A Milan az utolsó pillanatokban lopott pontot Barcelonából

Vágólapra másolva!
2011.09.13. 20:34
Címkék
A Barcelona és a Milan is 2–2-es döntetlennel hangolt az egymás elleni Bajnokok Ligája-nyitányukra, nem is lehetett más a végeredmény, mint 2–2. Pontosabban lehetett volna, ha Thiago Silva nem egyenlít az utolsó percben Clarence Seedorf szöglete után. A Milan Pato találatával az első percben vezetést szerzett, de a Barcelona Pedro és David Villa találatával fordított. A csoport másik meccsén a Plzen és a BATE Boriszov 1–1-es döntetlent ért el.

A hátrányból felálló Barcelona túl korán örült (Fotó: Reuters)
A hátrányból felálló Barcelona túl korán örült (Fotó: Reuters)
A hátrányból felálló Barcelona túl korán örült (Fotó: Reuters)

Bár sokáig úgy tűnt, hogy győzelemmel rajtol a címvédő Barcelona a Bajnokok Ligája H-csoportjában, a milanói Thiago Silva az utolsó percben megfosztotta két ponttól a címvédőt. Az olasz bajnok Pato 24. másodpercben megszerzett góljával jutott vezetéshez, de ezután teljesen átengedte a területet a katalánoknak.

A kapuja elé tömörülő olasz védelem addig sikeresen védekezett, míg Lionel Messi egyszer meg nem verte Ignazio Abatét, és kihagyhatatlan helyzetbe nem hozta Pedrót. A Barca a második félidő elején David Villa pazar szabadrúgásgóljával átvette a vezetést, és a 92. percig úgy látszott, az elfáradó milánóiak ellen gond nélkül megtartja előnyét.

Ám Clarence Seedorf szöglete után Thiago Silva ugrott fel a legjobb ütemben…

ELŐZMÉNYEK

A spanyol és az olasz bajnok is 2–2-es döntetlennel melegített első BL-csoportmérkőzésre, a Barcelona, amelyben Lionel Messi, Andrés Iniesta, Éric Abidal, Javier Mascherano és David Villa is csak csere volt szombaton, a Real Sociedaddal ikszelt, míg a Milan pénteken a Serie A nyitó mérkőzésén a Lazio ellen ért el döntetlent.

A Barcelona kezdőcsapata: Víctor Valdés – Daniel Alves, Busquets, Mascherano, Abidal – Xavi, Keita, Iniesta – Pedro, Messi, Villa.

A Milan kezdőcsapata: Abbiati – Abate, Nesta, Thiago Silva, Zambrotta – Van Bommel, Nocerino, Seedorf – K. Boateng – Pato, Cassano.

A milánóiaknál Zlatan Ibrahimovic sérülés, Gennaro Gattuso és Philippe Mexes eltiltás miatt nem szerepelhetett, míg a Barcánál Piqué sérülés miatt nem állt Pep Guardiola rendelkezésére.

A Milannál Massimiliano Allegri edző ügyesen ötvözte a rutint a fiatalok lelkesedésével, Clarence Seedorf ugyanis a 118. BL-meccsére készül, míg Nocerino most szerepel először a sorozatban. A Barca kezdőcsapatában mindenki friss BL-győztesként várta a sorozatot.

A milánóiaknál Gianluca Zambrotta és Mark van Bommel is korábbi csapata stadionjába tért vissza, az olasz védő kedélyesebben üdvözölte – most már – riválisait, mint a holland.

1. FÉLIDŐ

A Bajnokok Ligájában még senkinek sem sikerült a címvédés, a Milan ellen piros-kék mezben játszó Barca most abban reménykedik, hogy neki meglesz. A találkozót a fehér mezes Milan kezdte el.

A találkozóból csupán 24 másodperc telt el, amikor Pato vezetést szerzett a Milannak. A hazai védők figyelmetlenségét kihasználva a brazil egyedül ugorhatott ki a Barca térfelén, 17 méterről a kifutó Víctor Valdésnak kötényt adva a kapu közepébe gurított. 0–1

A PATO-GÓL ÉRDEKESSÉGEI
A 24. másodpercben esett gól csak az 5. leggyorsabb volt BL-meccsen, a leggyorsabbat még Roy Makaay szerezte 2006 márciusában a Bayern mezében a Real Madrid ellen.
A csoportkör nyitó napján még nem volt ilyen gyors gól.
Először kapta a BL-főtábla küzdelmeinek első gólját a sorozat címvédője.

A semleges szurkolók, akik attól tartottak, hogy a Barca simán behúzza a találkozót, az első percben reményt kaptak egy kiélezett mérkőzésre. Nem beszélve a Milan szurkolóiról…

A gól után a Barcelona átvette a kezdeményezést, a Milan pedig az ajándékba kapott vezetése birtokában örömmel állt be bekkelni. A 9. percben Daniel Alves jobb oldali lapos keresztlabdájába Zambrotta nyúlt bele veszélyesen, Abbiati bravúrral ütötte szögletre a jobb alsó sarok felé perdülő labdát.

A 12. percben Villa közelről próbálkozhatott, de az öt és feles jobb oldalán elé pattanó labdát négy méterről az oldalhálóba lőtte. A Milan ezt követően néhány percre kiszabadult a nyomás alól, Boateng blokkolt szabadrúgása és Pato villanása figyelmeztető jel lehetett a Barcának, amely ezután ismét labdatartásra törekedett. A pontos passzokat Nesta unta meg, Messi elleni belépőjéért sárga lapot is kapott.

A szabadrúgást Messi végezte el, a labda a bal kapufát érintve kipattant.

A barcelonai játékosokat a milánóiak türelmesen hagyták a 16-osuk előtt passzolgatni, viszont kényesen ügyeltek arra, hogy a büntetőterületre bepasszolt labdákkal ne tudjanak helyzetbe kerülni a katalánok. A 30. percben Messinek mégis sikerült, de jobb oldalról leadott lövését Abbiati hárította. Akárcsak két perccel később az argentin újabb, bal oldalról és távolabbról végrehajtott lapos próbálkozását.

A 33. percben Allegri cserélt, Boateng helyett a védekezni jobban tudó Ambrosini jött be.

Három perccel később a Milan makulátlan védekezése először ingott meg, s ezt a hazaiak nem hagyták büntetlenül: Messi a bal oldalon elhúzott Abate mellett, laposan középre gurította a labdát, s az üresen érkező Pedro három méterről a kapuba passzolt. 1–1

A spanyol válogatott támadó zsinórban a harmadik BL-meccsén talált be, sorrendben a Real Madrid, a Manchester United és a Milan ellen.

A 39. percben a Barcelonánál kényszerű csere történt, a megsérülő Iniestát a Barca mezében első BL-meccsét játszó Fabregas váltotta. A félidő utolsó perceiben Zambrotta, Nesta és Abate nagyot mentett, utóbbi fejjel két Barcelona-játékos mellől a saját büntetőterületén tisztázott. Az utolsó szó Xavié volt, a világbajnok középpályás távoli lövése azonban elzúgott a bal kapufa mellett.

Az első félidőben a Barcelona 69, a Milan 31 százalékban birtokolta a labdát, a szögletarány 6:0, a lövési kísérletek aránya 13:4 volt. A Milan négyszer, a Barca kétszer szabálytalankodott.

2. FÉLIDŐ

A fordulás után a Barca kezdett, s az 50. percben vezetést szerzett David Villa szabadrúgásgóljával. Cassano buktatta Busquetset a Milan kapujától 27 méterre középen, Villa állt a labda mögé, és a jobb felső sarokba tekert. 2–1

Az 54. percben Nesta megmutatta, hogy még mindig a világ egyik legjobb védője: ülve szerelte a gólhelyzetbe kerülő Messit. Aztán Nesta szabálytalansága után újabb szabadrúgás következett az 58. percben, de Messi labdája a sorfalon megpattanva az alapvonal mögé szállt.

A Milan játékosai 60 perc elteltével fáradtnak tűntek, nehezen tartották a hazaiak tempóját. Cassano helyett Emanuelson jött be.

A milánóiak a félidő közepén megpróbálták tartani a labdát, de a hazaiak tizenhatosáig nem jutottak el, nagyon magabiztos volt a címvédő. Keitát Puyol váltotta, Busquets felment a középpályára. Xavi a 39. percben szabadrúgásból lőtt fölé, ismét a Milan próbálkozhatott meg támadás építésével. Nem járt sikerrel, de amikor Abidal megszerezte a labdát, és meglódult a bal szélen, szembeötlő volt a tempóváltás.

DÖNTETLEN PRÁGÁBAN IS
A fehérorosz BATE Boriszovot saját pályája alkalmatlansága miatt Prágában fogadó Plzen az első félidő hajrájában Petr Jirácek elfutása és tökéletes keresztlabdája után Marek Bakos révén vezetést szerzett, de nem tudta megőrizni előnyét. A BATE-ba csereként beálló Renan Bressan egyenlítő gólja azonban azt jelentette, hogy a BL-újonc cseh csapatnak meg kell elégednie az egy ponttal, és nem állhat a csoport élére.

A Milan azonban idejében visszazárt. A vendégek a 72. percben rúghatták első szögletüket, Seedorf meg is találta a labdával Patót, akinek próbálkozását azonban Víctor Valdés védte. Az olasz bajnok továbbra is bátrabban játszott, a Barca átengedte a területet ellenfelének, s kontrára próbált játszani. Hátul ugyanolyan magabiztosan védekezett, mint a Milan a mérkőzés első fél órájában, igaz, a vendégek játékában sem volt akkora átütőerő.

Az utolsó percekben a Barca is kitámadott, de előnye birtokában már nem volt sietős, leült a mérkőzés.

Aztán a 92. percben egy pontrúgást követően egyenlíteni tudott a Milan: Seedorf jobb oldali szöglete után az öt és felesen felugró Thiago Silva a kapu jobb oldalába fejelt. 2–2

Több akcióra nem maradt idő a mérkőzésen, a Milan pontot lopott a Camp Nouból. A két csapat örökmérlege: 12 mérkőzésből négy Barcelona-győzelem, négy Milan-győzelem, négy döntetlen, a gólkülönbség pedig 16–16.

BARCELONA–MILAN 2–2


PLZEN–––BATE BORISZOV 1–1


BAJNOKOK LIGÁJA
H-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Barcelona (spanyol)–AC Milan (olasz) 2–2 (1–1)
G: Pedro (36.), Villa (50.) ill. Pato (1.), Thiago Silva (92.)
Viktoria Plzen (cseh)–BATE Boriszov (fehérorosz) 1–1 (1–0)
G: Bakos (45+1.), ill. Bressan (69.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik