás: 23
Osztrák bajnoki címek: 3 (1998, 1999, 2011)
Osztrák Kupa-győzelmek: 4 (1996, 1997, 1999, 2010)
Osztrák Szuperkupa-győzelmek: 3 (1996, 1998, 1999)
Az évszázad csapata: Kazimierz Sidorczuk – Mihailo Petrovics, Günther Neukirchner, Heinz Russ – Markus Schopp, Hannes Reinmayr, Manfred Steiner, Helmut Senekowitsch – Ivica Vastic, Mario Haas, Gernot Jurtin. Edző: Ivica Osim.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik