A Lyon „saját Guardiolájával” készül a Real ellen

Vágólapra másolva!
2011.10.18. 15:47
null
Mourinho ezúttal nem a Barcelona, hanem a „Lyon Guardiolája” ellen készül (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligája D-csoportjában a Real Madrid a Lyont fogadja a Santiago Bernabéu Stadionban, és a blancókat ezúttal már az eltiltásából visszatérő José Mourinho irányítja a kispadról, aki pisztolygolyókat emlegetett a találkozó előtt. A francia együttesnél úgy nyilatkoztak, Rémi Garde vezetőedző személyében megtalálták a saját Josep Guardiolájukat.

José Mourinho hosszú idő után irányíthatja újra a kispadról a Real Madridot a Bajnokok Ligájában: a portugál szakember eltiltása lejárt, és – saját számítása szerint, amelyben nem veszi figyelembe a Portóval a Milan ellen elveszített 2003-as európai Szuperkupát – éppen a századik kontinentális kupamérkőzésére készül a Lyon ellen.

PONTSZERZÉSI TERVEK ZÁGRÁBBAN

A D-csoport másik meccsén az egypontos Ajax az első két találkozóját elveszítő Dinamo Zagrebbel csap össze. A horvátok úgy tervezik, nem maradnak üres kézzel hazai pályán.

 

„Nagyok a várakozásaink. Úgy számoltunk, hogy az Ajax ellen szerzünk néhány pontot, és ezért mindent meg fogunk tenni. A saját szurkolóink előtt szereplünk, úgyhogy agresszíven kell fellépnünk. Kétszer is játszottam már az Ajaxszal, és mindkétszer kikaptam, de a Dinamo győzött már korábban a holland csapat ellen" – mondta a zágrábiakat irányító Krunoslav Jurcic.

 

„Nagyon fontos mérkőzés vár ránk, nyernünk kell. Mindig a győzelemért küzdünk a Bajnokok Ligájában, hiszen jó a csapatunk, és ezt megmutathatjuk ezúttal is. Ez a meccs létfontosságú lehet a továbbjutás szempontjából" – „reagált" az Ajax vezetőedzője, Frank de Boer.

„A Bajnokok Ligája mostani idényében, az Olympique ellen elérem a századik mérkőzésemet Európában, és a kispadon fogom ünnepelni a centenáriumot, nem az öltözőben vagy a lelátón" – jelentette ki José Mourinho, aki így áthelyezte a nemzetközi sportsajtóban már három hete „megünnepelt" jubileumát.

A spanyol újságokat már napok óta az foglalkoztatja legjobban a blancókkal kapcsolatban, hogy a remek formában lévő Gonzalo Higuaín megtartja-e a helyét a kezdőcsapatban a francia Karim Benzemával szemben. A meccs előtti sajtótájékoztatón adódott is a kérdés: hogy viselik a madridi futballisták, hogy nem mindig jut nekik hely az együttesben.

„Ha a játékosaim olvasnak újságot, akkor nem értik meg ezt a helyzetet. Ha olvassák a lapokat, akkor pánikba esnek, mert minden harcokról, történetekről és annak a kérdéséről szól, hogy ki a jobb. Maguk befolyással vannak rájuk. Nem kritizálom ezért önöket, mert csak el akarják adni a terméküket. Ha a futballistáim közös célokban gondolkodnak, akkor megértik, vagy legalábbis elfogadják, hogy nem játszhat mindenki. Persze nyilvánvaló, hogy mindenki kezdeni akar. Most megvan a hat pisztolygolyónk. Tizenöt napja több, szerzett gól nélkül zárt meccs után nem volt meg a gól a csapatban, Higuaín nagyon rossz volt, Benzema is, és le kellett volna igazolni Agüerót. De most hat pisztolygolyóval játszom elől, és néggyel hátul" – mondta Mourinho.

A Bajnokok Ligája lassan szinte elképzelhetetlen a Lyon és a Real Madrid párharca nélkül. A két fél az előző hat idényből négyszer is összefutott a sorozatban: a legutóbbi évadban a spanyolok nyerték a nyolcaddöntőbeli csatát, míg egy évvel korábban a franciák jutottak tovább, szintén a legjobb tizenhat között.

„Minél előbb szeretnénk kiharcolni a továbbjutást, de szokás szerint erős Lyonnal nézünk szembe. Válthatnak edzőt és játékosokat, ám a csapat alaptulajdonsága mindig ugyanaz: komoly, precíz, taktikailag erős, kemény a védelemben, fantasztikus a rögzített szituációkból és jó a kontratámadásokban. A Real Madrid mindig is támadó szellemű csapat volt, és azt várom, hogy kiegyensúlyozottak leszünk, s minden meccset megpróbálunk megnyerni, attól függetlenül, hogy idegenben vagy otthon játszunk. Erősebbek akarunk lenni, mint tavaly, de nem lesz könnyű" – nyilatkozta a portugál szakember.

A Lyonnál egyetértenek Mourinhóval abban, hogy az edzőváltás nem teszi gyengébbé a gárdát. A nyáron Claude Puel helyett a 45 éves Rémi Garde lett a vezetőedző, aki először irányít felnőttegyüttest. A Lyon ügyvezető igazgatója, Bernard Lacombe szerint ezzel megtalálták a saját Josep Guardiolájukat.

„Tapasztalataink alapján ő volt az ideális személy a posztra. Természetesen a játékosok nem úgy tekintenek rá, mint Paul Le Guenre, Gerard Houllier-re vagy Alain Perrinre, de az eszközeinkkel a tőlünk telhető százhúsz százalékot adjuk neki. A kevés rutinnal rendelkező nagyon fiatal edző – aki játszott a Lyonban, a Strasbourgban és az Arsenalban – erőssége az, hogy felveszi a versenyt, amikor a dolgok nehézzé válnak. Elmondtam Jean-Michel Aulas elnöknek, hogy Rémi Garde a mi Pep Guardiolánk" – jelentette ki Lacombe.

Ami a ma esti találkozót illeti, Garde elmondta: „Célunk, hogy pontokat szerezzünk ezen a meccsen, de tudjuk, hogy nehéz lesz. Azért jöttünk, hogy valami jóval rukkoljunk ki, és készek vagyunk a lehető legjobbunkat nyújtani. Lenyűgöző az egyéni és a kollektív minőség elegye a Madridnál. A Real már megmutatta, miért Európa egyik legjobbja. Csodálom Mourinhót, mivel a játékosai tisztelik, és ő is tiszteli őket. Ugyanakkor be akarjuk bizonyítani, hogy az Olympique egységes csapat, a védekezésünkön sok múlik ma este" – mondta Garde.

BAJNOKOK LIGÁJA
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
REAL MADRID (spanyol)–LYON (francia)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 20.45 (tv: Digi Sport). V: Cakir (török)
A várható kezdőcsapatok
REAL MADRID: Casillas – Arbeloa, Pepe, S. Ramos, Marcelo – Xabi Alonso, Khedira – Di María, Kaká, C. Ronaldo – Higuaín (Benzema). Vezetőedző: José Mourinho
LYON: Lloris – Réveillere, B. Koné, Lovren, Cissokho – Gonalons, Källström – Briand, Gourcuff, Bastos – Gomis. Vezetőedző: Rémi Garde
DINAMO ZAGREB (horvát)–AJAX (holland)
Zágráb, Maksimir Stadion, 20.45. V: Gräfe (német)
A várható kezdőcsapatok
DINAMO ZAGREB: Kelava – Vida, Tonel, Simunic, Ibánez – Calello, J. Leko, Badelj, Sammir – Rukavina, Becsiraj. Vezetőedző: Krunoslav Jurcic
AJAX: Vermeer – Van der Wiel, Vertonghen, Alderweireld, Anita – S. de Jong – Szulejmani, Eriksen, T. Janssen, Boerrigter – Bulikin. Vezetőedző: Frank de Boer.

 

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 2 2 0 0 4–0 +4 6
2. Lyon 2 1 1 0 2–0 +2 4
3. Ajax 2 0 1 1 0–3 –3 1
4. Dinamo Zagreb 2 0 0 2 0–3 –3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik