A legendás Giggs-balos pontot mentett az MU-nak

Vágólapra másolva!
2011.09.14. 20:30
null
Lendül a legendás bal láb – Ryan Giggs lövésével egyenlített a Manchester United (Fotó: Action Images)
Címkék
A Bajnokok Ligája C-csoportjában a hazai pályán játszó Benfica bátran kezdett a Manchester United ellen, és a nagyon aktív Gaitán, Cardozo páros összjátéka révén a vezetést is megszerezte. A 16. BL-szezonjában eredményes Ryan Giggs azonban még a szünetig egyenlíteni tudott, a második félidőben pedig már nem született gól. A csoport másik meccsén a Basel legyőzte az Otelul Galati-ot.

BENFICA–MANCHESTER UNITED 1–1

Sir Alex Ferguson már a kezdőcsapattal meglephette némileg a Benficát – és talán a manchesteri szurkolókat is. Kihagyta a szezon elején sokat bírált spanyol kapust, a nyáron az Atlético Madridtól szerződtetett David de Geát (a 27 éves dán Anders Lindegaard került a helyére) és az eddigi négy bajnoki mindegyikén kezdő Ashley Youngot is, és csak egy csatárral, Wayne Rooney-val küldte pályára csapatát. Nemanja Vidics, Rio Ferdinand, Tom Cleverley és Danny Welbeck sérülés miatt nem léphetett pályára.

A statisztikák több szempontból is a Manchester Unitednek kedveztek: a „vörös ördögök” legutóbbi három portugáliai BL-fellépésük mindegyikén 1–0-ra győztek, és március óta, 540 perce nem kaptak gólt idegenben Bajnokok Ligája-meccsen – ez a sorozat Lisszabonban csak 23 minutummal hosszabbodott meg...

Az első percek helyzet nélkül teltek, Antonio Valencia elfutása veszélyes lehetett volna, ha jó a beadása, de az ecuadori szélső labdáját Artur lehúzta.

Tizenöt perc elteltével nem jegyezhettünk föl helyzetet, ha csak Nicolás Gaitán 24 méterről leadott lövését nem számítjuk ide, ami méterekkel elkerülte a kaput.

A 17. percben ismét a Benfica argentinja próbálkozott, ez már valamennyivel veszélyesebb lövés volt, de a kaput ezúttal sem találta el. Megjött a hazaiak lövőkedve – Óscar Cardozo 17 méteres, lapos kísérletét Andres Lindegaardnak kellett védenie.

A helyzetek góllá értek: a 24. percben Gaitán indításával Cardozo lépett ki Jonny Evans mellett, és 12 méterről középről vezetéshez juttatta a Benficát! 1–0

A gólpasszt jegyző Gaitán a vezetés megszerzése után is nagyon aktív maradt, de újabb elfutásából nem alakult ki helyzet. A Manchester United védelmének jobb oldala erősen sebezhetőnek tűnt, egy ízben például Valenciának kellett hátrasprintelnie, és mentenie.

A 30. perc környékén a vendégek tizenhatosának előterében folyt a játék, a Benfica nagyon bátran, a kapura is veszélyesen futballozott.

Első valamirevaló ellentámadásából azonban egyenlített a Manchester United – a 42. percben Ryan Giggs vezette lendületből kapura a labdát, nem támadták meg, így 17 méterről el is tudta lőni, bombája a bal felső sarokban kötött ki. 1–1

A legendás bal láb tehát ismét elsült! Giggs az utóbbi hét BL-góljából a harmadikat szerezte a Benfica ellen, és ez a 16. szezonja a Bajnokok Ligájában (a 17-ből) a 37 éves középpályásnak, amelyben eredményes tudott lenni. Ezzel, Raúlt is megelőzve, egyedül vezeti a legtöbb BL-szezonban gólt szerző játékosok listáját.

Az egyenlítés után egyértelműen megélénkült a manchesteriek támadójátéka, de újabb gól a szünetig már nem született.

A második félidő első helyzete is a Manchester United előtt alakulhatott volna ki, de Valencia szélről belőtt labdájára nem érkeztek a vendégek.

A másik oldalon a továbbra is nagyon aktív Gaitán lőtt dupla kapufát, de les miatt a játékvezető már megállította az akciót. A 31 éves Pablo Aimar első veszélyes lövésére az 56. percig kellett várni, a Benfica argentin szélsője közel 25 méterről vette célba a jobb alsót, de célt tévesztett.

Az MU a második félidő elején sem játszott igazán jól, leszámítva Ryan Giggset, aki ismét le tudott fordulni a hazai védőkről, de lövését Artur ezúttal védeni tudta.

A Benfica azonban nem aludt bele a meccsbe, sőt továbbra is veszélyesebben játszott az angol bajnoknál. Egy újabb Gaitán-elfutás után előbb Nolito lövését védte nagy bravúrral Lindegaard, majd Emerson kísérlete szállt el keresztben a kapu előtt.

A 70. perc környékén ismét beszorult az MU, Gaitán sokadik jó megmozdulása után ismét Lindegaardnak kellett védenie, a dán kapus a manchesteriek egyik legjobbja volt. Sir Alex Ferguson idő közben mindhárom cseréjét elhasználta, Chicharito, Nani és Jones is beállt – ez is jelezte, a skót menedzser nem elégedett csapata meglehetősen visszafogott játékával.

A 88. percben meccslabdához jutott a Benfica, Nolito azonban az ötös vonaláról az oldalhálóba lőtt.

Újabb helyzet már nem alakult ki, a játék képe alapján a Manchester Unietd örülhetett jobban az 1–1-es döntetlennek!


BENFICA–MANCHESTER UNITED 1–1

FC BASEL–OTELUL GALATI 2–1

Svájcban lendületesen kezdett a BL-újonc Otelul Galati, a román bajnok többször is eljutott a hazaiak tizenhatosáig, a svájciak kapusa, Yann Sommer nem unatkozott, többször is védenie kellett.

A román fölény azonban nem érett góllá, a folytatásban kijött a szorításból a Basel, és a 37. percben Fabian Frei fejes góljával a vezetést is megszerezte.

A második félidőben Marius Pena egy kipattanó labdából egyenlíteni tudott, de a 84. percben Alexander Frei 11-esből szerzett góljának köszönhetően végül otthon tartotta a három pontot a svájci csapat. A hajrában még két piros lap (egy-egy mindkét oldalon) „színesítette" a mérkőzést.

BASEL–OTELUL GALATI 2–1

1–0, F. Frei

1–1, Pena

2–1, A. Frei

BAJNOKOK LIGÁJA
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Benfica (portugál)–Manchester United (angol) 1–1 (Cardozo 24., ill. Giggs 42.)
Lisszabon, Estádio do Sport Lisboa e Benfica. V: Skomina (szlovén)
G: Cardozo (24.), ill. Giggs (42.)
FC Basel (svájci)–Otelul Galati (román) 2–1 (F. Frei 39., A. Frei 84. – 11-esből, ill. Pena 58.)
Basel, St. Jakob Park. V: Collum (skót)
G: F. Frei (39.), A. Frei (84. – 11-esből), ill. Pena (58.)
K: Huggel (88.), ill. Salageanu (82.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik