A Dortmund a hajrában egyenlített az Arsenal ellen

Vágólapra másolva!
2011.09.13. 23:02
null
Ivan Perisic lábát itt már elhagyta a labda (Fotó: Reuters)
Címkék
A Bajnokok Ligája F-csoportjának rangadóján a Borussia Dortmund az Arsenalt fogadta. A németek kezdték jobban a találkozót, de az angolok szereztek vezetést. A végig bátran támadó hazaiak csak az utolsó percekben tudtak egyenlíteni egy ritkán látható bombagóllal. A csoport másik mérkőzésén az Olympique Marseille idegenben győzte le az Olympiakoszt Lucho González találatával.

DORTMUND–ARSENAL

Az Arsenalt eddig is sok sérülés sújtotta (például Tomás Rosicky, Abou Diaby és Thomas Vermaelen sem hadra fogható), de nemrégiben kidőlt az Aaron Ramsey, Jack Wilshere páros is a sorból, még nehezebb helyzetbe hozva ezzel a nyáron jelentősen átalakult „ágyúsokat”.

A két edző, a dortmundi Jürgen Klopp és az arsenalos Arsene Wenger egyetértett a találkozó előtt abban, hogy a két csapat ugyanazt a gyors, támadó szellemű futballt játssza, nagyjából egyforma taktikai felállásban (4–2–3–1), így élvezetes mérkőzés várható.

A még mindig eltiltását töltő Wenger kiemelte, hogy a hazaiak az első húsz percben mindent beleadva támadnak majd, de védői aligha figyeltek a taktikai értekezleten, hiszen ez olyannyira így történt, hogy csak azért nem vezetett a jelzett időszak végén a Dortmund három góllal, mert a Kevin Grosskreutz, Kagava Sindzsi, Robert Lewandowski trió túlságosan izgult a legremekebb helyzetekben is. Középen Mario Götze – nem túlzás – klasszis játékot mutatott, a szélső védők rendre sikeresen törtek előre és jutottak lövéshez, de az Arsenal kétszer is megmutatta, hogy hiba lenne lebecsülni, hiszen a középpályások egyszer Gervinhót, egyszer Robin van Persie-t dobták (gól)veszélyesen harcba.

Nem sokkal a félidő vége előtt megszerezte a vezetést a vendégcsapat: a hazai csapatkapitány, Sebastian Kehl veszített labdát a pálya közepén Robin van Persie-vel szemben, aki összejátszott Theo Walcott-tal, majd 16 méterről a kimozduló kapus mellett a kapu közepébe bombázott. Némi meglepetésre tehát 0–1-gyel vonultak pihenőre a csapatok.

Támadtak becsülettel a szünet után a hazaiak, de a levegőben verhetetlen volt Wojciech Szczesny, a földön pedig Alexandre Song mentett több alkalommal is zseniálisan. Egy kontrából Gervinho szerezhetett volna gólt, ha nem Roman Weidenfeller gyomrán szerette volna átpasszírozni a labdát. A hajrára fordulva Klopp két friss támadó középpályást hozott be Jakub Blaszczykowski és Ivan Perisic személyében, de az utolsó passzok, beadások rendre pontatlanul sikerültek, a kósza átlövések szintén. A 80. percben egy szöglet utáni kavarodást kihasználva az előrehúzódó védő, Neven Szubotics egyenlíthetett volna, de négy méterről középre lőtte az elé kerülő labdát, így Szczesny védeni tudott.

Már szinte mindenki elkönyvelte a Dortmund bukását, amikor a 88. percben a csereember Ivan Perisic elérkezettnek látta az időt, hogy megrúgja élete gólját: a horvát egy elé pattanó labdát kapásból, 18 méterről a bal felsőbe rakétázott. 1–1, egy igazi csodagóllal. A slusszpoént Lewandowski szállíthatta volna, ám a támadó Szubotics passzából nem tudta átemelni a labdát az ötösön a kivetődő Szczesny fölött.

Döntetlen született tehát a csoport rangadóján, ezzel a pontosztozkodással egyik fél sem lehet elégedett: a vendégek az utolsó percekben bekapott gól miatt, a hazaiak pedig azért, mert ha helyzeteik harmadát berúgják, biztosan győztek.

OLYMPIAKOSZ–MARSEILLE

Két sorozat is folytatódott kedd este Pireuszban, ugyanis a Marseille zsinórban ötödik csoportmérkőzését is megnyerte a Bajnokok Ligájában, míg a görög gárda egymás utáni hetedik, francia csapat elleni európai kupameccsén kapott ki. A Marseille győzelme megérdemeltnek mondható, hiszen több nagy helyzetet alakított ki. A három pontot eredményező gólt az argentin Lucho González szerezte a második félidő elején, a bal oldalon elfutó Morel beadását követően. 0–1

A 91. percben a csereként beálló marseille-i Rod Fanni piros lapot kapott, de ez már nem segített az Olympiakoszon.

BORUSSIA DORTMUND–ARSENAL 1–1


OLYMPIAKOSZ PIREUSZ–OLYMPIQUE MARSEILLE 0–1



BAJNOKOK LIGÁJA
F-CSOPORT, 1. CSOPORT
Olympiakosz Pireusz (görög)–Olympique Marseille (francia) 0–1
Pireusz, Jorgosz Karaiszkakisz Stadion. V: Proenca (portugál)
G: Lucho González (51.)
Kiállítva: Fanni (Marseille, 91. )
Borussia Dortmund (német)–Arsenal (angol) 1–1
Dortmund, Westfalenstadion. V: Rocchi (olasz)
G: Perisic (88.), ill. Van Persie (42.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik