A Barca és az Inter: nem borult a papírforma

Vágólapra másolva!
2009.12.09. 22:52
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjából az erőviszonyoknak megfelelően a címvédő spanyol Barcelona és az olasz Internazionale jutott be a nyolcaddöntőbe. A Barca Kijevben nyert egy góllal, így a csoport első helyén végzett. Az Inter másodikként léphetett tovább az elit ligában, miután Milánóban két találattal bizonyult jobbnak a Kazanynál. Utóbbiak a harmadik hellyel, valamint az Európa-ligában való szerepléssel vigasztalódhatnak. Barca, Inter: nem borult tehát a papírforma.

 

A döntő szót ismét Lionel Messi mondta ki (Fotó: Reuters)
A döntő szót ismét Lionel Messi mondta ki (Fotó: Reuters)

Az F-csoportban a képlet a továbbjutást illetően viszonylag egyszerű volt: bármely együttes továbbjuthatott. Persze ehhez hoznia kellett a győzelmet vagy a döntetlent, vagy csak arra kellett figyelnie, hogy ne kapjon ki nagyon. Ha ez teljesül, már csak az szükségeltetik, hogy a másik mérkőzésen is kedvező eredmény szülessen.

Helyzeti előnyben mégis a záró fordulót nyolc ponttal váró, címvédő Barcelona volt, amely viszont Kijevbe látogatott. A vendéglátó Dinamo öt, míg a Milánóban egymásnak randevút adó Internazionale és Kazany hat-hat ponttal ugrott neki az utolsó feladatnak.

DINAMO KIJEV–BARCELONA

Az első gól a kijevi találkozón esett: Víctor Valdés már a második percben megsegítette az ukránokat, ugyanis egy bal oldali szabadrúgás ívét rosszul számította ki, és úgy vetődött vissza a labdára, hogy az a hasa alatt csusszant a gólvonal mögé. Potya! Maximális fordulatszámra pörgette magát a Barcelona, amely beszorította a hazaiakat saját tizenhatosuk elé. Lionel Messinek lábában maradt az egyenlítés, Xavinak azonban nem: utóbbi Abidal kapásból mértanian a kapu elé lőtt centerezését bevetődve spiccelte a hazai kapuba.

A második félidőben is támadásban maradt a Barcelona, a hazai pálya semmilyen előnyt nem jelentett a Kijevnek, és a melegebb éghajlathoz szokott spanyolok sem akartak nagyon megfázni. Cseppet sem meglepő, ismét a friss aranylabdás Messi döntötte el a mérkőzést – egy szabadrúgást tekert be jobbról, ballal –, a címvédő így mégiscsak az őt megillető első helyen léphetett tovább.

INTERNAZIONALE–KAZANY

Nem tudta rákényszeríteni akaratát orosz ellenfelére az Inter. A milánóiak védelmük biztosítása mellett mintha arra vártak volna, mikor hibázik, mikor nyílik ki a rivális. Ezt a szívességet a 31. percben tették meg a vendégek a fekete-kékeknek: darabra sokan is voltak saját tizenhatosukon belül, de labdához mégsem fértek, akinek meg lehetősége lett volna, az körülményeskedett. Így került a labda a gólvonaltól hét méterre álló Samuel Eto'o elé, aki irgalmat nem ismerő módon püfölte be a labdát a hálóba. A kameruni center a májusi BL-döntő óta „csendben" maradt a legrangosabb sorozatban, a csoportkör hatodik mérkőzéséig várt első Inter-góljára.

Jót tett a vezetés megszerzése a házigazdáknak, akik a szünetig hátralévő időben nem túl meggyőző mezőnyfölényben futballoztak. A második felvonásban támadásban maradt az Inter, a 64. percben pedig Szergej Rizskov megdöbbentő hibája eldöntötte a találkozót. Szó se róla, Mario Balotelli szépen rápiszkálta a szabadrúgást, de mégiscsak harminc méterre volt a letett labda a gólvonaltól. Ráadásul a labda épp a kapu közepébe tartott, igaz, kanyarodott szépen, ez tévesztette meg az orosz kapust, aki épp onnan lépett el, ahová a lövés érkezett. Visszanyúlni meg már késő volt…

Az eredmény már nem változott, de ez ellen istenigazából egyik csapat sem tett sokat. Az Internek megvolt a második hely, az oroszoknak pedig az Európa-liga.

 BAJNOKOK LIGÁJA
F-CSOPORT, 6. FORDULÓ
Dinamo Kijev–Barcelona 1–2 (Milevszkij 2., ill. Xavi 33., Messi 86.)
Internazionale–Rubin Kazany 2–0 (Eto’o 31., Balotelli 64.)

 

 A VÉGEREDMÉNY
1. Barcelona 6 3 2 1 7–3 +4  11
2. Internazionale 6 2 3 1 7–6 +1  9
3. Rubin Kazany 6 1 3 2 4–7 –3  6
4. Dinamo Kijev 6 1 2 3 7–9 –2  5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik