Ismerje meg a Debrecen BL-ellenfeleit!

Vágólapra másolva!
2009.08.27. 19:08
null
Steven Gerrardra fokozottan kell figyelniük a debreceni védőknek (fotó: Action Images - archív)
Címkék
Ahogy arról beszámoltunk, a DVSC-TEVA az E-csoportba került a Bajnokok Ligája főtábláján az angol Liverpool, a francia Olympique Lyon és az olasz Fiorentina társaságában. Utóbbi két csapat a legutóbbi szezonban is egy csoportban szerepelt egymással.

Az alábbiakban a leendő ellenfeleket mutatjuk be, a magyar bajnokcsapat története során még egyikkel sem találkozott.

LIVERPOOL (angol)

Alapítás: 1892
Színe:
vörös
Stadion:
Anfield Road (45 362)
Elnök:
George Gillett, Tom Hicks
Menedzser: Rafael Benítez
Legnagyobb eredményei:
18x angol bajnok, 5x BEK/BL-győztes, 3x UEFA-kupa-győztes, 7x FA-kupa-győztes, 7x angol Ligakupa-győztes
Legismertebb játékosok: Steven Gerrard, Fernando Torres, Pepe Reina, Jaime Carragher (aktívak), Ian Rush, Roger Hunt, Ian Callaghan, Ray Clemence, Kevin Keegan, Kenny Dalglish, Robbie Fowler, Michael Owen (korábbiak)
BL-részvételek száma (főtábla):
8

A Liverpool az egyik legnagyobb hagyományú angol klub, és hogy nemcsak a hazai porondon számít veszélyesnek, jól mutatja, hogy a „vörösök" öt alkalommal hódították el a BEK-, illetve a BL-trófeát. A csapatnak magyar légiósai is vannak, Németh Krisztián és Simon András kölcsönadása után Gulácsi Péter és Pölöskei Zsolt maradt Liverpoolban, és előbbinek jó esélye van arra, hogy nevezzék a Bajnokok Ligájába.

 

OLYMPIQUE LYON (francia)

Alapítás: 1950
Színe: fehér-piros-kék
Stadion: Gerland (41 044)
Elnök: Jean-Michel Aulas
Vezetőedző: Claude Puel
Legnagyobb eredményei: 7x francia bajnok, 4x francia kupagyőztes, 1x Ligakupa-győztes, 7x francia Szuperkupa-győztes
Legismertebb játékosok: Cris, Bafétimbi Gomis, Kim Källström, Aly Cissokho, Fabio Grosso, Lisandro López (aktívak), Grégory Coupet, Juninho Pernambucano, Éric Abidal, Marc-Vivien Foé, Raymond Domenech (korábbiak)
BL-részvételek száma (főtábla): 10

Bár az Olympique Lyon nem tartozik a szűken vett európai elithez, a francia együttes erejét mutatja, hogy a selejtező utolsó körében 8–2-es összesítéssel búcsúztatta a Juhász Rolanddal felálló belga Anderlechtet.

 

FIORENTINA (olasz)

Alapítás: 1926 (a jogelőd), 2002 (a mostani)
Színe: lila-fehér
Stadion: Artemio Franchi (47 282)
Elnök: Andrea Della Valle
Vezetőedző: Cesare Prandelli
Legnagyobb eredményei: KEK-győztes, 2x olasz bajnok, 6x olasz kupagyőztes, BEK-döntős, UEFA-kupa-döntős, KEK-döntős
Legismertebb játékosok: Sebastian Frey, Adrian Mutu, Alberto Gilardino (aktívak), Giuliano Sarti, Amarildo, Kurt Hamrin, Giovanni Galli, Daniel Passarella, Roberto Baggio, Angelo Di Livio, Francesco Toldo, Brian Laudrup, Gabriel Batistuta, Ruí Costa (korábbiak)
BL-részvételek száma (főtábla): 3

A Lyonhoz hasonlóan a legutóbbi szezonban a Serie A-ban negyedik helyen záró Fiorentina is selejtezőt követően jutott be a csoportkörbe, Cesare Prandelli fiai a play-off körben a nem bajnoki ágon a portugál Sportingot búcsúztatták 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal. A Fiorentinának tíz magyar edzője volt a múltban, a hőskorban ők formálták az egyesületet, Hidegkuti Nándorral pedig KEK-et is nyert a firenzei egyesület.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik