A Chelsea után a Marseille is továbbjutott kvartettjéből

Vágólapra másolva!
2010.11.23. 20:29
null
Valbuena (feketében) szerzett vezetést az OM-nek (Fotó: Reuters)
A Chelsea után az Olympique Marseille is továbbjutott a labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjából, miután kulcsfontosságú összecsapáson magabiztosan, 3–0-ra legyőzte Moszkvában a Szpartakot.

Az első félidő első tizennyolc percében tulajdonképpen semmi érdekes nem történt – ahhoz képest, hogy mindkét csapat a továbbjutás biztosításáért szállt harcba (és ehhez három pont kellett), nem a merészség volt az úr.

A Marseille egy kicsit támadóbb szellemben kezdett, és mezőnyfölénye a 18. percben góllá is érett, Mathieu Valbuena nagyszerű lefordulás utáni bal felső sarkos lövését követően vezetett a vendégcsapat (0–1).

A félidő derekán Lucho González adott többször munkát a Szpartak kapusának, Dikannak, majd a félidő végén a moszkvaiak több veszélyes akciójánál koncentrált jól az OM hátsó alakzata. A legnagyobb lehetőség a 44. percben adódott az egyenlítésre, Makejev célozta meg a hosszú sarkot, Mandanda védett, Kombarov pedig nem tudta a hálóba stukkolni a kipattanót, igaz, nem is volt könnyű dolga.

A 0–1 még nem jelentett volna automatikus továbbjutást az OM-nek (a franciáknak legalább két góllal, vagy egy góllal, de legalább két gólt szerezve kellett volna nyerni), így a vendégcsapat tett azért, hogy megváltozzon a helyzet. Az 54. percben Gabriel Heinze passza után Loic Rémy csúnyán eltörte a labdát, de suta mozdulata pont jó lett, esernyőt adott Stranzlnak, ezzel ziccerbe került. Ki is használta azt, kitűnő lövése két kapufát is érintve vágódott a hálóba (0–2).

A helyzet már nem romolhatott sokat a Szpartak szempontjából, de egy kiállítás tovább nehezítette az oroszok dolgát. Bal oldali beadás után Mandanda akrobatikus mozdulattal, az őt támadó Wellitonnak „köszönhetően" fejjel előre esve szedte le a labdát. Szópárbaj alakult ki, Welliton elvesztette a fejét, és odacsapott Souleymane Diawarának, ezért piros lapot kapott. Kérdés, hogy a Wellitonnak odarúgó Diawara miért nem kapott semmit...

Hamarosan majdnem Ibson is követte csapattársát, mert irgalmatlanul belerúgott Valbuenába (sárgát kapott), az OM pedig egy labdaeladást góllal büntetett – gyors játék után Brandao lőtte ki laposan a bal alsó sarkot (0–3).

Ezzel eldőlt a meccs, a Szpartak a maradék lelkesedését is elvesztette, Didier Deschamps pedig már pihentethetett is. Az OM Brandao révén elhibázott még két ziccert, a végén mindkét csapat fejben már az öltözőben volt – maradt a 0–3.

Hiába volt tehát a marseille-i bravúr, a Szpartak Moszkva nagyon gyenge teljesítményt nyújtott legfontosabb csoportmeccsén, és a játék minden elemében jobb OM teljesen megérdemelten győzött, ezzel pedig tovább is jutott a nyolcaddöntőbe. A Szpartak pontszámban még beérheti a francia csapatot, de az egymás elleni eredmények (1–0, 0–3) miatt már nem előzheti meg. A Chelsea már négy forduló után biztosította továbbjutást, így az F-csoport két továbblépője már megvan.

 

SZPARTAK MOSZKVA–OLYMPIQUE MARSEILLE 0–3
 
BAJNOKOK LIGÁJA
F-CSOPORT, 5. FORDULÓ
Szpartak Moszkva (orosz)–Ol. Marseille (francia) 0–3 (0–1)
Gólszerző: Valbuena (18.), Rémy (54.), Brandao (69.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chelsea FC
4 4 12–  2 +10  12
2. Ol. Marseille 5 3 2 11–  3   +8  9
3. Szpartak Moszkva 5 2 3   5–  9   –4  6
4. MSK Zilina 4 4   1–15 –14  0

HA HOLTVERSENY VAN...

...A KÖVETKEZŐ MUTATÓK DÖNTENEK AZ ALÁBBI SORRENDBEN

a) egymás elleni eredmény
b) jobb gólkülönbség
c) több lőtt gól
d) az előző öt szezon alapján számított nagyobb UEFA-koefficiens

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik