BL: a Chelsea esze nem ígér mást, mint harcot, rohanást és szenvedést

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.02.25. 08:18
null
Lampardnak játékosként nagyon ment a Bayern ellen (Fotó: AFP)
A szokásos dicséretekkel és odamondogatásokkal vezetik fel a főszereplők a Chelsea és a Bayern München Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőjét, a hangsúly ezúttal a Bundesligán és a Premier League-en volt.

Mateo Kovacic, a londoniak középpályása szerint egy egészen érdekes tény szól a Bayern München mellett.

„Menedzserünk rámutatott a Bayern erősségeire, de arra is, hol vannak a gyenge pontjai. A Bundesliga nem olyan kemény sorozat, mint a Premier League, ezért pihentebbek, mint mi, de felkészültünk arra, hogy sok gondot okozzunk nekik. Biztos vagyok benne, hogy a Tottenham legyőzése fordulópont volt. Rossz eredményt értünk el a Manchester United ellen, fel kellett ébrednünk, és jól teljesíteni a Spurs ellen. Fantasztikus munkát végeztünk, így kell folytatnunk ezentúl is, és ismét nyernünk kell. Nagyon sok csapat életét megkeserítjük majd.”

A német védő, Antonio Rüdiger a 33 éves támadó, Olivier Giroud szerepét emelte ki a nagy párharc előtt.

„Nagyon tisztelem őt, mindig türelmes, soha nem kommentálta a róla szóló átigazolási híreket, alázatosan és keményen dolgozott végig. És mindjárt más lett a mérkőzés képe, amikor pályára lépett a United ellen, és a Tottenham ellen is főszerepet játszott. Igazi csapatember, soha nem kíméli magát, és nemcsak az jár az eszében, hogy gólt lőjön, a mezőnyben is keményen dolgozik, ennek nagyon örülök.”

A Chelsea eszének tartott Jorginho szerint még annál is agresszívebben szükséges játszaniuk, mint a Tottenham ellen tették, harcolni, rohanni és szenvedni kell a Bayern ellen, s mindezt nagy önbizalommal és labdabiztossággal ötvözni, ugyanakkor a pici részletek döntik el véleménye szerint az ilyen párharcokat.

„Két mérkőzéses ez a párviadal, ha valami rossz történik velünk, nem szabad elveszítenünk a fejünket, nagyon okosan kell reagálnunk” – tért ki Jorginho egy peches eshetőségre is.

„A Chelsea-nek sok érdekes játékosa van, a keret érdekes egyvelege a fiataloknak és a rutinos labdarúgóknak. A negyedik a PL-ben, de sok hullámvölgy és hullámhegy áll mögötte ebben az idényben. Arra készülünk, hogy remek hangulatú mérkőzést vívunk Londonban, nagyon elszántan akarunk futballozni. Természetesen a nagy álmunk a BL-győzelem, mindenünk megvan ahhoz, hogy el is érjük ezt, de sokkal elszántabban kell futballoznunk, mint azt tavaly tettük a Liverpool ellen. A PL dominálta az előző idényben az európai sorozatokat, meg akarjuk mutatni, hogy felvesszük az angolokkal a harcot. A német csapatok jó teljesítményt nyújtottak a múlt héten” – a müncheniektől Joshua Kimmich filozofált a találkozó előtt.

A londoniaktól Marco van Ginkel, Christian Pulisic, Callum Hudson-Odoi és N'Golo Kanté sérült, a németektől Leon Goretzka, Javi Martínez, Ivan Perisic és Niklas Süle dőlt ki a sorból, míg sárga lappal a háta mögött a londoni César Azpilicueta, Jorginho és Kurt Zouma érkezik e párharcba.

Ugyanakkor Ruben Loftus-Cheek már felépült, a hétvégén a padon ült, és most is oda várható, Frank Lampard azzal számol, hogy be tudja hozni rövid időre.

Érdekes, hogy a két gárda mindössze négyszer találkozott egymással tétmérkőzésen, a legnevezetesebb találkozó a 2012-es BL-döntőre esett, akkor a Chelsea győzött, 11-esekkel.

A TÉLEN JÖTTEK-MENTEK

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Álvaro Odriozola (Real Madrid, kölcsönbe)
Távozott:

CHELSEA FC
Érkezett:
Lewis Baker (Fortuna Düsseldorf), Danilo Pantics (Mol Fehérvár FC) – kölcsönből vissza, egyikük sincs nevezve a BL-re; Danny Drinkwater (Burnley, kv.), Victor Moses (Fenerbahce, kv.)
Távozott: Michael Hector (Fulham, 8 800 000), Victor Moses (Inter, k.), Danny Drinkwater (Aston Villa, k.)

A SZÁMOK MONDJÁK

• A Chelsea 14-szer jutott el az egyenes kieséses szakaszba az előző 17 idényben, amióta megváltozott a kiírás lebonyolítása, csak a Real Madridnak, a Barcelonának és Bayern Münchennek sikerült ez többször. Ezzel együtt a következő körbe legutóbb 2014-ben jutott a Chelsea.

• A Bayern sorozatban 12. alkalommal jutott el a BL ezen szakaszába, csak a Real Madrid (23) és a Barcelona (16) tette ezt meg több alkalommal. Az utóbbi nyolc nyolcaddöntőjéből csak egyet veszített el a Bayern, tavaly, a Liverpoollal szemben.

• A Bayern a maximális pontszámmal és plusz 19-es gólkülönbséggel nyerte meg a csoportját, ez BL-rekord, de az előző hat olyan csapat, amelyik mindegyik csoportmérkőzésén győzött, képtelen volt diadalmaskodni a sorozatban.

• A Chelsea előző négy egyenes kieséses párharcát elveszítette a BL-ben, és még csak nem is nyert eközben meccset (négy vereség, négy iksz), s a londoni alakulat csupán egyet nyert meg a legutóbbi hat hazai BL-mérkőzéséből, a Lille ellenit.

AZ EDZŐK VÁRJÁK

Frank Lampard, a Chelsea menedzsere: „Mind a két mérkőzésen koncentrálnunk kell a végsőkig. Szeretek kockázatot vállalni az ellenfél tizenhatosa környékén, de a védelmünknek nagyon-nagyon oda kell figyelnie. Megértem, ha az emberek szerint esélyünk sincs a Bayern ellen, mert nincs akkora rutinunk, mint nekik. De azért vagyunk itt, hogy ezen változtassunk”.

Hansi Flick, a Bayern mestere: „A Chelsea csodás csapat, fiatal és tapasztalt játékosokkal, szeretnek szabadon, ösztönből futballozni, és ez nagy előny, különösen a támadások alkalmával. Nagyon gyorsak a csatáraik, a védelmük szokott hibázni, ám egy olyan együttesről beszélünk, amelyik képes bárkit nagy nyomás alá helyezni. Csapatom tudja, mire számítson, hősies, elszánt és támadó szellemű akar lenni a Bayern”.

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉSEK
21.00: Chelsea (angol)–Bayern München (német) (Tv: Spíler2) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik